Ξενοδόχοι της Λέσβου εναντίον media-Διαβάστε την επιστολή τους

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα που παρουσιάζουν τα ελληνικά media για το προσφυγικό, κατά την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου
Ευθύνες επιρρίπτει η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου σε ανακοίνωσή της στα media της χώρας για την καταστροφή του τουρισμού του νησιού. Σε επιστολή τους προς το ΕΣΡ οι ξενοδόχοι της Μυτιλήνης καταγγέλλουν ότι η εικόνα που προβάλλεται για την κατάσταση στο νησί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Με αποτέλεσμα η στρεβλή εικόνα που παρουσιάζουν τα εγχώρια μέσα, να διαμορφώνει και την αρνητική εικόνα των διεθνών μέσων, επιτείνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο την κατάρρευση των αφίξεων, του αριθμού των πτήσεων charter και κατά συνέπεια τους τζίρους των επιχειρήσεων, τα εισοδήματα των επαγγελματιών και την απασχόληση στη Μυτιλήνη.
Επιπλέον, καλούν το ΕΣΡ να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθεί η πληγείσα εικόνα και να αναστραφεί η αρνητική εικόνα διεθνώς.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά από την κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας για την περαιτέρω ενίσχυση της προβολής των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, όπου εκπρόσωποι του τουρισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συμφώνησαν να επεκταθεί το ειδικός σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ με επιπλέον δράσεις.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι νησιά που δέχτηκαν πέρυσι μεγάλες ροές προσφύγων, όπως η Σάμος και η Κως, πέτυχαν χάρη στο ειδικό πρόγραμμα προβολής του Υπουργείου Τουρισμού το 2016 να μετριάσουν στο τέλος της χρόνιας τις απώλειες στον τουρισμό και φέτος να επανέρχονται δυναμικά στα προ προσφυγικής κρίσης επίπεδα.
Η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου είχε ως εξής:
«Εκτιμούμε ότι γνωρίζετε τη δραματική κατάσταση που βιώνουμε, τόσο στη Λέσβο, όσο και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από την υφιστάμενη οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις απ’ το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό πρόβλημα.
Από το καλοκαίρι του 2015 με την εμφάνιση των μεταναστευτικών ροών, η Λέσβος έγινε διεθνώς γνωστή όχι τόσο για το φυσικό της κάλλος ή το τουριστικό της προϊόν (αξίες και πόρους φυσικούς κι ανθρωπογενείς) και του ότι ανήκει στο διεθνές δίκτυο των Γεωπάρκων της UNESCO , όσο απ’ την αρνητική της εικόνα που συνεχίζει να προβάλλεται ακόμα και σήμερα, απ’ τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, επιδεινούμενη με εντάσεις, απειλές κι ανιστόρητες αναφορές της γείτονος Χώρας, πλήττοντας το αίσθημα ασφάλειας (κυρίαρχου άλλωστε κριτηρίου επιλογής προορισμού για διακοπές, εργασίες, επενδύσεις) του κάθε επίδοξου επισκέπτη, επιχείρησης, οργανισμού κ.ά.
Η παραπάνω αρνητική εικόνα, έχει σαν αποτέλεσμα να πλήττεται ο τουρισμός, η οικονομία, η απασχόληση και συνακόλουθα η κοινωνική δομή του νησιού μας, τη στιγμή που άλλοι τουριστικοί προορισμοί στη Χώρα μας, γνωρίζουν άνθιση, με overbooking στις κρατήσεις τους κι εμείς με κατάρρευση αφίξεων, τζίρων, εισοδημάτων, απασχόλησης.
Προ ολίγων ημερών, με αφορμή την τραγική απώλεια της ζωής ενός μετανάστη στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας, προβλήθηκε απ’ τα εγχώρια ΜΜΕ το συμβάν (θεμιτό) και μαζί μ’ αυτό εικόνες αρχείου, που έκαναν και πάλι το γύρο του κόσμου κι ανέδειξαν για μια ακόμα φορά ΜΟΝΟ την αρνητική εικόνα της Λέσβου, παραγνωρίζοντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις πολλές εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, όλες τις εποχές του χρόνου, για όλα τα βαλάντια που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.
Η Λέσβος και τα άλλα νησιά αιμορραγούν κι ενώ προσπαθούμε με ίδιες δυνάμεις να επουλώσουμε τις πληγές μας, κάθε προσπάθειά μας ακυρώνεται από επιλεγμένες εικόνες αρχείου, που προβάλλονται κατ’ επανάληψη απ’ τα ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας.
Κύριε Πρόεδρε,
Με όλο το σεβασμό στο θεσμό και την αποστολή του Ε.Σ.Ρ., απευθύνουμε αίτημα και θερμή παράκληση, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων σας, για να συμβάλλετε στην προσπάθειά μας για «την αναστροφή της αρνητικής μας εικόνας και ψυχολογίας μας, κι αν είναι εφικτό στην ανάδειξη των θετικών μας στοιχείων, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την πληγείσα εικόνα μας, να ανακτήσουμε τη θέση που μας αρμόζει και δικαιούμαστε στη διεθνή αναγνώριση ώστε να συνεχίσουμε να βλέπουμε το μέλλον μ’ αισιοδοξία.
Προσβλέποντας στην προσωπική σας παρέμβαση, σας απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση να μας επισκεφθείτε, οπόταν οι υποχρεώσεις σας το επιτρέψουν, προκειμένου να διαπιστώσετε «ιδίοις όμμασιν» την εξαιρετικά θετική εικόνα της Λέσβου, σ’ απόλυτη αναντιστοιχία με τα όσα αρνητικά ως προς την εικόνα της, διακινούνται στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.