Νέα δημοσκόπηση προκαλεί προβληματισμό σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Του Τάσου Τσακίρογλου
Απογοήτευση (43%) και θυμός (36%) είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών στη σημερινή συγκυρία, χωρίς να λείπει το συστατικό του φόβου (11%), αλλά και η ελπίδα (6%). Μεγαλύτερη απογοήτευση νιώθουν όσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ. (43%), σε σχέση με εκείνους που λένε ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ (34%). Για τον θυμό τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 36% και 23%.
Οσον αφορά τα κριτήρια, με τα οποία οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν, δείχνει να επικρατεί ένας σχετικός ορθολογισμός, αφού το 41% απαντά «με βάση τις θέσεις του κόμματος για επιμέρους θέματα που θεωρώ σημαντικά», ενώ για το 23% κριτήριο αποτελεί η ιδεολογία του, για το 13% τα συναισθήματά του, για το 7% ο αρχηγός του κόμματος, για το 6% η παράδοση της οικογένειάς του και για το 3% «άλλο». Το 7% λέει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Στην ερώτηση «θα δίνατε ακόμα μία ευκαιρία στον Τσίπρα, για να μη βγει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης;», οι επτά στους δέκα (69%) απαντούν «όχι», το 24% «ναι» και το 7% «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Σε αντίστοιχη ερώτηση «δεν με νοιάζει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, αρκεί να φύγει η σημερινή κυβέρνηση», το 57% απαντά αρνητικά, το 35% θετικά, ενώ το 8% «Δ.Ξ/Δ.Α». Με τη διαπίστωση «όλα τα κόμματα με έχουν απογοητεύσει» συμφωνεί το 75%, διαφωνεί το 24% και το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».
Γενικευμένη απαισιοδοξία καταγράφει η έρευνα ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Στην ερώτηση εάν «πιστεύετε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 ή όχι;», οι οκτώ στους δέκα (80%) απαντούν ότι δεν το πιστεύουν, το 15% λέει ότι θα τα καταφέρουμε και το 5% «Δ.Ξ/Δ.Α». «Δεν θα τα καταφέρουμε» εκτιμά το 86% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και το 43% εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει…» απαντούν:
«Σε δέκα χρόνια» το 38%
«Ποτέ» το 29%
Σε πέντε χρόνια» το 14%
«Αμεσα» το 1%
«Δ.Ξ/Δ.Α» το 6%
Στην αδιευκρίνιστη ψήφο τα ποσοστά τού «σε δέκα χρόνια» είναι 39% και του «ποτέ» 37%
Στο αίσθημα της ικανοποίησης, οι πολίτες δηλώνουν:
Από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, «καθόλου» 64%, «λίγο» 25%, «αρκετά» 9%, «πολύ» 2%. «Λίγο» δηλώνει και το 49% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «καθόλου» λέει το 66% της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Από τη Ν.Δ ως αντιπολίτευση, «καθόλου» 47%, «λίγο» 31%, «αρκετά» 17%, «πολύ» 4%, «Δ.Ξ/Δ.Α» 1%. «Λίγο» λέει και το 44% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.
Στο ερώτημα «σε μια κλίμακα 0-10, πώς θα βαθμολογούσατε τις επιδόσεις της κυβέρνησης σε καθέναν από τους παρακάτω τομείς;», οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι αφήνουν μετεξεταστέα την κυβέρνηση, καθώς δηλώνουν:
Προσέλκυση επενδύσεων: 2,19
Καταπολέμηση της ανεργίας: 2,15
Παιδεία: 1,82
Υγεία: 2,08
Μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα: 2,11
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ «ΣΦΥΓΜΟΣ» ProRata (25-28 Σεπτεμβρίου 2017)
ProRata A.E., Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας A.E. (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) – Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο επικράτειας ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια ΜΕΘΟΔΟΣ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών και στάθμιση αποτελεσμάτων βάσει ηλικίας και φύλου ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95% ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ: 25 ερευνητές και 2 επόπτες

efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.