Σήμερα η απόφαση για τη νέα έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων – Ο φάκελος της Αθήνας

Σήμερα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους τόπους μετεγκατάστασης των δύο Οργανισμών της ΕΕ, που εδρεύουν σήμερα στη Βρετανία αλλά θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλες χώρες – μέλη, λόγω του Brexit.Πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, για τις νέες έδρες των οποίων θα αποφασίσει αύριο το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Δυναμικά στη μάχη για τη διεκδίκησης της νέας έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έχει εισέλθει και η Αθήνα, μεταξύ 19 πόλεων χωρών της ΕΕ που έχουν θέσει υποψηφιότητα.
Ενδεικτικό της δυναμικής που έχει αποκτήσει η ελληνική υποψηφιότητα είναι χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» το Σάββατο, το οποίο κάνει λόγο για μια ιδιότυπη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας να στηρίξουν η μία την άλλη για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από την Αθήνα και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής από τη Φρανκφούρτη. Σημειώνεται ωστόσο πως το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώθηκε από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών.
Η προετοιμασία της ελληνικής υποψηφιότητας ήταν άρτια, επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και την πρόεδρο της επιτροπής διεκδίκησης, περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, κατάρτισαν τον φάκελο υποψηφιότητας της χώρας μας. Η χώρα μας, όπως έχουν διαβεβαιώσει οι τρεις πολιτικοί, όχι μόνο τηρεί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ξεδιπλώνοντας τη στρατηγική της ελληνικής πλευράς, ο κ. Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προωθεί όμως με ιδιαίτερη ένταση την αλληλοϋποστήριξη των χωρών του Νότου, τόσο στον πρώτο όσο και στους επόμενους γύρους.
Η απόφαση για το πού θα μετεγκατασταθούν οι οργανισμοί θα ληφθεί με ψηφοφορίας από τους 27 υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.
Σε ό,τι αφορά την ελληνικού ενδιαφέροντος επιλογή έδρας για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα πραγματοποιηθούν τρεις ψηφοφορίες, με την τελευταία να γίνεται ανάμεσα στις δύο επικρατέστερες πόλεις. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και καθένα από τα 27 κράτη-μέλη θα έχει τον ίδιο αριθμό ψήφων. Δεν θα ανακοινωθεί ο αριθμός των ψήφων που συγκέντρωσε κάθε πόλη, αλλά μόνον οι τρεις -και στη συνέχεια δύο- «φιναλίστ» και η νικήτρια.
Οι 19 πόλεις που είναι υποψήφιες για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων είναι οι: Αθήνα, Βαρκελώνη, Βιέννη, Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ, Μιλάνο, Πόρτο, Βόνη, Μπρατισλάβα, Βρυξέλλες, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Σόφια, Ελσίνκι, Λιλ, Στοκχόλμη, Μάλτα, Βαρσοβία και Ζάγκρεμπ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που ιδρύθηκε το 1995, είναι αρμόδιος για την επιστημονική αξιολόγηση, την εποπτεία και την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων στην ΕΕ, έχοντας καθοριστικό ρόλο για την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς φαρμάκων στην ΕΕ.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών οι 8 πόλεις που διεκδικούν την έδρα είναι οι: Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Φρανκφούρτη, Λουξεμβούργο, Παρίσι, Πράγα, Βαρσοβία και Βιέννη. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών εργάζεται για να εξασφαλίσει αποτελεσματική και συνεκτική προληπτική ρύθμιση και εποπτεία στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, με κύριο καθήκον τη συμβολή στη δημιουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου εγχειριδίου κανόνων για τις τραπεζικές δραστηριότητες.
Ο ελληνικός φάκελος
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον ελληνικό φάκελο, τον οποίο θα συζητήσουν μεταξύ των άλλων οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι στο πρώτο κριτήριο του χώρου η Ελλάδα «προτείνει το κτίριο Κεράνης (30.000 m2), το οποίο, σύμφωνα με την υποψηφιότητα, θα εκπληρώσει τις ειδικές ανάγκες του Οργανισμού, χωρίς να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με όλες τις επιμέρους απαιτήσεις».
Σε ό,τι αφορά το κριτήριο της προσβασιμότητας σημειώνεται ότι η προσφορά κάνει λόγο για απευθείας πτήσεις μεταξύ της Αθήνας και όλων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών (εκτός από το Βίλνιους και τη Λιουμπλιάνα) και την ύπαρξη δημόσιας συγκοινωνίας μεταξύ του αεροδρομίου και του προτεινόμενου χώρου και τέλος τη διαθεσιμότητα περισσότερων από 50.000 δωματίων ξενοδοχείου. Αναφορικά με το τρίτο κριτήριο των εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, η αξιολόγηση της Επιτροπής σημειώνει ότι η προσφορά περιέχει λεπτομερή περιγραφή για την ύπαρξη «παιδικών σταθμών, κέντρων παιδικής μέριμνας, νηπιαγωγείων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με διδασκαλία στα ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και πολωνικά».
Τέλος, αναφέρει ότι «η προσφορά δείχνει με λεπτομερή τρόπο τη διάθεση των υφιστάμενων πανεπιστημίων στην Ελλάδα που προσφέρουν διεθνείς σπουδές ή αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, χωρίς να παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα θέσεων».
Επιπλέον, για το τέταρτο κριτήριο, η ελληνική προσφορά παρέχει διαβεβαιώσεις για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Όσον αφορά το κριτήριο της «συνέχειας», η Επιτροπή σημειώνει ότι η ελληνική προσφορά παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με παράγοντες που θα βοηθήσουν ενεργά στη φάση μετάβασης του Οργανισμού, όπως είναι η ύπαρξη πολλών σχολών που εξειδικεύονται στην υγεία και τη φαρμακευτική.
Επίσης, αναφορικά με το κριτήριο της γεωγραφικής εξάπλωσης, σημειώνεται ότι η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη δύο αποκεντρωμένους οργανισμούς της ΕΕ, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) στη Θεσσαλονίκη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ηράκλειο και την Αθήνα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.