Περίεργα «κωλύματα» για το «Noor 1»!

14 μήνες καθυστερεί η καθαρογραφή της πρωτόδικης απόφασης, μπλοκάροντας τη δυνατότητα έφεσης υπέρ του νόμου
Ηταν Αύγουστος του 2016, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά σφράγιζε με την απόφασή του την πολύκροτη υπόθεση του ναρκοπλοίου «Noor 1» με τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που βρέθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Δεκατέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της δίκης σε πρώτο βαθμό και ακόμα εκκρεμεί η καθαρογραφή της απόφασης, γεγονός που «δένει» τα χέρια της Δικαιοσύνης προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της.
Η καθυστέρηση αυτή προκαλεί τουλάχιστον αίσθηση, αλλά και πολλά ερωτήματα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, αλλά κυρίως γιατί πρόκειται για μια απόφαση που είχε αμφισβητηθεί έντονα από τον νομικό κόσμο, καθώς χαρακτηριζόταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, «νομικά έωλη». Αν και η έφεση υπέρ του νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και παραμένει το πιο πιθανό ενδεχόμενο, «μπλοκάρεται» πλέον ξεκάθαρα από το γεγονός ότι η πρωτόδικη απόφαση δεν έχει πάρει την επίσημη μορφή της.
Η έφεση υπέρ του νόμου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Κι αυτό γιατί, στην περίπτωση που ασκηθεί, θα φέρει τους κατηγορουμένους αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο βαρύτερης ποινής και ίσως τους αθωωθέντες και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ούτε λόγος, βέβαια, για τον εκ νέου προσδιορισμό της δίκης, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει, όπως εκτιμούν όσοι γνωρίζουν, έπειτα από δύο με τρία χρόνια!
Είναι κοινό μυστικό ότι ηχηρά ονόματα παρέμειναν στο απυρόβλητο, με αποτέλεσμα να μην πέσει μέχρι σήμερα φως στις «σκιές» που υπάρχουν σε βάρος τους. Χρειάστηκε, μάλιστα, να ξεκινήσει εκ των υστέρων νέα έρευνα, από την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα, για τα οικονομικά «απόνερα» του «Noor 1».
Η απόφαση είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως για το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές της παρέμειναν στο σκοτάδι, καθώς με τη «βούλα» του δικαστηρίου το φορτίο του θανάτου των 2,1 τόνων ηρωίνης ήταν… ορφανό! Κι αυτό γιατί από τη διαδικασία δεν βρέθηκε ο διευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης, ο χρηματοδότης, αυτός που συντόνισε τη μεταφορά του ναρκοφορτίου. Παρά την εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο αθώωσε τους 18 από τους 32 κατηγορουμένους, ενώ μόνο έξι από αυτούς κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή και ένταξη σε ένα… ακέφαλο κύκλωμα.
Στους υπόλοιπους οκτώ αποδόθηκαν κατηγορίες για συνέργεια σε μεταφορά, διακίνηση και αποθήκευση ναρκωτικών. Χαρακτηριστική της στάσης του δικαστηρίου ήταν και η απόφασή του να αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους καταδικασθέντες μέχρι να ανακοινωθούν οι ποινές τους, τη μεθεπόμενη ημέρα, αν και πάγια τακτική των δικαστηρίων είναι, μόλις κριθούν ένοχοι, να κρατούνται έως την τελική επιβολή των ποινών. Το συγκεκριμένο δικαστήριο, όμως, με πρόεδρο την κυρία Δούκα, πρωτοτύπησε, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, σχολιάζοντας την απόφαση, διαπίστωναν ότι οι καταδικασθέντες έπεσαν αναμφίβολα «στα μαλακά».
Τώρα πια, η κυρία Δούκα υπηρετεί στην Κομοτηνή και φέρεται ότι επικαλείται φόρτο εργασίας για την τεράστια καθυστέρηση. Ετσι, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα πότε θα καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση. Και τα ερωτήματα, βεβαίως, πληθαίνουν…

Πηγή www.dimokratianews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.