«Οι δρόμοι της Μάνδρας που είχαν μετατραπεί σε χείμαρρους» δεν είναι η σωστή σειρά των λέξεων για να περιγράψει κάποιος την αιτία για την καταστροφή στην Δυτική Αττική. Η σωστή σειρά των λέξεων είναι ότι οι χείμαρροι που μετατράπηκαν σε δρόμους πλατείες και σπίτια προκάλεσαν αυτή την ανείπωτη καταστροφή.
Τόσο η οδός Κοροπούλη όπου ανασύρθηκε η πρώτη νεκρή από τις πλημμύρες όσο και η οδός Αγίας Αικατερίνης που σημειώθηκαν τα πιο σοβαρά προβλήματα ήταν ρέματα τα οποία δεν είχαν διευθετηθεί. Αυτό καταγγέλλει στο koutipandoras.gr o Δημοτικός Σύμβουλος Μάνδρας Μπάμπης Θεοδώρου.
Ο κ. Θεοδώρου αναφέρει χαρακτηρίστηκα ότι αυτό που φταίει είναι ότι συναντήθηκαν μέσα στην πόλη δυο ρέματα που δεν είχαν γίνει ποτέ τα κατάλληλα έργα ώστε να μην θρηνούμε σήμερα νεκρούς. Στα ρέματα χτίστηκαν σπίτια και δρόμοι και η ειρωνεία είναι ότι αντί να γίνουν έργα για να διευθετηθούν οι δημοτικές Αρχές έκαναν έργα πεζοδρόμησης.
Όπως εξηγεί o Αντώνης Χοροζάνης δημοτικός σύμβουλος Μεγάρων «το 1/3 της πόλης έχει χτιστεί πάνω σε ρέμα χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες» και προσθέτει ότι «40 χρόνια έχουμε καταστροφές, αλλά αυτή ήταν η χειρότερη».
Να σημειωθεί ότι το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης είναι αυτό που καταλήγει στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών στην οποία έκλεισαν την κυκλοφορία από νωρίς το πρωί.
«Είχε κλειστεί η φυσική διέξοδος του νερού»
Η φύση είχε προειδοποιήσει για τη σημερινή τραγωδία από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τα Μέγαρα και τη Μάνδρα Αττικής, τόνισε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο κ. Παπανικολάου μίλησε για τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις πληγείσες περιοχές, σημειώνοντας πως το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές, με βάση προηγούμενες καταστροφές.
«Βασική άσκηση – για το θέμα των πλημμυρών – ήταν η περιοχή της Μάνδρας. Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα, διότι στην περιοχή της Μάνδρας περνάει η παλιά εθνική οδός Αθηνών – Θηβών και δίπλα στον δρόμο αυτό, την κεντρική αυτή παλιά οδό, υπήρχε από την περιοχή πάνω της Αγ. Σωτήρας, που είναι τα βουνά προς την περιοχή Πατέρα, και αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Μάνδρας μια ορεινή περιοχή με ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν ένα μεγαλύτερο χείμαρρο, ο οποίος είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα. Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού). Όποιος περάσει αυτό δρόμο (φύγει από τη Μάνδρα για να πάει βόρεια προς Αγ. Σωτήρα) αν προσπαθήσει -στο στενότερο σημείο μάλιστα- να δει πού είναι το ρέμα που περνούν τα νερά, δεν θα δει πουθενά διέξοδο για το νερό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανικολάου.
Υπογραμμίζοντας πως η φυσική διέξοδος του νερού είχε κλειστεί, συμπλήρωσε: «Το τραγικό είναι ότι το 1996 είχαμε και δύο θύματα ακριβώς στην ανάντη περιοχή, ένα με δύο χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο που είχε κλείσει η δίοδος. Ήδη, η φύση είχε προειδοποιήσει για το ότι κακώς είχαν γίνει επεμβάσεις, κακώς δεν είχε διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού και ταυτόχρονα δεν είχε διαμορφωθεί μια τεχνητή ροή του νερού».
Πρέπει να υπολογίσουμε ποιες είναι οι μέγιστες βροχοπτώσεις που περιμένουμε στην ευρύτερη περιοχή, να υπολογίσουμε τον όγκο και να δούμε τι διατομή χρειάζεται ώστε να εξασφαλιστεί η δίοδος του νερού στην ακραία τιμή της βροχόπτωσης, επισήμανε.
Σημείωσε ακόμη ότι τρεις με τέσσερις φορές στα τελευταία 20 με 30 χρόνια στο συγκεκριμένο σημείο στην περιοχή και με πολύ μεγάλη τραγικότητα σήμερα έχει έρθει το ακραίο γεγονός «και τότε ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται, ενώ είναι προαναγγελμένο, τα πάντα είναι προκαθορισμένα».