Τόσο θα πληρώσει την «επένδυση» η Χαλκιδική

«Θυμηθείτε το όνομα αυτού του χωριού, την ιστορία αυτών των ανθρώπων. Επέλεξαν μια στάση περήφανη και αποφασισμένη. Θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη βαρβαρότητα των αγορών».
 
Με αυτά τα λόγια πριν από λίγα χρόνια η γαλλική «Liberation» παρουσίαζε τους κατοίκους της Χαλκιδικής στο αναγνωστικό κοινό της. Ηταν τότε που η Νέα Δημοκρατία -που ολοφύρεται σήμερα για τις χαμένες επενδύσεις που διώχνει από τη χώρα ο επάρατος ΣΥΡΙΖΑ- εφάρμοζε το δόγμα «η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος». Για να γίνει, χρειάστηκε να επιστρατευτούν τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής να φάνε πάρα πολύ ξύλο, τόσο που δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο να επισκεφθούν την Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και η κυβέρνηση ρίχνει δακρυγόνα ακόμα και στις αυλές των σχολείων.
«Εχουμε καταλάβει πως δεν πρόκειται απλώς για μια σύγκρουση με θέμα την οικονομία, αλλά για μια σύγκρουση όπου διακυβεύονται πολύ περισσότερα με φόντο την οικονομία», μας έλεγε σε μια από τις πολλές μας αποστολές στη Χαλκιδική συνάδελφος από μεγάλο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό σταθμό.
Η Χαλκιδική έγινε το θερμό πεδίο της πάλης για τον προελαύνοντα νεοφιλελευθερισμό, αφού η «Ελντοράντο» μπορεί να είχε υπολογίσει με εξαιρετική ακρίβεια τα προβλεπόμενα κέρδη, αλλά δεν είχε υπολογίσει καθόλου τις αντιστάσεις των κατοίκων στο επιχειρηματικό της πλάνο.
Φαίνεται επίσης από την αλαζονική συμπεριφορά των στελεχών της σήμερα πως δεν είχαν καν φανταστεί ότι θα υποβαλλόταν ποτέ η εταιρεία στη βάσανο των ελέγχων. Με μια «υποστηρικτική» κυβέρνηση στο πλευρό της και σχεδόν το σύνολο των συστημικών ΜΜΕ να λειτουργούν σαν χορωδία υπέρ της «επένδυσης», το τι ακριβώς συμβαίνει στο περιβάλλον της ΒΑ Χαλκιδικής δεν αναδείχθηκε ποτέ…

Θα εξαφανιστούν 4.130 στρέμματα δάσους – μόνον η ανοιχτή εξόρυξη θα έχει διάμετρο 705 μέτρα και βάθος 220 μέτρα

Το 92% της ανατολικής Χαλκιδικής είναι καλυμμένο από δάση. Στον Κάκαβο υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πόσιμου νερού σε όλη τη Χαλκιδική. Αρκεί κανείς να διαβάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ίδιας της «Ελληνικός Χρυσός» για να δει την εικόνα σεληνιακού τοπίου που θα αφήσει πίσω της η εταιρεία.

Για να εξορυχθεί το χρυσάφι στις Σκουριές, θα εξαφανιστούν 4.130 στρέμματα δάσους – μόνον η ανοιχτή εξόρυξη θα έχει διάμετρο 705 μ. και βάθος 220! Η «Ελληνικός Χρυσός» σχεδιάζει να εξορύξει 380 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος.

Η «Ελληνικός Χρυσός» σχεδιάζει να εξορύξει 380 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος. Τα τελευταία 2.500 χρόνια έχουν εξορυχθεί μόλις 33 εκατομμύρια τόνοι

Για να καταλάβετε το πόσο εντατική θα είναι η εξόρυξη, σκεφτείτε ότι τα τελευταία 2.500 χρόνια έχουν εξορυχθεί μόλις 33 εκατομμύρια τόνοι! Για να προχωρήσει η εξόρυξη, θα αποστραγγιστούν 14.000 στρέμματα: εννιά γεωτρήσεις βάθους 740 μ. θα «στεγνώσουν» το βουνό, αντλώντας 480 κυβικά νερού την ώρα.

Η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα θα πέσει κατά 600 μ., τα επιφανειακά και υπόγεια νερά θα ρυπανθούν με θειικό οξύ και βαρέα μέταλλα

Σύμφωνα με τις μελέτες ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων, η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα θα πέσει κατά 600 μ., τα επιφανειακά και υπόγεια νερά θα ρυπανθούν με θειικό οξύ και βαρέα μέταλλα, ενώ η ρύπανση του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών θα είναι εκτεταμένη ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τις Σκουριές. Η σκόνη από το μεταλλείο θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους/ώρα.

Θα αποστραγγιστούν 14.000 στρέμματα: εννιά γεωτρήσεις βάθους 740 μ. θα «στεγνώσουν» το βουνό, αντλώντας 480 κυβικά νερού την ώρα

Ομως η καταστροφή δεν πρόκειται να περιοριστεί στη ΒΑ Χαλκιδική: οι επιπτώσεις στον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα θα επεκταθούν σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα. Το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν πολλές φορές κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ πριν από λίγα χρόνια το Αριστοτέλειο αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επιτροπή του Δήμου Αριστοτέλη για την παρακολούθηση της επένδυσης, αφού τη θεωρεί καταστροφική.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.