Ράπισμα Μοσκοβισί σε «μαύρο μέτωπο» – θερμά λόγια για τον Αλέξη

«Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων των πιο δύσκολων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και τα εργασιακά. Τώρα είναι η ώρα να τηρήσουν οι πιστωτές τις δικές τους», δηλώνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί για πρώτη φορά την Κυριακή.
Ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι «φτάσαμε πολύ κοντά σε συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup και η δουλειά που έγινε εκεί προσφέρει καλή βάση για να καταλήξουμε αυτή την Πέμπτη. Αν όλες οι πλευρές κάνουν ένα τελευταίο βήμα μπροστά και πάρουν αποφάσεις για το γενικό συμφέρον -της Ελλάδας αλλά και συνολικά της Ευρωζώνης- τότε δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην φτάσουμε σε συμφωνία. Πρέπει να κλείσουμε αυτό το μακρύ και δύσκολο κεφάλαιο. Έχω όμως την πεποίθηση ότι θα το πετύχουμε».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρεται και σε ζητήματα διαφάνειας στη λειτουργία κυρίως του Eurogroup:
«Σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών λαμβάνονται από τους 19 υπουργούς Οικονομικών που συναντιούνται πίσω από κλειστές πόρτες στο Eurogroup, ένα άτυπο Σώμα. Κάθε υπουργός λογοδοτεί στο δικό του Κοινοβούλιο, αλλά η εξέταση της ευθύνης του Eurogroup ως συνόλου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή θέληση. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σοβαρές προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά το Eurogroup παραμένει εντυπωσιακά αδιαφανές δεδομένης της σημασίας του. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αλλάξει» σημειώνει, υποστηρίζοντας την ανάγκη δημιουργίας θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Εξάλλου, ο Π. Μοσκοβισί σχολιάζει και την πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα με αναφορά στην κεντροαριστερά, επισημαίνοντας: «Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, απέδειξε ότι είναι ένα πραγματιστικό κυβερνών κόμμα από το καλοκαίρι του 2015, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Και ο Αλέξης Τσίπρας είναι κανονικό και δραστήριο μέλος των συναντήσεων της ευρωσοσιαλιστικής οικογένειας. Μου αρέσει ο Αλέξης και τον σέβομαι».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.