Ύμνοι γαλλικών ΜΜΕ: “Στην Πνύκα ο Μακρόν επανεκκίνησε την Ευρώπη”! [video]

Συνάρπασε τα γαλλικά ΜΜΕ η επιλογή του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, να εκφωνήσει το όραμά του για τη νέα Ευρώπη από τον επιβλητικό λόφο της Πνύκας, με φόντο την Ακρόπολη.
«Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επανιδρύσει την Ευρώπη», γράφει σήμερα η Le Figaro:
«Στον χειρισμό των συμβόλων, ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει μερικές φορές την εντύπωση ότι υπερβάλλει.
«Αλλά την Πέμπτη, στην Ελλάδα, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του από την στιγμή που εξελέγη, τα έδωσε όλα για να αναλύσει την φιλοδοξία του «να ξαναβρούμε τον πολιτικό ηρωισμό» και την επιθυμία του «να ξαναβρούμε την έννοια της ιστορικής αφήγησης». Δύο θέματα τα οποία είχε αναλύσει και πρόσφατα στην συνέντευξη-ποταμό στο περιοδικό Point.
https://www.youtube.com/watch?v=5ZPSdwzwzNc|600|400|https://www.youtube.com/watch?v=
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβηκε στο λόφο της Πνύκας για να κάνει «μια μεγάλη ομιλία» για την Ευρώπη. Επέλεξε το σημείο σαν σκηνικό στην προεδρική παρουσία του. Με την Ακρόπολη στο βάθος, εκεί που συναντιόνταν οι Έλληνες πολίτες της αρχαιότητας για να συζητήσουν ή να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό της πόλης. «Εδώ που γεννήθηκε η ευρωπαϊκή δημοκρατία, εδώ ακριβώς όπου αναπτύχθηκε η καρδιά της ευρωπαϊκής μας φιλοδοξίας», εξηγούσε ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν την ομιλία του.
Εκεί επίσης όπου συγκεντρώθηκαν όλες οι κρίσεις της Ευρώπης τα τελευταία δέκα χρόνια, χρηματοοικονομική, κοινωνική και μεταναστευτική. «Βρίσκουμε ακόμη στην Ελλάδα τα τραύματα από τα οποία υποφέρει η Ευρώπη», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος», σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.
Και προσθέτει για το ντεκόρ:
Η Ελλάδα, η Αθήνα, ο λόφος της Πνύκας …το ιδεώδες σημείο για να σημαδέψει τη στιγμή και ειδικά τους πολίτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους οποίους απευθυνόταν η ομιλία της «επανεκκίνησης» της Ευρώπης.
«Αυτό το μέρος μας θέτει ερωτήματα. Γιατί εδώ επινοήθηκε η σύγχρονη μορφή του κράτους, εδώ η πόλη των Αθηνών δημιούργησε μεθοδικά με την κυριαρχία των πολιτών της την κυριαρχία της μοίρας της, πρέπει να αναρωτηθούμε ειλικρινά: τι κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι με την κυριαρχία μας;» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Εμανουέλ Μακρόν και συνέχισε:
«Τι κάναμε με την δημοκρατία; Εμείς, οι Ευρωπαίοι, έχουμε ακόμη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας;»
Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, η ελληνική κρίση απέδειξε ένα πράγμα: «Στην Ευρώπη, η εθνική κυριαρχία, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη βρίσκονται σήμερα σε μεγάλο κίνδυνο». Από εκεί ξεκινάει το σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο είχε παρουσιάσει στη Γαλλία κατά την προεκλογική περίοδο: να ξεκινήσουν διεργασίες στις χώρες της Ένωσης για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο η Γηραιά Ήπειρος εγκλωβίστηκε από το 2005, μετά την αποτυχία στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
Συγκεκριμένα, οι διεργασίες θα κρατήσουν έξι μήνες και στη συνέχεια θα γίνει ανάλυση και σύνθεση το καλοκαίρι του 2018. Ωστόσο, στις λεπτομέρειες για την επανεκκίνηση της ευρωζώνης, ο Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε πιο αόριστος και περιορίστηκε να ζητήσει έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών των 27 χωρών-μελών. Για τα θέματα αυτά υπάρχουν πολλά εμπόδια και αντίπαλοι, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι οι βραδυκίνητες ευρωπαϊκές διαδικασίες θα κινηθούν μπροστά στον «πολιτικό πατριωτισμό» του.
«Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επανεκκινήσει την Ευρώπη», γράφει και η εφημερίδα Le Parisien.
«Ένα drone εμφανίζεται στον ουρανό, ο ήχος του σχεδόν σκεπάζει τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν, τη στιγμή που ανεβαίνει στο βήμα. Η σκηνή που απαθανατίζει αυτή η ιπτάμενη κάμερα είναι πρωτοφανής, είναι η αποθέωση της επίσκεψης του γάλλου προέδρου στην Αθήνα.
Η γαλλική προεδρία είχε υποσχεθεί μια «δυνατή στιγμή», εξαιρετικά συμβολική στην Αθήνα. Και κράτησε την υπόσχεσή της, η σκηνοθεσία ήταν καλά δουλεμένη. Μια σειρά από δέντρα ελιάς βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο. Το βήμα είναι ακουμπισμένο στην Πνύκα, στο σημείο που γεννήθηκε η δημοκρατία στην αρχαιότητα. Δεκάδες νέοι Έλληνες βρίσκονται στο σημείο που θα μιλήσει ο γάλλος πρόεδρος. Το υποβλητικό πλαίσιο που επέλεξε ο Εμανουέλ Μακρόν για να μιλήσει και να ζητήσει την αναγέννηση της Ευρώπης, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο.
«Εδώ από όπου ξεκίνησαν όλα» λέει εν είδει προλόγου ο γάλλος πρόεδρος: οι ρίζες της Ευρώπης σε αυτό το λίκνο της δημοκρατίας, στην καρδιά μιας χώρας που χτυπήθηκε από την κρίση χρέους αλλά βρίσκεται στο δρόμο της ανάρρωσης».
Le Monde: Στην Αθήνα ο Μακρόν κάλεσε να ξαναβρούμε το «αλάτι» και την «έννοια» του ευρωπαϊκού δημοκρατικού ιδεώδους
«Τα τζιτζίκια σώπασαν αλλά η μυρωδιά των πεύκων παραμένει έντονη. Η νύχτα πέφτει γλυκά, σκεπάζοντας τον δασώδη λόφο της Πνύκας, απέναντι από την φωτισμένη Ακρόπολη. Ελαφρύς, ο άνεμος κάνει απαλά τα φύλλα στις ελιές να κινούνται, πίσω από το λευκό βήμα. Η εικόνα είναι όμορφη, θεαματική. Ο Εμανουέλ Μακρόν -ο οποίος σε αυτές τις ευκαιρίες δεν φοβάται να το παρακάνει- είχε φροντίσει την εικόνα, όπως έκανε και ο Αντρέ Μαλρό, ο οποίος είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο πριν από 60 χρόνια», γράφει, μαγεμένος και ο ανταποκριτής της Le Monde.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.