Μαζί με τη Μαρέβα Μητσοτάκη στο Endeavor ο Σφακιανάκης – Μύλος αποκαλύψεων

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή πως «πηγή» του πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ, ο οποίος πέρασε ως «σαουδάραβες αξιωματούχοι» στην επιχειρηματολογία της ΝΔ είναι ο ελληνικής καταγωγής John Sfakianakis.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μετά την αποκάλυψη του Πρωθυπουργού από διαβαθμισμένα απόρρητα έγγραφα και αλληλογραφία του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμιζαν πως τίθενται σοβαρά ερωτήματα προς την ηγεσία της ΝΔ.
Πιο συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι «αποκαλύφθηκε η σκευωρία του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζοντας ότι η Σαουδική Αραβία ουδέποτε αμφισβήτησε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπός της, αλλά όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση ενός Έλληνα ενδιάμεσου στον πρέσβη στο Ριάντ.
Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, αυτός είναι ο πραγματικός μεσάζοντας, ο οποίος επεδίωκε χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή λιγότερα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.
Τα ερωτήματα της κυβέρνησης
– Ποιανού τις θέσεις υιοθέτησε πλήρως η ΝΔ;
– Για ποια συμφέροντα εργάζεται;
– Θα απαντήσει γιατί το έκανε;
– Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης για τα ψέματά του;
Ποιος είναι ο Σφακιανάκης
Μεταξύ άλλων, όπως επιβεβαιώνεται από το επίσημο βιογραφικό του, ο κ. Σφακιανάκης είναι και μέλος του ιδρύματος Endeavor στη Σαουδική Αραβία.
Είναι οικονομολόγος και επικεφαλής της Επενδυτικής Εταιρείας «The Mohammad & Abdullah Al-Subeaei» στη Σαουδική Αραβία.
Μάλιστα, ο κ. Σφακιανάκης αναφέρει στο βιογραφικό του ότι είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν ως επικεφαλής οικονομολόγος της Διεύθυνσης Ερευνών της Banque Saudi Fransi από το 2009 έως και το 2011, καθώς επίσης και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας της Saudi British Bank, ενώ είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ. Ο ίδιος εμφανίζεται επίσης και ως μέλος της Endeavor της Σαουδικής Αραβίας, του διεθνή μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει επιχειρήσεις.
Το επίμαχο «ίδρυμα» ωστόσο δεν είναι άγνωστο στο ελληνικό κοινό, καθώς έχει απασχολήσει στο παρελιθόν.
Και τούτο, διότι ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος του ΔΣ του παραρτήματος του Endeavor στην Ελλάδα είναι η σύζυγος του νυν Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Endeavor, πρόκειται για έναν «διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επιλέγει και στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως».
Η ιστορία του Endeavor Greece
Μία απλή αναζήτηση ωστόσο στο διαδίκτυο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως το παράρτημα της Endeavor στην Ελλάδα, όπως έχουν αποκαλύψει τα Επίκαιρα στο παρελθόν, στεγάζεται στην πρώην έδρα της την MG Capital Advisors, στην οποία η σύζυγος Μητσοτάκη ήταν συνέταιρος με τον Σταύρο Παπασταύρου.
Τα Επίκαιρα ανέφεραν στο ρεπορτάζ τους πως «η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ίδρυσε το 2007 την εταιρεία MG Capital Advisors ΑΕ, «μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία με ειδίκευση σε Wealth Management, Deal Origination και Private Equity», όπως σημειώνεται στο βιογραφικό της σημείωμα, που το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί ευρέως κυρίως σε lifestyle στήλες και sites. Στο ΦΕΚ, βέβαια, με αρ. φύλλου 4291 της 8ης Ιουνίου 2007, όπου ανακοινώνεται η σύσταση της συγκεκριμένης ανώνυμης εταιρείας, υπάρχουν σημαντικότερες λεπτομέρειες για όσους δεν ασχολούνται με τη lifestyle πλευρά της ζωής. «Σκοπός της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση οικονομικών μελετών, εκθέσεων, ερευνών και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών οικονομικής φύσης». Για την επίτευξη αυτού του σκοπού μπορούσε, μάλιστα, να συνάπτει κάθε είδους συμβάσεις με κάθε νομικό πρόσωπο ή επιχείρηση, να συμμετέχει σε διαγωνισμούς ή να αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση εργασίες οι οποίες θα ανατίθεντο σε αυτή από κάθε τρίτο πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Δήμων ή Κοινοτήτων, Νομαρχιών και κάθε Οργανισμού του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίστηκε στα 60.000 ευρώ, με 10.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 6 ευρώ η καθεμία. Το πρώτο Δ.Σ. της MG Capital Advisor ΑΕ, όπως καταγράφηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών, απαρτιζόταν από τους Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι, Σταύρο Παπασταύρου και Μελπομένη Τραυλού, με την εταιρεία να εκπροσωπείται και να δεσμεύεται, βάσει καταστατικού, από την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, Μαρία Εύα Βιργινία Γκραμπόφσκι».
Στην ίδια διεύθυνση της Ηροδότου και με τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό είναι εγκαταστημένη η επίσης συμβουλευτική εταιρεία Endeavor Greece, την οποία ίδρυσε η κυρία Γκραμπόφσκι τον Σεπτέμβριο του 2012 και η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.