Το (ελληνικό) σκορποχώρι της Ευρωβουλής – Πλήρωνε εσύ ”κορόϊδο” φορολογούμενε!!!

Από τον Κώστα Παπαχλιμίντζο

Ενα απίστευτο μπάχαλο είναι σε εξέλιξη σε σχέση με το κορυφαίο θέμα της εκπροσώπησης της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκεί δηλαδή όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, την ίδια ώρα μάλιστα που η Κομισιόν διεξάγει μυστική έρευνα για τις δαπάνες των Ελλήνων ευρωβουλευτών και το κατά πόσον απασχολούν συνεργάτες «μαϊμού»!
Οι καταγγελίες κατά του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη (ο ίδιος τις έχει διαψεύσει κατηγορηματικά) ότι εισέπραττε το 60% του μισθού συνεργάτιδάς του άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και τώρα ερευνώνται Ελληνες ευρωβουλευτές για να διαπιστωθεί είτε εάν παίρνουν ατύπως ποσοστό από τον μισθό των συνεργατών τους είτε εάν ορισμένοι συνεργάτες (local assistants) είναι «φαντάσματα», δηλαδή εισπράττουν ένα ποσό μηνιαίως για να παρέχουν κάποιες κοινοβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά τελικά παρέχουν άλλου είδους υπηρεσίες ή καμία.
Σημειώνουμε πάντως ότι, ύστερα από σχετικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» που αποκάλυψε το θέμα, ο Νότης Μαριάς επικοινώνησε με την εφημερίδα μας και τόνισε ότι πράγματι απασχολεί συνεργάτες σε τέσσερα γραφεία που διατηρεί στην Ελλάδα, ότι δεν έχουν ανασταλεί οι πληρωμές στους εργαζομένους σε αυτόν και ότι η δουλειά που παράγει φαίνεται από το ευρωκοινοβουλευτικό έργο του, ενώ ο ίδιος έχει καταθέσει ερώτηση για τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πέρα, όμως, από αυτά, ένα μεγάλο ερώτημα πλανάται στην Αθήνα: Ποιος, τελικά, ασχολείται με τα ζητήματα που συζητιούνται καθημερινά στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όταν οι προτεραιότητες όσων εξελέγησαν στις ευρωεκλογές του 2014 για να μας εκπροσωπήσουν είναι, σαφώς, αλλού;
Ενας ευρωβουλευτής κάνει περιοδείες για να κερδίσει την ηγεσία στη Δημοκρατική Συμπαράταξη (Ν. Ανδρουλάκης), άλλος κοιτά πού θα «χωρέσει» πολιτικά τη Σοσιαλιστική Τάση (Κ. Χρυσόγονος), άλλος απαξιοί να πατήσει καν το πόδι του στην Ευρωβουλή (Σ. Ζαριανόπουλος), άλλη είναι μόνιμα σχεδόν πια στην Αθήνα ως εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (Μ. Σπυράκη) κ.λπ. Αλλοι δε, όπως ο Μ. Γλέζος και ο Γ. Κατρούγκαλος, αποχώρησαν το 2015 χωρίς να προλάβουν να κάνουν κάτι ουσιαστικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι, βάσει της έγκριτης ιστοσελίδας votewatch.eu, την πρώτη τριετία της θητείας των ευρωβουλευτών που εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή από τα μέσα του 2014 ως τα μέσα του 2017, η Ελλάδα κατετάγη 25η ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με βάση την παρουσία των ευρωβουλευτών της στις ψηφοφορίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι μόνοι που είχαν χειρότερες επιδόσεις από εμάς ήταν οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Λιθουανίας και της Λετονίας, καθώς και η Βρετανία, που είναι με το μισό πόδι εκτός Ε.Ε.!
Και αυτό σε μία τριετία που το ζήτημα της ελληνικής κρίσης ήταν «καυτό» και οι εξελίξεις στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν ραγδαίες. Εμπειροι παράγοντες της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ανάμεσα στους «21» δεν υπάρχουν καν η ελάχιστη συνοχή και ο συντονισμός, που ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα παλαιότερων ετών, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται με «εθνική γραμμή» παρά σε ελάχιστα ζητήματα…
Ως προς τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, χαρακτηριστικό είναι ότι 18 στους 21 Ελληνες ευρωβουλευτές δεν έχουν συντάξει καμία ή μόνο μία έκθεση (ο Κ. Χρυσόγονος έχει 10, ο Γ. Κύρτσος τέσσερις και ο Ν. Μαριάς δύο).
Ως προς τις γνωμοδοτήσεις (opinions), ο Κ. Χρυσόγονος έχει υποβάλει τέσσερις, ο Σ. Κούλογλου τρεις, από δύο οι Ν. Μαριάς, Ε. Καϊλή, Κ. Κούνεβα, Μ. Σπυράκη και μία ή καμία οι υπόλοιποι 15! Στις δε συμμετοχές στις ψηφοφορίες, πρώτος είναι ο Λ. Φουντούλης της Χρυσής Αυγής με 96,85% και τελευταίος ο Σ. Ζαριανόπουλος του ΚΚΕ με 72,01% (σχεδόν ίδια ποσοστά εμφανίζει και το επίσης έγκυρο mepranking.eu). Ούτε ένας Ελληνας ευρωβουλευτής δεν υπάρχει ανάμεσα στους 100 πρώτους σε παρουσία στις ψηφοφορίες!
Στο χέρι 12.000 ευρώ, τα βασικά έξοδα καλυμμένα και γενναία αποζημίωση
Πόσο πληρώνονται, όμως, οι ευρωβουλευτές για να παράγουν τελικά αυτό το αποτέλεσμα; Ο μισθός κάθε ευρωβουλευτή είναι 8.484,05 τον μήνα, από τον οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μένουν καθαρά 6.611,42 ευρώ. Πολλοί δίνουν ένα ποσοστό από αυτό το ποσό στο κόμμα τους, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάτω από το τραπέζι εισπράττουν ένα ποσοστό από την αμοιβή των συνεργατών τους… Τα χρήματα που παίρνουν οι ευρωβουλευτές μας από τις Βρυξέλλες, ωστόσο, δεν περιορίζονται εκεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους παρέχει επίσης 4.342 ευρώ μηνιαίως για να καλύψουν έξοδα γραφείου (λογαριασμοί τηλεφώνου, αγορά και συντήρηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού κ.λπ.). Τους δίνει επιπλέον καθαρά 306 ευρώ την ημέρα, μια πολύ γενναία αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές ή στην Ολομέλεια.
Παράλληλα, τους καλύπτει τη δαπάνη για το εβδομαδιαίο αεροπορικό εισιτήριο από και προς την Αθήνα. Συνήθως οι περισσότεροι φεύγουν από τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο την Πέμπτη το απόγευμα και επιστρέφουν τη Δευτέρα το πρωί. Παράλληλα, δικαιούνται 4.264 ευρώ ετησίως για ταξίδια που κάνουν εκτός της χώρας τους, σε κάποια αποστολή δηλαδή στο εξωτερικό.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δίνει σε κάθε ευρωβουλευτή 24.164 ευρώ (μεικτά) τον μήνα για να πληρώνει τους μισθούς των συνεργατών του. Ο ευρωβουλευτής συμφωνεί με κάθε συνεργάτη τις απολαβές του και στη συνέχεια το Ευρωκοινοβούλιο πιστώνει τα χρήματα μηνιαίως απευθείας στους λογαριασμούς τους. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής έχει το δικαίωμα να απασχολεί στο γραφείο του στην Αθήνα δύο μετακλητούς υπαλλήλους, τρεις δημοσίους υπαλλήλους (με απόσπαση) και δύο αστυνομικούς, που όλοι πληρώνονται από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως και των 300 βουλευτών δηλαδή.
Συμπέρασμα: Κάθε ευρωβουλευτής λαμβάνει 12.000 ευρώ τον μήνα στο χέρι, την ώρα που για τα βασικά του έξοδα (και όχι μόνο) έχει το κεφάλι του ήσυχο: Η Ευρωπαϊκή Ενωση του καλύπτει τα αεροπορικά του εισιτήρια, όλα τα έξοδα του γραφείου του και περίπου 10 συνεργάτες για τα δύο γραφεία του σε Βρυξέλλες και Αθήνα! Οταν, μάλιστα, λήξει η θητεία του, κάθε ευρωβουλευτής παίρνει ένα αποχαιρετιστήριο «πακέτο», που ισοδυναμεί με τους μισθούς έξι μηνών! Πρόνοια φυσικά υπάρχει και για την «επιδότηση» της σύνταξής του, όταν συμπληρώσει την ηλικία των 63 ετών. Διόλου άσχημα για μια θητεία στην οποία ελάχιστοι εκ των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών μπορούν βάσιμα να πουν ότι έχουν «ιδρώσει τη φανέλα»…

Πηγή www.dimokratianews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.