Ηχηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην Γερμανία από τη Λισαβόνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του, μετά τη Σύνοδο της Λισαβόνας, στέλνοντας ένα μήνυμα: «Ο Ευρωπαικός νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη το Νότο για να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο. Έχει ανάγκη τον Νότο για να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο.

Συζητήσαμε όλο το βάθος των προβλημάτων της Ευρώπης. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να ενισχύσουμε τις προσπάθειες ώστε η Ε.Ε να ξαναγίνει όραμα έμπνευσης των λαών και να προσπαθήσουμε για καλύτερη Ευρώπη στο μέλλον. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για αλληλεγγύη πάνω σε αυτό που οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό όραμα.»

Μίλησε για το προσφυγικό αλλά και για το Κυπριακό και είπε: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες των χωρών του νότου που διαχειρίζονται την προσφυγική κρίση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Αναστασιαδη για δίκαιη λύση του κυπριακού.»  

Τέλος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση και είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω και για τη στήριξη που αφορά την Ελλάδα για να κλείσει η β’ αξιολόγηση»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με ένα καρφί τόσο για τη Γερμανία όσο και για κάποιες άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης: «Η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν παράλογες απαιτήσεις και επιδιώξεις»

Νωρίτερα η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος κατέληξε ότι χρειάζεται μια Ενωμένη και δυνατή Ευρώπη.  

«Καθαρή στήριξη» των ελληνικών θέσεων

Εντωμεταξύ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών διατυπώθηκε «καθαρή στήριξη» στις ελληνικές θέσεις.  

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν, στη Διακήρυξη της Λισαβόνας οι χώρες που συμμετείχαν  ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κατά την οποία – και αναφορικά με τη διαπραγμάτευση – ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον πορτογάλο πρωθυπουργό, τον Αντόνιο Κόστα, για τη φιλοξενία της 2ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η συνάντηση και η συνεννόηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αν και άργησε, είναι παρούσα και θα έχει μέλλον. Θα έχει μέλλον και προοπτική, διότι ο ευρωπαϊκός Νότος δεν μπορεί να είναι και δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρώπη στο σύνολό της, έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο, προκειμένου να ενισχύσει την κοινωνική της συνοχή, την ενότητά της και να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο, προκειμένου να προχωρήσει σε μία αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών. Η Ευρώπη έχει, επίσης, ανάγκη τον ευρωπαϊκό Νότο για να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Θα ήθελα να επισημάνω, συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, δύο πράγματα: Πρώτον, ότι συμφωνήσαμε στην ανάγκη να ενισχύσουμε τις προσπάθειες, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναγίνει ως ιδέα και ως όραμα, ένα όραμα που θα εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς. Άρα, να πούμε καλά λόγια για την Ευρώπη και να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη Ευρώπη στο μέλλον. Και ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να υπερασπιστούμε την κοινή αξία της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά βεβαίως και αλληλεγγύη που θα πρέπει να ξεκινά απ’ όλους εμάς που βρεθήκαμε σήμερα σε αυτό το τραπέζι για δεύτερη φορά και θα ξαναβρεθούμε σε λίγους μήνες στη Μαδρίτη.

Και αυτό σημαίνει, και είναι σημαντικό, ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες των χωρών του Νότου να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών τις μεταναστευτικές ροές και την προσφυγική κρίση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να επαναφέρουν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης στον Ευρωπαϊκό Νότο, που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί όσο κανείς άλλος από την οικονομική κρίση.

Και σε αυτό το πλαίσιο θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη που αφορά και την Ελλάδα. Στις προσπάθειές της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό είναι συνολικά ένα μήνυμα. Το μήνυμα, δηλαδή, της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Ένα μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις ή επιδιώξεις που στο τέλος -στο βάθος- θα έλεγα, ότι μπορεί να αποβλέπουν και σε διαιρέσεις και σε διασπάσεις. Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι ενότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των λαών μας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.