Οι δηλώσεις του Τσακαλώτου «Υπάρχει τώρα φως στο τέλος του τούνελ»

Θέλαμε σαφήνεια επί του συνολικού προγράμματος που δεν υπήρχε στο Eurogroup του Μαϊου, είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος.
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει τώρα περισσότερη σαφήνεια για το λαό και τις χρηματαγορές. Υπάρχει τώρα φως στο τέλος του τούνελ. Κοιτάμε το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεπιθηση. Η ακροτελεύτια παράγραφος λέει: «Έμείς δεσμευόμαστε να βοηθησουμε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της να έχει πρόσβαση στην αγορά. Το χρέος πλεον εξαρτάται από την ανάπτυξη και το ρυθμό που θα έχει αυτή».
«Τώρα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι με την απόφαση του Eurogroup υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια και για τους επενδυτές και για τον ελληνικό λαό σε σχέση με την απόφαση του προηγούμενου Eurogroup.
«Όλες οι πλευρές προσπάθησαν για συμβιβασμό»,είπε, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την ομάδα διαπραγμάτευσης, αλλά και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ιδιαίτερα τη γαλλική κυβέρνηση και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, που εργάσθηκε, όπως είπε, πολύ σκληρά.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η σημερινή συμφωνία δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, γιατί: Πρώτον, το Eurogroup δεσμεύθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος. Δεύτερον, υπάρχει διεύρυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Τρίτον, υπάρχει ο μηχανισμός σύνδεσης της ανάπτυξης με την αποπληρωμή του χρέους (η γαλλική πρόταση). Τέταρτον, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε να προεξοφλήσει πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές ούτε την απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Για την έξοδο στις αγορές είπε ότι για τον χρόνο της εξόδου και τα ποσά έκδοσης δεν αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών , αλλά πρόσθεσε ότι εκτιμά πως μετά τη συμφωνία θα μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στις αγορές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι η δήλωση του Eurogroup προσφέρει επαρκή σαφήνεια στις αγορές, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει την πρόσβασή της σε αυτές έως το τέλος του προγράμματος. Αυτό είπε ισχύει τόσο για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2023 – καθώς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπονται είναι θετικό (όπως είπε η Λαγκάρντ περιορίζεται στο 2% από το 3,5% του ΑΕΠ που θα ισχύσει από το 2018 έως το 2022) – όσο και για τη ρύθμιση του χρέους. Πιστεύω, πρόσθεσε ο κ. Χουλιαράκης, ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και θα υπάρξει θετική κρίση των αγορών. Το πακέτο, τόνισε, «στέλνει ένα αξιόπιστο μήνυμα στις αγορές».

Αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ, ο κ, Τσακαλώτος είπε ότι ήταν πιο υποστηρικτική σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup. To ΔΝΤ, είπε, πιστεύει ότι είμαστε σε σωστή τροχιά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις αγορές.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:
https://www.youtube.com/watch?v=61NR-_90PS8rn

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.