Γερμανικές εκλογές: Ο τρόπος διεξαγωγής τους

Στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) άνοιξαν οι κάλπες – Θα κλείσουν στις 18:00 (τοπική ώρα, 19.00 ώρα Ελλάδας), όταν και θα ανακοινωθεί η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος (exit poll) – Οι δημοσκοπήσεις δίνουν φαβορί την Άγκελα Μέρκελ – “Απέναντι” ο Μάρτιν Σουλτς
Περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες καλούνται σήμερα (24.09.2017) στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους.
Αν επαληθευτούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις γερμανικές εκλογές, η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) της Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 34 και 36%, μακριά από το 41,5% του 2013.
Όσο για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, κινδυνεύει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης.
Πως εκλέγονται οι βουλευτές
Οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα ρίξουν δυο ψήφους. Στην πρώτη τους ψήφο, θα διαλέξουν από μια λίστα τοπικών υποψηφίων που θα εκπροσωπούν το εκάστοτε προάστιο. Ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους σε κάθε προάστιο, κερδίζει μια θέση στη Βουλή. Οι μισές από τις θέσεις της Γερμανικής βουλής (299) ορίζονται κατ΄αυτόν τον τρόπο.
Στην δεύτερη τους ψήφο, οι Γερμανοί ψηφοφόροι θα διαλέξουν από μια λίστα πολιτικών παρατάξεων. Οι εναπομείνασες 299 θέσεις θα διανεμηθούν μεταξύ των παρατάξεων και θα είναι βασισμένες στο ποσοστό των ψήφων που έλαβαν σε εθνικό επίπεδο. Μόνο οι παρατάξεις που θα λάβουν πάνω από το 5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, μπορούν να στείλουν τους εκπροσώπους τους στη Βουλή.
Eπιτρέπει στους ψηφοφόρους να «χωρίσουν» την ψήφο τους μεταξύ παρατάξεων. Μπορούν δηλαδή να ψηφίσουν έναν τοπικό υποψήφιο από μια παράταξη και να ρίξουν την δεύτερη ψήφο τους σε υποψήφιο διαφορετικής παράταξης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.