Είναι τελικά ή δεν είναι μεγάλο σκάνδαλο η επιβολή όρων από τους ”θεσμούς” για την πώληση της ΔΕΣΦΑ;


η εικόνα προφίλ σας Γ.Αθανασίου

Μόνο ως σκάνδαλο και πλιάτσικο μπορεί να χαρακτηριστούν οι όροι που επιβάλλουν οι θεσμοί για τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ.

 Αποδικνύοντας ότι η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη και στους δήθεν σοβαρούς ευρωπαίους. Οι όροι που έχουν επιβληθεί λοιπόν, αποκλείουν από τον διαγωνισμό ενεργειακούς κολοσσούς με αποτέλεσμα οι συμμετοχές να είναι μόλις δύο, όπου ο ένας είναι λαγός του άλλου.
Αποτέλεσμα; Να μειωθεί στο μισό το τίμημα από το πραγματικό.
Εδώ θα πρέπει να πατήσει πόδι η κυβέρνηση και να καταγγείλει την μεθόδευση με ονόματα.
Για την ιστορία ας θυμηθούμε ότι το 2013  2,7 δις έδιναν οι Ρώσοι για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, 0,9 οι άλλοι!!!
 ΗΠΑ και Γερμανία αντιδρούσαν στην αγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ από την Gazprom – »Ολως τυχαίως» η Κομισιόν ερευνά περιπτώσεις παράβασης του ανταγωνισμού από τη Ρωσική εταιρεία!!!
Χοντρό παιχνίδι, με την ελληνική κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά σε ρόλο αμήχανου και παθητικού θεατή, παίχθηκε με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
Οι Γερμανοί αντέδρεσαν έντονα στην παραχώρηση των δύο αυτών επιχειρήσεων στη Gazprom, που είχε και το προβάδισμα με βάση τις προσφορές που φέρεται να είχει καταθέσει.
Η Ρωσική εταιρεία-κολοσσός στο χώρο της ενέργειας φέρεται να είχει καταθέσει προσφορά 900 εκ. ευρώ μόνο για τη ΔΕΠΑ ενώ η προσφορά της και για τις δύο εταιρείες αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.
Η επόμενη καλύτερη προσφορά είναι της Socar από το Αζερμπαϊτζάν που όμως υπολειπόνταν κατά πολύ αυτής των Ρώσων.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι άλλες δύο εταιρείες, ευρωπαϊκών συμφερόντων, αποσύρθηκαν αφού δεν μπορούσαν να καταθέσουν ανάλογες προσφορές.
Το πρόβλημα όμως έγκειται στην αντίδραση του Βερολίνου που δεν ήθελε τη Gazprom, έστω και αν η προσφορά της είναι μακράν η καλύτερη και εξασφαλίζε έσοδα πάνω από 2 δις ευρώ για το δημόσιο.
Έσοδα, που για να μην το ξεχνάμε, δεν θα έμπαιναν στα κρατικά ταμεία,αλλά θα πήγαιναν στους δανειστές.
Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτοί που ήρθαν και εμποδίζαν την πώληση των δύο αυτών εταιρειών στους Ρώσους, είναι οι ίδιοι που εγκαλούσαν την Ελλάδα για αποτυχία στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και ζητούσαν νέα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα εις βάρος των πολιτών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.