Ο Θέμος, ο Άδωνις και τα κουπόνια

του Γιώργου Φλωρά
Αφορμή για την ερώτηση του Γεωργιάδη ήταν ένα κείμενο του Βαξεβάνη που, απευθυνόμενο προς τον Θέμο Αναστασιάδη, έλεγε: «Είσαι αυτός που θα απολογηθείς για το πόσα κουπόνια τύπωνες, πόσα μοίραζες και πόσα εμφανίζονταν στα ταμεία του Μαρινόπουλου. Γιατί όπως εσύ καλά ξέρεις, το κάθε κουπόνι είναι χρήμα και όποιος το τυπώνει πρέπει να ελεγχθεί για μαύρο χρήμα. Και θα ελεγχθεί σύντομα».
Για όσους δεν αντιλαμβάνονται το σχόλιο να θυμίσω ότι η εφημερίδα ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ προσφέρει εδώ και χρόνια ένα εκπτωτικό κουπόνι για κάθε «αναγνώστη» για αγορές προϊόντων από σούπερ μάρκετ.
Έμεινα άναυδος καθώς θεωρώ τον Γεωργιάδη ως ένα εξαιρετικά ενημερωμένο πολιτικό. Ως έναν άνθρωπο που «δεν του ξεφεύγει τίποτα». Με δεκάδες καθημερινές παρεμβάσεις έχει αποδείξει ότι γνωρίζει ό,τι γίνεται, ό,τι γράφεται, ό,τι ακούγεται. Και «κεραυνοβολεί» τους πολιτικούς του αντιπάλους. Κυρίως γνωρίζει άριστα το τι γίνεται εντός της Βουλής.
Άρα ο Γεωργιάδης, όταν κατέθετε την ερώτηση στην Βουλή με το απίθανο αίτημα να ανοιχθούν οι τηλεφωνικοί λογαριασμοί του Βαξεβάνη (πρωτοφανές αίτημα με βάση ένα κείμενο ενός δημοσιογράφου) ήξερε ότι αυτά που έγραφε ο Βαξεβάνης δεν ήταν κάτι που σχεδίαζε ο ίδιος στα σκοτεινά υπόγεια της εφημερίδας του. Ήξερε ο Γεωργιάδης ότι ήδη το θέμα Κουπόνια-Μαρινόπουλος-Πρώτο Θέμα έχει έρθει στην Βουλή και ήδη έχει απαντήσει σχετικά ο αρμόδιος Υπουργός. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο Γεωργιάδης δεν ήξερε καθώς δεν ζήτησε συγγνώμη έως και σήμερα.
Συγκεκριμένα στις 6/9/2016 ο Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών με τίτλο: «Σοβαρά ερωτήματα για τη συνεργασία Μαρινόπουλου – Πρώτου Θέματος και ιδιαιτέρως την προσφορά δωροεπιταγών αξίας 6 ευρώ με κάθε εφημερίδα».
Στην ερώτηση απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στις 3/11/2016 και τον ενημέρωσε ότι «η εν λόγω ερώτηση διαβιβάστηκε στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για τις δέουσες ενέργειές τους».
Άρα τι έγραψε ο Βαξεβάνης στο κείμενό του; Αυτά ακριβώς που έχουν καταγραφεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και το γεγονός ότι ήδη τα σχετικά γεγονότα ελέγχονται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Αυτό δηλαδή που είναι γνωστό σε όλους, στον Γεωργιάδη, στο Πρώτο Θέμα και σε όλους τους δημοσιογράφους αρμόδιους για το Κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.
Συνεπώς, ο Γεωργιάδης εξετέθη ανεπανόρθωτα προτρέποντας την Πολιτεία με παραπλανητικά στοιχεία (αφού απέκρυψε την αλήθεια) σε αντιδημοκρατικές ενέργειες ελέγχου των τηλεφωνημάτων ενός δημοσιογράφου. Και μάλιστα ενός δημοσιογράφου που με ενυπόγραφο άρθρο του έχει αποκαλύψει 2 μέρες τρομερά στοιχεία για τον εκδότη, που ο Γεωργιάδης υπερασπίζεται με ανακριβή στοιχεία (απέκρυψε ότι ήδη το θέμα ήταν γνωστό από την ερώτηση του Νικολόπουλου).
Ας δούμε όμως και την ουσία του θέματος.
Ο Νικολόπουλος ασχολείται με το ζήτημα Κουπόνια Μαρινόπουλος και Πρώτο Θέμα καθώς ήδη η Μαρινόπουλος έχει θεωρηθεί ως μια εστία σοβαρών παρανομιών που οδήγησαν στο μεγαλύτερο κανόνι στην χώρα και στην καταστροφή 1500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με το μυθικό κούρεμα). Παντού στις εφημερίδες διαβάζουμε για χρήμα της Μαρινόπουλος στο εξωτερικό, σε θυγατρικές, σε offshore κλπ. Άρα εύλογο το ενδιαφέρον για κάθε σχετικό ζήτημα. Η Μαρινόπουλος, παρανομώντας καραμπινάτα, δεν δημοσίευε ισολογισμούς επί χρόνια εξαπατώντας όσους συναλλάσσονταν μαζί της αφού απέκρυπτε την αλήθεια, με την ανοχή όμως των τραπεζών που συνέχιζαν να την αιμοδοτούν.
Αναφέρει ο Νικολόπουλος τα ακόλουθα:
Η συνεργασία Πρώτο Θέμα-Μαρινόπουλος για τα κουπόνια διήρκεσε 5 χρόνια. Ο «αναγνώστης» της εφημερίδας πλήρωνε 4,25€ για να κερδίσει 6,00€ έκπτωση σε αγορές άνω των 20,00€ από την Μαρινόπουλος Δηλαδή αν ο πελάτης αγόραζε 21,00€ θα είχε έκπτωση 30% (τα 6,00€), ποσοστό έκπτωσης ασύλληπτα μεγάλο για το οργανωμένο λιανεμπόριο.
Επισημαίνει ο Νικολόπουλος ότι ο πελάτης του σούπερ μάρκετ μπορεί να αγόραζε και προϊόντα που είχαν εξαιρετικά χαμηλό περιθώριο κέρδους για την Μαρινόπουλος, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές αυτές να ήταν εξαιρετικά ζημιογόνες για την χρεοκοπημένη εταιρεία.
Στην ερώτηση του ο Νικολόπουλος κάνει ορισμένους υπολογισμούς με βάση την κυκλοφορία της εφημερίδας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, έναν μέσο όρο χρήσης του κουπονιού κλπ και καταλήγει ότι στα 5 χρόνια της συνεργασίας το ποσό που οι «αναγνώστες» της εφημερίδας αγόρασαν από την Μαρινόπουλος ανέρχεται σε 155.000.000€.
Προφανές συμπέρασμα της ανωτέρω συλλογιστικής είναι ότι για αυτά τα 155 εκ. ευρώ η ζημιά της Μαρινόπουλος ήταν τεράστια, αφού από τους ισολογισμούς της προκύπτει ότι λειτουργούσε με σημαντικά χαμηλό περιθώριο κέρδους.
Και καταλήγει ο Νικολόπουλος με συγκεκριμένα ερωτήματα.
Ποιο ήταν το συνολικό ποσό που πίστωσε τους πελάτες της η Μαρινόπουλος με τα κουπόνια της εφημερίδας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Πώς διαχειρίστηκε ο ΦΠΑ σε αυτές τις συναλλαγές. Ποια η σχέση των εβδομαδιαίων πωλήσεων της εφημερίδας με τον αριθμό των κουπονιών που κάθε εβδομάδα (τα κουπόνια είχαν εβδομαδιαία ισχύ) η Μαρινόπουλος πίστωνε το ταμείο της.
Από την προσωπική μου εμπειρία επιβεβαιώνω ότι η υπόθεση κουπόνια στο ταμείο ενός καταστήματος είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Για παράδειγμα μπορεί ο -κακόπιστος- ταμίας του καταστήματος να τυπώσει μερικές δεκάδες κουπόνια σε ένα καλό έγχρωμο φωτοτυπικό, να τραβήξει μετρητά από το ταμείο και στην θέση τους να βάλει τα κουπόνια. Να τραβήξει πχ 500 ευρώ μετρητά και να πει ότι οι πελάτες έφεραν κουπόνια. Ειδικά αν οι πελάτες ή ο πελάτης είναι συνεννοημένοι με τον ταμία. Φυσικά στα ταμεία του Μαρινόπουλου αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει (αν και πολλά έχουν δει τα μάτια μας) όμως η απορία, εύλογη, αν υπήρχαν τα συστήματα ελέγχου από το ταμείο έως το λογιστήριο που θα εξασφάλιζαν ότι κάποιος πονηρός δεν θα τράβαγε κάθε εβδομάδα, πχ, 100.000€-200.000€ μετρητά από το ταμείο και στην θέση τους θα έβαζε κουπόνια. Έτσι η εταιρεία θα είχε δικαιολογία στην εφορία, τα χρήματα νομίμως θα έλειπαν από το ταμείο της και θα πηγαίναν σε μια τσέπη, εν αγνοία του επιχειρηματία. Και όπως αναφέρει και ο Βαξεβάνης (και παρεξηγήθηκε ο Γεωργιάδης ως υπερασπιστής του Θέμου) αυτό είναι μαύρο χρήμα, αν γίνεται φυσικά.
Ουδείς ισχυρίζεται, και φυσικά ούτε εγώ, ότι αυτό γινόταν από την Μαρινόπουλος, ειδικά δε σε συνεργασία με το Πρώτο Θέμα. Όμως για αυτό υπάρχει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος που ήδη έχει λειτουργήσει και σύντομα το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τα συμπεράσματά του. Ειδικά για μια υπόθεση που πλέον δεν είναι ιδιωτική καθώς η Μαρινόπουλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν γίνει στο ελληνικό επιχειρείν και μας αφορά όλους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.