Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τις δημοσκοπήσεις – Κόλαφος τα στοιχεία για τον Μητσοτάκη και την παρακρατική παρέα του

Του Νίκου Σβέρκου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του έχουν επενδύσει στην άσκηση αντιπολίτευσης με επίκεντρο τα «ψεύδη». Είναι μια τακτική τουλάχιστον τραγελαφική, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι μακράν ο πολιτικός αρχηγός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανακοινώσεων, που στηρίζονται σε ψευδή δημοσιεύματα συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται μάλιστα πως θα επεκτείνει τη φρασεολογία περί «ψεύδους» και στο πεδίο των δημοσκοπήσεων. Την περασμένη Πέμπτη συναντήθηκε με την επίτροπο Γκάμπριελ, στην οποία, σύμφωνα με τη Ν.Δ., «ξεκαθάρισε ότι και τα fake polls [σ.σ. ψευδείς δημοσκοπήσεις] έχουν κάνει, πλέον, αισθητή την παρουσία τους στη χώρα μας, καθώς συχνά μη εγγεγραμμένες εταιρείες «φαντάσματα» αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη».
Την τακτική αυτή ακολουθούν κατά πόδας ιστοσελίδες όπως το liberal.gr, που σε «ρεπορτάζ» του ανέφερε πως «μετά τις ψεύτικες ειδήσεις, μπαίνουμε στην εποχή των ψεύτικων δημοσκοπήσεων», ενώ εφημερίδες, όπως ο «Ελεύθερος Τύπος», μιλούν για εταιρείες δημοσκοπήσεων «στα… υπόγεια του Μαξίμου».
Οι κατηγορίες εκτοξεύθηκαν ενάντια στον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη, πανεπιστημιακό και παλιότερα δραστήριο στέλεχος εταιρείας δημοσκοπήσεων, με αφορμή μια όχι και τόσο θετική για τη Ν.Δ. έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Common View. Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε χτες ότι στη συγκεκριμένοι εταιρεία «συμμετέχουν και παλιοί μου φοιτητές, «άριστοι» μάλιστα».
Σημείωσε ότι «οι διάφοροι «Σέρλοκ Χολμς» της Ομάδας Αλήθειας «ανακάλυψαν» ότι ένας συνεργάτης του γραφείου μου, τεχνοκράτης πληροφορικάριος, με σύστασή μου κλήθηκε να βοηθήσει σε ένα τεχνικό πρόβλημα του site της ομάδας». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει εμφανιστεί πολιτικό επιτελείο με τέτοια άγνοια, αμάθεια και απόσταση από το πραγματικό όσο το σημερινό της Ν.Δ. Ας εφησυχάσουν στις δημοσκοπήσεις που τους δίνουν 20 μονάδες διαφορά και όταν ξυπνήσουν θα είναι αργά».
Η τελευταία επισήμανση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς η Ν.Δ. διαφημίζει τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα «Τα Νέα». Η ομάδα περί τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζει ως έγκυρες συγκεκριμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων, επιχειρώντας να πείσει άπαντες πως βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία.
Αφήνουμε ασχολίαστες τις διαφόρων ειδών «περίεργες» και επιστημονικά έωλες τακτικές αναγωγής της ψήφου που ακολούθησε η συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά και το γεγονός πως αποκρύφθηκε το ότι η Ν.Δ. παρουσιάζει κάμψη στα ποσοστά της σε αντίθεση με την κυβερνώσα πολιτική δύναμη.
Ωστόσο είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε προβλέψει ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. θα έρχονταν ισόπαλοι. Τελικά, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με διαφορά 7,4%.
Αντίστοιχες ήταν και οι αποτυχίες ουκ ολίγων εταιρειών. Για παράδειγμα:
η GPO του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη έδινε προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 0,2%.
το εργαστήριο του Πα.Μακ., του οποίου ηγείται ο Ν. Μαραντζίδης, είχε δώσει προβάδισμα στη Ν.Δ. (!) κατά 0,5%.
Τεράστια ήταν η αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015. Η GPO είχε προβλέψει επικράτηση του «Ναι» κατά 0,4%. Το «Οχι» επικράτησε με 22,6%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων οφείλουν να ζητήσουν την τήρηση αυστηρών τεχνικών και επιστημονικών κανόνων, όπως και τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας. Η επένδυση σε εταιρείες με αμφίβολο έργο και δημοσκοπικά αποτελέσματα δεν συμφέρει κανέναν, πόσο μάλλον την ίδια την αλήθεια…

efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.