Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020

Οι ιαπωνικές αρχές σκοπεύουν να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, εφαρμόζοντας αυτόματες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου με στόχο τη μείωση της πιθανής απειλής τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο εκτιμώμενος αριθμός ατόμων που αναμένεται να καλυφθεί από το πρόγραμμα είναι μέχρι 300.000 έως 400.000 και περιλαμβάνει τους αθλητές, το τεχνικό προσωπικό, τους αξιωματικούς ασφαλείας και τα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν οι Japan Times.
Η ψηφιακή επαλήθευση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν 40 χώρους, θα βελτιωθεί σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα καρτών ταυτότητας, το κύριο κενό του οποίου παραμένει η παράνομη χρήση κλεμμένων ή πλαστογραφημένων καρτών από μη διαπιστευμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν εύκολα να εισέλθουν και να εξέλθουν από τα γήπεδα.
Οι συμμετέχοντες των Ολυμπιακών Αγώνων θα διαθέτουν ειδικές ταυτότητες με τις φωτογραφίες τους και τα προσωπικά τους στοιχεία. Κατά την είσοδό τους σε έναν Ολυμπιακό χώρο, τα πρόσωπά τους θα σκανάρονται για να διαπιστωθεί εάν ταιριάζουν με τις εικόνες από τη βάση δεδομένων του συστήματος.
Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου έχει αναπτυχθεί από την NEC Corporation, μια εταιρεία που δημιούργησε ένα από τα πιο ακριβή συστήματα αναγνώρισης παγκοσμίως, το οποίο είναι σε θέση να ξεχωρίσει τα πανομοιότυπα δίδυμα και να αναγνωρίσει εκείνους που έχουν αλλάξει την εμφάνισή τους με πλαστική χειρουργική.
Οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων δεν θα περιλαμβάνουν θεατές, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιάσουν τα εισιτήριά τους για να μπουν σε ολυμπιακούς χώρους. Το σύστημα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, το οποίο εγκατέστησε ειδικά σχεδιασμένες πύλες αναγνώρισης προσώπου στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο τον Οκτώβριο για να ελέγξει τους επιβάτες.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα πραγματοποιηθούν στις 24 Ιουλίου-9 Αυγούστου του 2020.