Δείτε το αστρονομικό ποσό που έχει δώσει συνολικά ο Ιβάν για…

Στο σύγχρονο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα χρήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και μπορούν να καθορίσουν τον βαθμό ανταγωνιστικότητας μίας ομάδας. Μπορεί να μην αποτελούν πανάκια για όλα τα αγωνιστικά της προβλήματα ή να μην εξασφαλίζουν από μόνα τους την επίτευξη στόχων και την κατάκτηση τίτλων, ιδιαίτερα αν η επένδυση τους στο αγωνιστικό τμήμα γίνεται χωρίς στρατηγική, ωστόσο μπορούν να δώσουν σε ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ το κάτι παραπάνω, ακόμα και όταν η μπάλα πηγαίνει δοκάρι και… έξω.
Ποιος αποκλεισμός; Τεράστια επένδυση για το πρωτάθλημα!
Αυτό που συνέβη στον ΠΑΟΚ το φετινό καλοκαίρι με τον αποκλεισμό-σοκ από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η απώλεια σημαντικών εσόδων, όπως αυτά που θα καρπωνόταν ο «Δικέφαλος» και από τη φετινή ευρωπαϊκή του παρουσία, αποτελούν αφορμή για περικοπές, για συμμάζεμα του μπάτζετ ή τουλάχιστον την αιτία που μία ομάδα δεν μπορεί στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου να κάνει την υπέρβαση, αποκτώντας ακριβούς και ποιοτικούς παίκτες για το βήμα παραπάνω σε θέσεις που πονάει.
Ο Ιβάν Σαββίδης απέδειξε το φετινό καλοκαίρι τη διαφορά ενός διαχειριστή ιδιοκτήτη από έναν επενδυτή ιδιοκτήτη, επιλέγοντας να αλλάξει με πράξεις το πολύ βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε στον ΠΑΟΚ από τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από την Έστερσουντ, ο οποίος «πλήγωσε» ακόμα περισσότερα τα ταμεία της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ. Με τον ΠΑΟΚ να έχει συγκεκριμένες αγωνιστικές ανάγκες ο μεγαλομέτοχος της ομάδας δε στάθηκε στον οικονομικό πλήγμα του ευρωπαϊκού αποκλεισμού και άναψε πράσινο φως για την πραγματοποίηση πολύ δαπανηρών μεταγραφών.
Ο «Δικέφαλος» έδωσε πάνω από 1 εκατομμύριο στη Βόλφσμπουργκ για να κάνει δικό του τον Βιεϊρίνια, πληρώνοντας 1,3 εκατομμύρια τον χρόνο στον Πορτογάλο, «χρύσωσε» τον Μαουρίσιο, πληρώνοντας του συμβόλαιο που φτάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, θέλοντας να αποκτήσει έναν παίκτη που κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή και κατάφερε να φέρει για τουλάχιστον έναν χρόνο, έστω και ως δανεικό, τον Κάρλος Ζαμπράνο, για τον οποίο θα πληρώσει συνολικά 1,25 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του συμβολαίου του στη Ρούμπιν Καζάν. Κι όλα αυτά ενώ είχε ήδη παρθεί η απόφαση για την αγορά των δικαιωμάτων του Ομάρ Ελ Καντουρί έναντι 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από την Έμπολι, με τον Μαροκινό να κοστίζει 700 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Η μπάλα μπορεί να πήγε δοκάρι και… έξω, τιμωρώντας τον «Δικέφαλο» για τα λάθη που προηγήθηκαν το καλοκαίρι σε επίπεδο επιλογών που αφορούσαν το αγωνιστικό τμήμα, ωστόσο ο Ιβάν Σαββίδης φρόντισε να δώσει έμπρακτα το σύνθημα της αντεπίθεσης, προκειμένου οι «ασπρόμαυροι» να έχουν όλα τα όπλα να διεκδικήσουν τους εγχώριους τίτλους.
Μεγάλο άνοιγμα που πρέπει να καλυφθεί
Η τεράστια μεταγραφική οικονομική υπέρβαση που επέλεξε ο Σαββίδης σε μία χρονιά με πολύ μειωμένα έσοδα, κάνει επιτακτικές τις οικονομικές του «ενέσεις» στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Τα νούμερα της επένδυσης του ομογενή επιχειρηματία στον «Δικέφαλο» την τελευταία πενταετία ζαλίζουν. Συγκεκριμένα, ο Σαββίδης έχει καταβάλει μέχρι στιγμής ένα ποσό που ξεπερνά τα 78 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που αθροίζουν τα ποσά που βάζει κατά καιρούς για να καλύψεις τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, προκειμένου να δίνει την απαραίτητη ρευστότητα στην «ασπρόμαυρη» εταιρεία, αλλά και ποσά που αφορούσαν τη διευθέτηση χρεών προς το δημόσιο και προς τρίτους από το παρελθόν, στο πρώτο διάστημα παρουσίας του στην ομάδα.
Ζημία που φτάνει τα 8 εκατομμύρια
Ο ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν καλούνταν να αντιμετωπίσει τα αισθητά μειωμένα έσοδα που θα είχε μετά την πολύ σκληρή τιμωρία που του επιβλήθηκε με τον αποκλεισμό της έδρας του για επτά αγωνιστικές. Η συγκεκριμένη ποινή είχε αντίκτυπο τόσο στη μείωση των εσόδων από τα εισιτήρια διαρκείας, των οποίων η τιμολογιακή πολιτική δε θα μπορούσε να μην επηρεαστεί σημαντικά, αλλά και στην απώλεια χρημάτων από τα εισιτήρια που θα κόβονταν σε αυτές τις επτά εντός έδρας αναμετρήσεις χωρίς κόσμο. Η κατάσταση για τον «Δικέφαλο» έγινε πολύ χειρότερη όταν ήρθε ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από την Έστερσουντ, ζημιά που δε θα μπορούσε να μην έχει οικονομικό αντίκτυπο στην ομάδα, η οποία θα στερηθεί ένα ποσό που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά στον ΠΑΟΚ υπολογίζουν πως το άθροισμα των οικονομικών απωλειών από την Ευρώπη και από τα εισιτήρια της τιμωρημένης Τούμπας μπορεί να φτάσει έως τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Αν συνυπολογίσει κανείς στις παραπάνω ζημιές και την εκτίναξη του μπάτζετ της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 25-26 εκατομμύρια ευρώ μετά τις φοβερές φετινές μεταγραφικές υπερβάσεις, θα είναι σε θέση να αντιληφθεί πώς το άνοιγμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπολογίζεται πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, με τον Ιβάν Σαββίδη να αναμένεται να παίξει και πάλι καταλυτικό ρόλο, καλύπτοντας τις ζημιές προκειμένου να ισοσκελιστεί ο «ασπρόμαυρος» ισολογισμός.
Οι οικονομικές «ενέσεις» του Ιβάν
Η δυσθεώρατη, για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τη φετινή σεζόν, με τον μεγαλομέτοχο του «Δικεφάλου» να καλείται να πληρώσει τις ζημιές που έχουν προκύψει, καλύπτοντας στην πράξη το μεγάλο άνοιγμα που έχει δημιουργηθεί. Η πρώτη οικονομική «ένεση» στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναμένεται να γνωστοποιηθεί στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 3 Οκτωβρίου, εκεί όπου θα ανακοινωθεί το ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που θα κληθεί να καλύψει ο Σαββίδης. Βάσει των εκτιμήσεων που έχει κάνει (και συνεχίζονται) το επιτελείο φοροτεχνικών του ΠΑΟΚ, υπολογίζεται ότι αυτή η ΑΜΚ που θα προκηρυχτεί θα φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δε θα είναι η μοναδική για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Στον «Δικέφαλο» γνωρίζουν από τώρα ότι στην προσπάθεια να ισοσκελιστεί ο ισολογισμός της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και να είναι η ομάδα απόλυτα συνεπείς στον έλεγχο και για το FFP στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, θα χρειαστεί να υπάρξει ακόμα μία «ένεση» ρευστότητας από τον μεγαλομέτοχο. Συνυπολογίζοντας κανείς και τα χρήματα που θα μπουν και σε αυτή τη δεύτερη ΑΜΚ μέσα στην τρέχουσα σεζόν, τα χρήματα που έχει βάλει ο Σαββίδης στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναμένεται να αγγίξουν τα 90 εκατομμύρια ευρώ!

πηγή: FORZA

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.