Σκοπιανοί διπλωμάτες: Να αλλάξουμε το όνομα στο αεροδρόμιο σε «Κίρο Γκλιγκόροφ»

Διπλωμάτες των Σκοπίων τάχθηκαν υπέρ της μετονομασίας του αεροδρομίου τους από «Μέγας Αλέξανδρος» σε αεροδρόμιο «Κίρο Γκλιγκόροφ»
Η ιδέα αυτή γίνεται αποδεκτή από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ενώ το εθνικιστικό ψευδομακεδονικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, του εξωμότη ελληνικής καταγωγής πρώην πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι (Νικόλα Γρούιου), διαφωνεί με αυτήν.
Συγκεκριμένα, η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων» ανέφερε ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και προτείνει να φέρει αυτό το όνομα του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.
Η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων», σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Κίρο Γκλιγκόροφ» θα απεικονίζει με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο, την εκτίμηση για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ στη διαδικασία της ίδρυσης του σύγχρονου κράτους της ΠΓΔΜ και θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των πολιτών της.
Η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων» είναι ένας όμιλος ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από πρώην αλλά και από ενεργούς διπλωμάτες της ΠΓΔΜ και έχει ως στόχο «την προαγωγή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των διπλωματών στα Σκόπια».
Δικαίωμα να συμμετέχουν ως μέλη έχουν πρώην και νυν μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, καθώς και ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ερωτώμενος σχετικά, δήλωσε ότι η ιδέα για μετονομασία του αεροδρομίου σε «Κίρο Γκλιγκόροφ». είναι γι΄αυτόν καταρχάς αποδεκτή.
«Εκ πρώτης άποψης μου αρέσει αυτή η ιδέα. Όμως εγώ είμαι μόνο ένας από τους πολίτες της χώρας. Θέλω να ακούσω προσεκτικά τους πολίτες. Ας ξεκινήσει μία συζήτηση και εμείς θα ακούσουμε τι θα πουν οι πολίτες» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Από τη μεριά του, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, τάχθηκε κατά της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων και σημείωσε πως «όταν επανέλθει στην εξουσία θα ακυρώσει τις μετονομασίες και θα επαναφέρει ό,τι γκρεμίσει ο Ζάεφ και η κυβέρνησή του».
Το VMRO-DPMNE σε σχετική του ανακοίνωση κατηγόρησε ακόμη τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνησή του για «υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων» του κρατιδίου και σημείωσε ότι «η πρόθεση για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων είναι η τελευταία μίας σειράς παραχωρήσεων στις οποίες προβαίνει ο Ζάεφ, εις βάρος της χώρας».
Το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε τον Δεκέμβριο του 2006 από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», από αεροδρόμιο «Πέτροβετς» που λεγόταν μέχρι τότε.
Να σημειωθεί ότι μέσα στο αεροδρόμιο υπάρχει και άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που το τοποθέτησε η τουρκική εταιρεία TAV που διαχειρίζεται τον αερολιμένα, το οποίο επίσης πρέπει να φύγει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.