Η πρώτη δημοσκόπηση για την Κεντροαριστερά – Η ανάλυση των ποσοστών

Η aboutpeople πραγματοποίησε έρευνα κοινής γνώμης περί της Κεντροαριστεράς για λογαριασμό της Athens Voice και τα αποτελέσματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 43 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες ερωτήθηκαν για το αν αυτό έχει προσφέρει κυρίως θετικά ή κυρίως αρνητικά στη χώρα: Ένας στους δέκα απάντησε ότι η προσφορά του είναι κυρίως θετική, ενώ τριπλάσιοι (30,3%) ήταν εκείνοι που απάντησαν κυρίως αρνητική. Η μεγάλη πλειοψηφία πάντως (56,5%) θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προσφέρει και θετικά και αρνητικά.
Όσον αφορά την προσπάθεια επανένωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς, το 36,7% την αποτιμά θετικά και μάλλον θετικά, για το 37,4% είναι κάτι αδιάφορο, ενώ το 24,2% δηλώνει αρνητικό. Ομάδες με πιο ζωηρό ενδιαφέρον είναι οι άντρες, οι μεγαλύτερες ηλικίες, όσοι δηλώνουν ότι ανήκουν στο πολιτικό Κέντρο και προς τα αριστερά και εκείνοι που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Στην ερώτηση της Athens Voice για το αν προβλέπεται μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για ανάδειξη ηγέτη, ο Πέτρος Ιωαννίδης (πολιτικός αναλυτής της aboutpeople) τόνισε: «Είναι νωρίς, δεν έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε ακόμα το πώς ακριβώς θα ψηφίσουν όσοι θέλουν να συμμετάσχουν. Μετά, έχουμε δύο ολόκληρους μήνες μπροστά μας: καμπάνιες, προεκλογικά debates, ατζέντα κ.λπ. Η προσωπική μου εκτίμηση αυτή τη στιγμή, είναι ότι θα είναι τουλάχιστον υπερδιπλάσιοι σε σχέση με τους 52.388 που ψήφισαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ».
Στο ερώτημα για το αν οι πολίτες θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον νέο αυτόν φορέα στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 6,8% απάντησε ναι, το 12,5% μάλλον ναι, το 29,1% μάλλον όχι και το 40,1% όχι. Η Κεντροαριστερά λοιπόν είναι εδώ; «Πρόκειται για μια σχετικά χαλαρή ερώτηση σε μια περίοδο που οι εκλογές δεν φαίνεται να είναι κοντά. Άρα όποιος ερμηνεύσει τις απαντήσεις αυτές ως κάτι πολύ θετικό για την παράταξη κινδυνεύει να πέσει έξω. Ας περιμένουμε να δούμε την κατεύθυνση που θα έχει ο νέος φορέας, τον ηγέτη που θα εκλέξει και το πώς θα ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες. Ούτως ή άλλως η εποχή μας δεν χαρακτηρίζεται από ισχυρές κομματικές ταυτίσεις, οι πολίτες τηρούν στάση αναμονής και η μεταπήδηση από κόμμα σε κόμμα είναι πολύ πιο εύκολη από ότι παλαιότερα – θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν το “one vote stand”. Άρα τα πάντα είναι ανοιχτά, τα τελευταία χρόνια άλλωστε έχουμε συνηθίσει σε εκπλήξεις μεγατόνων. Βεβαίως οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία κινήσεων -για τις επόμενες εθνικές εκλογές- ανήκει σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο Πέτρος Ιωαννίδης.
Τέλος η aboutpeople ρώτησε τους πολίτες εάν έχουν ψηφίσει ποτέ ΠΑΣΟΚ σε εθνικές εκλογές. Το 52,7% απάντησε θετικά, με τις μεγάλες ηλικίες, όσους αυτοτοποθετούνται από το Κέντρο και προς τα αριστερά του πολιτικού συστήματος και τους άνδρες να αποτελούν πλειοψηφία στην ομάδα αυτή.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε 4-6 Σεπτεμβρίου σε 546 άτομα, για λογαριασμό της Athens Voice.
Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση ΕΔΩ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.