«Παραδίδουμε τις παραλίες πιο καθαρές από ότι πριν το ναυάγιο»


Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Μετά από σχεδόν 3 μήνες παραδόθηκαν την Τρίτη στην τοπική κοινωνία οι παραλίες της Σαλαμίνας που είχαν πληγεί σοβαρά από την πετρελαιοκηλίδα του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ.

Σκάφος του Λιμενικού μετέφερε στη Σαλαμίνα τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη και εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στην παραλία «θεατράκι» των Σεληνίων Σαλαμίνας μαζί με τη δήμαρχο του νησιού Ισιδώρα Νάνου- Παπαθανασίου μίλησαν γι’ αυτή την «περιπέτεια», την έναρξή της και το τέλος της.

Με την ευχή να μην ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο περιστατικό και να μην ξαναζήσουν ποτέ τέτοια δυσάρεστη εμπειρία στο μέλλον, η δήμαρχος της Σαλαμίνας παρέλαβε τις ακτές του νησιού σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο στα Αμπελάκια υπογράφοντας με τους εκπροσώπους της εταιρείας απορρύπανσης το πρακτικό επιθεώρησης ολοκλήρωσης των εργασιών.

Μιλώντας νωρίτερα στην παραλία των Σεληνίων είχε ευχαριστήσει όλους όσους συνέδραμαν στον καθαρισμό των παραλιών, μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον υπουργό Ναυτιλίας. «Πίστεψα από την αρχή στον υπουργό, στις ικανότητές του και στη γνώση που έχει για τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και γι΄αυτό ποτέ δεν βγήκε από το στόμα μου εξ αρχής ότι καθυστέρησε η επιχείρηση» τόνισε και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα που βλέπουν σήμερα τους δικαιώνει για την υπομονή που έκαναν.

«Πριν συμπληρωθούν 3 μήνες από το ατυχές γεγονός σήμερα μπορώ να πω ότι με την προσπάθεια που έγινε από πλευράς υπουργείου παραδίνουμε τις παραλίες καθαρές και θα τολμήσω να πω καθαρότερες απ’ ότι πριν το ναυάγιο» σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής και συμπλήρωσε πως αυτή εξάλλου ήταν η προϋπόθεση για να πληρώσει αποζημιώσεις το Διεθνές Κεφάλαιο (ΙΟPC).

 

Αναφέρθηκε και πάλι στην ανέλκυση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ λέγοντας ότι είναι η πρώτη που γίνεται μετά από 19 χρόνια και για το λόγο αυτό θα αναζητηθούν ευθύνες γιατί δεν ανελκύστηκαν πλοία που έπρεπε να ανελκυστούν όλα αυτά τα χρόνια. 

Έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή συνεδριάζει στη Βουλή η Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ οι οποίοι θα παραδώσουν στοιχεία από τις μετρήσεις που έχουν κάνει σε νερά και πυθμένα και τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως υποστήριξε ο υπουργός χωρίς ωστόσο να επεκταθεί τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις αμέσως μετά για το θέμα της κολύμβησης και το υπουργείο Γεωργίας για το ζήτημα της αλιείας.

«Εντυπωσιακό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, λέγοντας ότι αυτή η «περιπέτεια» που έφτασε στο τέλος της με την ανέλκυση του ναυαγίου έδωσε μαθήματα σε όλους μας. Σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η πρόληψη για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, καθώς η ζημιά έγινε από ένα ναυάγιο που δεν έπρεπε να γίνει και ευχαρίστησε τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν για την υπομονή που έδειξαν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.