Εκβιασμός των καναλαρχών: Να πληρώνουν οι πολίτες και να βγει εκτός πίτας η ΕΡΤ αλλιώς δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με την προσφυγή της ΕΙΤΗΣΕΕ-ΣΚΑΙ-Star στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σωτήρη Μανιάτη στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, έχουν θέσει όρους και προϋποθέσεις, εκβιάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση, προκειμένου να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όταν αυτός διενεργηθεί από το ΕΣΡ.
Όπως αναφέρει, λοιπόν, το ρεπορτάζ, οι καναλάρχες θέλουν να βγει τελείως εκτός της διαφημιστικής πίτας η ΕΡΤ και να μείνει με το ανταποδοτικό τέλος και τις χορηγίες από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που θα μεταδίδει.
Την ίδια ώρα, όμως, προτείνουν να παίρνουν οι ίδιοι ένα αντίστοιχο ανταποδοτικό τέλος από τις συνδρομητικές πλατφόρμες, να επιβάλλεται δηλαδή ένα ελάχιστο ποσό 3 ευρώ ανά συνδρομητή για τη μετάδοση από τις πλατφόρμες των καναλιών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης κι αυτό να μοιράζεται στα ιδιωτικά και την ΕΡΤ.
Δηλαδή να παρακρατείται από τους συνδρομητές ποσό περί τα 36 εκατ. ευρώ ετησίως! Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή ζητούν να τους πληρώνουν οι πολίτες το κόστος της άδειας που θα πάρουν για κανάλι ελεύθερης λήψης…
Η ΕΙΤΗΣΕΕ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μπορεί να έχει προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον του ελάχιστου τιμήματος, αλλά σε περίπτωση που ισχύσει ζητάει από την κυβέρνηση οι νέοι παίκτες να είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές 35 εκατ. ευρώ και επιπλέον 8 εκατ. ευρώ για το κεφάλαιο.
Να ακολουθηθεί δηλαδή παρόμοια τακτική με αυτή για την ανάληψη έργων του Δημοσίου, με τις εγγυητικές σε περίπτωση μη εκτέλεσης να καταπίπτουν υπέρ του Δημοσίου, ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή πιθανών αφερέγγυων παικτών. Να μην επαναληφθούν φαινόμενα με… απίθανες εγγυητικές ολίγων ημερών ή με τις υποτιθέμενες εγγυήσεις με… βοσκοτόπια και πάει λέγοντας.
Το περίεργο είναι ότι, ενώ ζητούν να γίνει ουσιαστικός έλεγχος «πόθεν έσχες» πριν από τη δημοπρασία για τις άδειες, ζητούν ταυτόχρονα και να επιτραπεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό σε διεθνή funds αλλά χωρίς ονομαστικοποίηση μετοχών και δίχως όσα προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία για το «πόθεν έσχες». Να συμμετέχουν επίσης όμιλοι με εταιρικές διαστρωματώσεις και ενοποιημένα αποτελέσματα σε μητρική εταιρεία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι καναλάρχες ζητούν και άλλα, όπως η κατάργηση του 1,5% για τον κινηματογράφο, λες και μέχρι σήμερα κατέβαλλαν αυτά που τους αναλογούσαν.
Γι’ αυτό ακριβώς άλλωστε ζητούν την αναδρομική κατάργησή του ή διαφορετικά τη μείωσή του στο 0,5% και μόνο από τα κερδοφόρα κανάλια καθώς όσα καταγράφουν ζημίες θα απαλλάσσονται.
Ακόμη ζητούν να μην υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, τα κανάλια να ενταχθούν στο γενικό φορολογικό πλαίσιο, να υπάρξουν ενισχύσεις για την ελληνική παραγωγή όχι μόνο για μυθοπλασία αλλά και για ψυχαγωγία.
Δηλαδή ζητούν με λίγα λόγια να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό κορβανά και ευρωπαϊκά κονδύλια ακόμα και τα ριάλιτι, όπως το «Survivor» και το «Nomads»!

Πηγή: efsyn.gr (του Σωτήρη Μανιάτη)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.