Ο Πορτογάλος Σεντένο ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup

O Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο αναδείχθηκε νέος Πρόεδρος του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια, μετά από τρεις γύρους ψηφοφορίας. Ο Μάριο Σεντένο θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου του 2018. Ο 50χρονος Σεντένο είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα, με τη Λισαβόνα να μειώνει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Λόγω των επιδόσεών του, ο Σεντένο είχε χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως «Ρονάλντο» του Eurogroup.
Ο Σεντένο έχει δηλώσει πως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και έχει παροτρύνει την Ευρωζώνη να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα τον στήριξε στις ψηφοφορίες.
Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει: «Το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας που όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια αλλά και εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές, δείχνει τον δρόμο και για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.