Γαβρόγλου: Τι αλλάζει στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Κατάργηση κλειστού αριθμού εισακτέων, νέο Λύκειο και αναβάθμιση απολυτηρίου, είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν τη μεγάλη παρέμβαση που επιχειρείται στο σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα Ιδρύματα.
Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή  του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στόχος είναι να ανοίξει “η προοπτική ελεύθερης πρόσβασης με βάση το απολυτήριο του Λυκείου”.
Για την κατάργηση του κλειστού αριθμού εισακτέων, ο κ. Γαβρόγλου τονίζει: ‘Δεν μπορεί να γίνει αν δεν ιδρυθούν νέα Τμήματα, αν δεν στελεχωθούν και αν δεν αρχίσει να λειτουργεί το νέο σύστημα με το νέο Λύκειο. Είναι μια προσέγγιση που ανοίγει την προοπτική ελεύθερης πρόσβασης με βάση το απολυτήριο του Λυκείου όπως το προβλέπουμε στη μεταρρύθμιση που έχουμε προτείνει”.
Παράλληλα, τα ΑΕΙ της χώρας αναδιοργανώνονται. Αν ορισμένα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ολοκληρώσουν γρήγορα τις συνέργειές τους, τότε θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό του 2018, δηλώνει ο κ. Γαβρόγλου. Όπως, δηλαδή, έγινε με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Σε ερώτηση εάν από φέτος οι μαθητές θα παίρνουν απολυτήριο με τέσσερα μόνο μαθήματα ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνει:
“Σύμφωνα με την πρόταση του ΙΕΠ, για τη φετινή Γ’ Λυκείου η μόνη αλλαγή αφορά τις εξετάσεις στο τέλος της χρονιάς. Δηλαδή για να πάρει κάποιος απολυτήριο Λυκείου, συνυπολογίζονται οι βαθμοί όλων των μαθημάτων, οι οποίοι θα προκύπτουν, όπως πάντα, από πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης (συμμετοχή στην τάξη, εργασίες, ολιγόλεπτα τεστ, ωριαία διαγωνίσματα).
Απλώς στο τέλος της χρονιάς έχει διαπιστωθεί ότι οι απολυτήριες εξετάσεις, οι οποίες, όπως είναι λογικό, προηγούνται των Πανελλαδικών, εντείνουν το άγχος των παιδιών και εξαιτίας αυτού του άγχους τα παιδιά αφιερώνουν ελάχιστη προσπάθεια γι’ αυτές, δεν τις αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα.
Έτσι, η πρόταση του ΙΕΠ είναι να εξεταστούν σε λιγότερα μαθήματα (Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία). Στα υπόλοιπα καθιερώνεται και δεύτερο υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα, που θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου.
Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει σημαντικό διδακτικό χρόνο στους μαθητές και στις μαθήτριες τόσο της Γ’ τάξης όσο και των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου. Και προφανώς η αύξηση του διδακτικού χρόνου έχει μεγάλη σημασία, γιατί συμβάλλει στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων”.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.