Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ – Το προφίλ των δραστών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της ΕΛΑΣ για την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που πυροβόλησαν και σκότωσαν εν ψυχρώ τον γνωστό δικηγόρο στο γραφείο του αργά το απόγευμα της Πέμπτης συνεχίζονται με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η Αστυνομία διαθέτει σημαντικά στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση χαρακτηρίζεται «διαχειρίσιμη» καθώς υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που κατευθύνουν τις έρευνες της ΕΛΑΣ η οποία διαθέτει στα χέρια της πλάνα με τις κινήσεις των δυο δολοφόνων. Η συμπεριφορά βέβαια των δολοφόνων αν και δείχνει πολλά προβληματίζει ταυτόχρονα τις Αρχές. Ο τρόπος που έδρασαν, το σημείο και κυρίως τα στοιχεία που άφησαν πίσω τους δίνουν κατευθύνσεις στην έρευνα.
Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται επίσης το υλικό από κάμερες κοντά στην είσοδο του γραφείο του ποινικολόγου στην οδό Ασκληπιού. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αν και τα πλάνα είναι λίγο «σκοτεινά» οι Αρχές μπορούν να «βγάλουν άκρη». Οι δολοφόνοι έχουν «πιαστεί» να μπαίνουν στο γραφείο και να «βγαίνουν». Το ενδιαφέρον των αστυνομικών επικεντρώνεται και στην έρευνα του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή και του αρχείου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
Εν τω μεταξύ, ήδη από το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για τη δολοφονία του δικηγόρου, ζητώντας την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.
Τι έδειξε η νεκροψία
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι η νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Τη διενέργεια της νεκροτομής-νεκροψίας έκανε ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνιας.
Σύμφωνα με το πόρισμα, ο θάνατος του 52χρονου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου οφείλεται σε τυφλό τραύμα που προκλήθηκε στο στέρνο του θώρακα από βολίδα πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος. Η βολίδα εισήλθε αριστερά στις πύλες του πνεύμονα προκαλώντας εκτεταμένη αιμορραγία. Στη συνέχεια εισήλθε στο συκώτι και προκάλεσε πολτοποίηση, προκάλεσε αιμορραγία στο νεφρό, έπληξε την αορτή, προκάλεσε κάταγμα στο 8ο πλευρό και σφηνώθηκε στην πλάτη απ’ όπου και αφαιρέθηκε η βολίδα.
Αυτό μεταφράζεται σε μια σειρά εποστρακισμών της μικρού διαμετρήματος σφαίρας στα ζωτικά όργανα του θύματος, που προκάλεσαν εκτεταμένη αιμορραγία. Με τη σειρά της αυτή προκάλεσε αιφνίδια απώλεια αισθήσεων και θάνατο, ύστερα από ένα έως δύο λεπτά.
Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, η βολίδα είχε μια κίνηση προς τα κάτω μόλις εισήλθε στο σώμα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που υποδεικνύει την γωνία βολής από πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή, το θύμα είτε ήταν καθιστό και ο δράστης όρθιος, είτε ο δράστης όρθιος και εκείνη την στιγμή σηκωνόταν από την καρέκλα το θύμα π.χ. για να χαιρετήσει τον δράστη.
Το θύμα πυροβολήθηκε από απόσταση 1,5 μέτρου.
Στον τόπο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας, που σημαίνει πως χρησιμοποιήθηκε περίστροφο, ή οι δράστες ήταν τόσο ψύχραιμοι που μάζεψαν τον κάλυκα αμέσως μετά την δολοφονία. 
Το χρονικό της δολοφονίας
Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές της Ασφάλειας, σύμφωνα με μαρτυρία συνεργάτη του δικηγόρου, ο οποίος ήταν μαζί του στο γραφείο, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος του είπε ότι είχε ραντεβού με δύο πελάτες. Αυτοί έφτασαν πριν τις 8 το απόγευμα στο γραφείο στην οδό Ασκληπιού 154. Χτύπησαν το κουδούνι της εισόδου και ανέβηκαν στον 1ο όροφο που βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο.
Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος τους άνοιξε και ανέβηκαν στο γραφείο του, όπου και οι τέσσερις κάθισαν στην αίθουσα συσκέψεων. Όπως λέει ο 32χρονος συνεργάτης του θύματος, οι πελάτες ήταν πιθανότατα αλλοδαποί, γιατί μιλούσαν «σπαστά» ελληνικά και είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους.
Όταν κάθισαν, ο ένας από τους επισκέπτες ζήτησε από τον συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να τους αφήσει μόνους, γι’ αυτό πήγε στο διπλανό γραφείο. Μία σφαίρα διαπέρασε τον πνεύμονα του 52χρονου θύματος με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.
Το προφίλ των δραστών
Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας αποκαλύπτεται το προφίλ των δυο δραστών. Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 30-40 ετών, ύψους περίπου 1,80, αδύνατος, μελαχρινός, αξύριστος (δύο ημερών) με κοντά σκούρα μαλλιά ο οποίος πιθανόν φορούσε τζιν παντελόνι χρώματος μπλε και λεπτό μπουφάν χρώματος λευκού.
Ο δεύτερος δράστης ήταν ηλικίας 27 έως 40 ετών, 1,65-170 περίπου, αδύνατος με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξυρισμένος, με κοντά σκούρα μαλλιά, ο οποίος φορούσε παντελόνι και κοντομάνικη μπλούζα χρώματος πιθανόν μπεζ. 
Οι περιγραφές των ανδρών βασίζονται στη μαρτυρία του συνεργάτη του δικηγόρου που είδε τους δράστες.
Πώς εξαφανίστηκαν
Το γεγονός ότι το γραφείο του Ζαφειρόπουλου είναι λίγα μέτρα μακριά από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έπαιξε ρόλο για την επιλογή των δολοφόνων να χτυπήσουν εκεί το θύμα αφού διαφυγή τους μέσω Αλεξάνδρας τους έδινε πολλά περιθώρια. Κανείς δεν ξέρει ακόμη αν έφυγαν μαζί ή χωρίστηκαν μετά την αποτρόπαια πράξη τους.
Η δολοφονία Ζαφειρόπουλου έγινε γνωστή λίγα λεπτά αργότερα και αμέσως στην Ασκληπιού 154 έφτασαν οι άνδρες της ΕΛΑΣ και της αντιτρομοκρατικής και φυσικά, απαρηγόρητη η οικογένεια του θύματος – η σύζυγός και τα δύο του παιδιά.
Τα σενάρια που εξετάζονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, δυο είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζονται από την Αστυνομία. Το πρώτα κάνει λόγο για πληρωμένους πιθανώς δολοφόνους που εκτέλεσαν συμβόλαιο θανάτου. Το γεγονός ότι μπήκαν στο γραφείο, συνομίλησαν και με τον συνεργάτη του θύματος και δεν φορούσαν γάντια, κάνει τους αστυνομικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για πληρωμένους εκτελεστές που ήρθαν πιθανότατα από το εξωτερικό και ήδη θα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Για το λόγο αυτό έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και όχι μόνο.
Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για δυσαρεστημένους πελάτες του ποινικολόγου που πάνω στην ένταση της στιγμής έβγαλαν όπλο και σκότωσαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο.
Ποιος ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και ποιες οι υποθέσεις που χειριζόταν
Ο 52χρονος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά και γεννήθηκε το 1965. Είχε αναλάβει μεγάλες υποθέσεις, όπως την υπεράσπιση του Θωμά Λιακουνάκου σε υποθέσεις εξοπλιστικών αλλά και την υπεράσπιση βασικού κατηγορουμένου στην υπόθεση της Energa-Hellas Power.
Είχε επίσης πλούσια συνδικαλιστική δράση στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, αλλά στις τελευταίες εκλογές είχε αποφασίσει να μην λάβει μέρος. Είχε εκπροσωπήσει πρόσφατα μαζί με τον Μάκη Βορίδη τους υπευθύνους της εφημερίδας «Παραπολιτικά» σε αστική δίκη που είχαν με το ζεύγος Καμμένου.
Οι αστυνομικοί άλλωστε «χτενίζουν» τις υποθέσεις που είχε αναλάβει ο δικηγόρος. Ειδικότερα δε εκείνες που ενδεχομένως αφορούν βαριές ποινικές υποθέσεις και ενδεχομένως είχαν αρνητικό αποτέλεσμα για τον πελάτη και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του θύματος και βεβαίως θα ληφθούν καταθέσεις από συνεργάτες του.
Το θύμα της δολοφονίας ήταν γιος του Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας από το 1984 έως το 1987.
Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασκούσε δικηγορία από το 1991.
https://www.youtube.com/watch?v=YsRHVEQ0gjIrn

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.