ΔΕΗ: ΓΙΑ ΤΙΣ 15 ΜΕ 21 Ιανουαρίου η νέα προθεσμία πώλησης των λιγνιτικών

Προς νέα παράταση -τρίτη κατά σειρά- οδεύει ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, κι ενώ από το μέτωπο των ξένων επενδυτών που μετέχουν στη διαδικασία φτάνουν μηνύματα απόσυρσης του ενδιαφέροντος στην περίπτωση που δεν θεσπιστούν κίνητρα για τις πωλούμενες μονάδες.

Ειδικότερα, η ημερομηνία λήξης της λεγόμενης «περιόδου εκχώρησης» αναμένεται να μετακινηθεί από την 21η Δεκεμβρίου και οι πληροφορίες θέλουν να ορίζεται το διάστημα από 15 έως 21 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών η περίοδος εκχώρησης λήγει με την υπογραφή της σύμβασης ή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) και με την υπογραφή της σύμβασης ή των συμβάσεων της εκχώρησης των εταιριών (Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης).

Η ελληνική πλευρά, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού, εκτιμάται ότι δεν προλαβαίνουν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου να διενεργήσουν τον διαγωνισμό και να συνάψουν και τις συμβάσεις. Για την ακρίβεια πηγές του υπουργείου ΠΕΝ σημειώνουν ότι έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους όρους του SPA και πιο συγκεκριμένα για τον μηχανισμό επιμερισμού κερδών και ζημιών ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους νέους ή τον νέο αγοραστή των μονάδων. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα κριθεί και ο όρος που ήθελε η δημόσια εταιρία να θέσει για την είσπραξη του 30% των εσόδων από τις εισπράξεις που θα έχουν οι εταιρίες κατά τη  μελλοντική λειτουργία του μηχανισμού αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ).

Πηγές του ΥΠΕΝ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο υπουργείο έχουν φτάσει αιτήματα από υποψήφιους επενδυτές που ζητούν ο διαγωνισμός για την υποβολή των προσφορών να μετατεθεί μετά τις εορταστικές διακοπές. Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι η νέα καταληκτική ημερομηνία της «περιόδου εκχώρησης» να οριστεί περί τις 15 με 21 Ιανουαρίου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αν, τελικά, οι διαπραγματεύσεις ΥΠΕΝ – Κομισιόν λήξουν εντός της εβδομάδας τότε η ΔΕΗ δεν αποκλείεται σε διοικητικό συμβούλιο (είτε προγραμματισμένο, είτε έκτακτο) πριν τα Χριστούγεννα να εγκρίνει το τελικό κείμενο του SPA.

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ξένοι επενδυτές που συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία φροντίζουν να διαμηνύουν ότι θα πρέπει να δουν και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΥΠΕΝ και Κομισιόν ως προς τα κίνητρα προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Υπογραμμίζουν δε, πως αν αυτά δεν τους ικανοποιούν δεν αποκλείεται να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους από τον διαγωνισμό.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.