Ο Μαρτίνης δίνει 4 υπουργούς, έναν πρωθυπουργό και έναν τραπεζίτη

Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν ένας καταξιωμένος οφθαλμίατρος στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο. Γρήγορα αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της οφθαλμολογικής κλινικής και το 1986 έγινε πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, θέση που διατήρησε επί 27 συνεχόμενα χρόνια. Από το 2010 ορίστηκε ισόβιος πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο 75χρονος σήμερα Μαρτίνης κατηγορείται ότι εισέπραξε μίζα 3,2 εκατομμύρια μάρκα από γερμανική εταιρεία το 1998 και ότι ήταν υπεύθυνος για δεκάδες παροχές υγείας με σκανδαλώδεις εκπτώσεις στο «Ντυνάν» σε σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής, επιχειρηματικής, δικαστικής και μιντιακής ελίτ της χώρας.
Δύο μέρες πριν καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, ο Ανδρέας Μαρτίνης σε συνέντευξή του μέσα από τη φυλακή αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, κατονομάζει υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ κατηγορεί επώνυμα συγκεκριμένους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, διπλωμάτες και ανώτατους δικαστές. Οι ισχυρισμοί του θα κριθούν από τα δικαστήρια, τη Βουλή αλλά και από την κοινή γνώμη.
• Πριν από 4 μέρες αποκαλύψαμε έγγραφο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού που απειλεί τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με αποβολή από το κίνημα λόγω του «πολεμικού κλίματος» στο εσωτερικό της διοίκησης. Πού αποδίδετε αυτή την εξέλιξη;
Δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά αυτό που συμβαίνει. Πρέπει να μάθουμε τι απέγιναν όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ της διαχείρισης του προσφυγικού από τον Ερυθρό Σταυρό. Γιατί άραγε δείχνουν την πόρτα της εξόδου στον κ. Αυγερινό, που ήταν ο αγαπημένος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού;
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός λέει πως δεν μπορεί ο Αυγερινός συνεχώς να παραμένει στην εξουσία επειδή κάποιος εγκάθετος του Σαμαρά, πρώην αρεοπαγίτης, κυκλοφορεί συνέχεια και κανονίζει να παίρνει παρατάσεις αυτή η διοίκηση. Και σας το λέω εγώ που δεν πρόκειται να ξαναβάλω υποψηφιότητα.
• Αφήνετε υπόνοιες χωρίς να αποδεικνύετε κάτι. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση από το εξωτερικό του ίδιου του οργανισμού.
Πράγματι έτσι είναι. Για τους πρόσφυγες όμως υπάρχει εδώ εκπροσώπηση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που συνεργάζεται με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Και παρότι στήριζαν τον κ. Αυγερινό μέχρι πρότινος, τώρα τον «αδειάζουν». Οφείλει η διεθνής αντιπροσωπεία να απαντήσει.
Εγώ δεν ξέρω, για παράδειγμα, ποιανού τα φάρμακα παίρνουν. Ετσι όπως τα έκαναν μ’ εμένα, ας τα λουστούν τώρα. Οι άνθρωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας στο παρελθόν είχαν παρασυρθεί από έναν διπλωμάτη, σύμβουλο του Αβραμόπουλου, τον Διονύση Κοδέλα. Και από τον εφοπλιστή Α. Ποταμιάνο. Ο Ποταμιάνος ήταν και παλιός γνωστός δικός μου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Με άδειασε.
• Πώς εξηγείτε τις αντιμαχόμενες πλευρές μέσα στον Ερυθρό Σταυρό; Ο νυν πρόεδρος Αυγερινός ισχυρίζεται πως «όσοι αντιδρούν σήμερα είναι άνθρωποι του Μαρτίνη».
Ο Αυγερινός κατ’ αρχήν δεν ήταν μέλος του Ε.Σ. Η διοίκηση Αυγερινού προτού φτιάξει το νέο καταστατικό έγραψε τον εαυτό του και μερικές ακόμα χιλιάδες μέλη. Η εντολή που είχαν πάρει από το δικαστήριο ήταν να συγκαλέσουν εντός 3 μηνών γενική συνέλευση με δύο θέματα: εκλογή κεντρικού διοικητικού συμβουλίου και έγκριση καταστατικού.
Η γενική συνέλευση που επικαλείται ο κ. Αυγερινός είχε μόνο ένα θέμα, την έγκριση καταστατικού. Και ως εκ τούτου από πολλούς ερυθροσταυρίτες επλήγη στο δικαστήριο και είναι σε αναστολή. Εξ οφίτσιο ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού είναι αναγκαστικά πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν».
Γιατί ο κ. Αυγερινός αποποιήθηκε την ιδιότητα του προέδρου; Κάτι γνωρίζει και αποποιείται την ιδιότητα. Στις επιτροπές κοστολόγησης φαρμάκων ποιος τον έβαλε; Ο Αυγερινός είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Αδ. Γεωργιάδη.
• Σας κατηγορούν ότι τόσα χρόνια είχατε διατηρήσει ένα απαρχαιωμένο καταστατικό και συνεχώς εκλεγόσασταν πρόεδρος.
Το 2013 μια παρεούλα κάποιων διπλωματών, παραγόντων της Ν.Δ. και του εφοπλισμού, έλεγε ότι δεν είχα φτιάξει καινούργιο καταστατικό. Ουδέν ψευδέστερο, γιατί το 2013 ήταν έτοιμο το καταστατικό, το οποίο επεξεργάστηκε το γραφείο του νομικού Απόστολου Γεωργιάδη. Εγινε τηλεδιάσκεψη με το εξωτερικό και τότε με φώναξε ο φίλος μου, ο Αδωνις Γεωργιάδης, και μου λέει: «Ανδρέα, δεν σε θέλουν οι δεξιοί».
«Ασε τις βλακείες», του λέω. «Θέλει να βάλει κι ο Σαμαράς τους δικούς του», μου απαντά ο Αδωνις. Ο Σαμαράς εξαφανίστηκε από ένα σημείο και μετά, ενώ μου είχε στείλει τον Κ. Μπούρα λέγοντάς μου: «Ανδρέα μου, σου στέλνω τον άνθρωπό μου». Εκτοτε δεν τον ξαναείδα τον Σαμαρά.
Μου έλεγαν να ρίξω το συμβούλιο για να μπουν οι δικοί τους. Τον Γενάρη εκείνης της χρονιάς εξελέγην με 70% στη γενική συνέλευση και τον Σεπτέμβρη, αηδιασμένος από τους εκπροσώπους τής τότε κυβέρνησης, που μου έκαναν και τον φίλο, παραιτήθηκα από πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού.
• Δηλαδή συνταχθήκατε με τη «γραμμή»;
Δεν συντάχθηκα. Υπάρχει και ανάρτηση του Αδώνιδος ως υπουργού που με ευχαριστεί για τις παραιτήσεις. Μπαίνουν οι δικοί του, αρχίζουν να τρώγονται μεταξύ τους και αντί για 3 μήνες που μπήκαν, έχουν περάσει τώρα 5 χρόνια και είναι διορισμένοι.
• Σε ποιους αναφέρεστε συγκεκριμένα;
Από τον Γενάρη του 2013 μέχρι σήμερα είναι δοτές οι διοικήσεις. Ανάλογα πώς ήθελε ο Αδωνις ή οποιοσδήποτε άλλος υπαγόρευε. Ενδεχομένως και ένας γνωστός βιομήχανος φαρμάκων.
Αυτόν τον επισκέφθηκα καθότι υπήρχαν πολύ αρνητικά δημοσιεύματα από συγκεκριμένη ιστοσελίδα και καθώς εγώ είχα άριστες σχέσεις με τον πατέρα του -συνεργαζόμασταν χρόνια με το «Ντυνάν»- πήγα και τον βρήκα. Και του λέω «γιατί με βρίζεις;». «Δεν είναι τίποτα προσωπικό. Δεν έχω τίποτα με σένα, ρε Ανδρέα, απλά με βολεύει να είναι πρόεδρος κάποιος άλλος», μου απάντησε.
• Μέχρι τώρα όσα αναφέρετε έχουν μόνο ηθική διάσταση. Δεν αντιλαμβάνομαι οποιοδήποτε σκέλος που να αφορά ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών που σήμερα κατηγορείτε.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 το «Ντυνάν» βγήκε σε πλειστηριασμό, για να περάσει στη συνέχεια στην Ημιθέα Α.Ε. Οι τότε διοικήσεις του «Ντυνάν» αμέλησαν να υποβάλουν ισολογισμό για το 2013. Το αποτέλεσμα ήταν να μην ενημερωθεί το Δημόσιο για οφειλόμενους φόρους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό, ο Βορίδης πέρασε μια τροπολογία η οποία κάλυψε με επιπλέον ασυλία όχι μόνο για τυχόν σφάλματα ή παρατυπίες προηγούμενων αιρετών διοικήσεων αλλά σκανδαλωδώς και για πράξεις και παραλείψεις και επί των ημερών τους.
Μέχρι σήμερα οφείλονται 9 εκατομμύρια ευρώ (μαζί με τα πρόστιμα) από φόρους. Το ακόμα χειρότερο είναι πως ενώ εγώ παραιτήθηκα τότε, μόλις προχθές ήρθε από την Εφορία πρόστιμο και κατάσχεση γιατί είμαι -λένε- ισόβιος πρόεδρος του «Ντυνάν».
• Κατηγορείτε τόσο κόσμο, αλλά δεν εξηγείτε γιατί σας στοχοποίησαν άτομα που, σύμφωνα με τους δικούς σας ισχυρισμούς, ήταν πολύ κοντά σας, φίλοι σας και πολιτικά συγγενείς.
Γιατί αλλιώς δεν μπορούσαν, ακόμα και αν με σκότωναν στον δρόμο, να αρπάξουν το «Ντυνάν». Ολη η ιστορία ήταν να το πάρει ο Βγενόπουλος αρχικά και στη συνέχεια ο Σάλλας. Ολοι όσοι μπήκαν μπροστά στη μάχη εναντίον μου, το πολύ πολύ να έπαιρναν κανένα «παράσημο».
Υστερα ξεφούσκωσε ο Βγενόπουλος, ήρθε ο Σάλλας και έκανε τις συζητήσεις με τον Σαμαρά, στις οποίες ήταν παρών και κάποιος ξένος ηγέτης. Πρέπει να μαθευτεί πόσο αγόρασε το δάνειο ο Σάλλας. Εμένα μου είπαν 18 εκατ.
• Εναντίον σας εκκρεμούν δύο πολύ σοβαρές κατηγορίες για κακουργήματα. Η μία αφορά την υπόθεση της μίζας 3,2 εκατομμυρίων μάρκων και η άλλη το θέμα των εκπτώσεων στο νοσοκομείο. Τι απαντάτε;
Η πρώτη υπόθεση που αφορά το μείζον θέμα, αν έκλεψα ή δεν έκλεψα, ακόμα είναι ανοιχτή και δεν έχει καταθέσει ο κυριότερος μάρτυρας. Ομως προφυλακίστηκα για τα «τζάμπα» νοσήλια. Εχω καταγγείλει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης και στο υπουργείο τον ακέραιο εντός εισαγωγικών ανακριτή Τσιρώνη. Αυτός έκλεισε γρήγορα γρήγορα την υπόθεση και έστειλε τον φάκελο στο Συμβούλιο Εφετών. Και ο… μη ακέραιος κύριος Πεπόνης τον γύρισε πίσω για περαιτέρω ανάκριση. Πώς αυτό συνάδει με προφυλάκιση;
• Τώρα κατηγορείτε αυτόν που σας διώκει. Είναι μια πάγια τακτική.
Τον καταγγέλλω για συγκεκριμένο λόγο. Δεν εξετάζω την ουσία. Ψηφίστηκε νόμος και όποιος έχει αναπηρία πάνω από 67% δεν μπαίνει στη φυλακή. Εμένα η αναπηρία μου είναι 75%, διαπιστωμένη από το ΚΕΠΑ. Πριν από λίγες μέρες γύρισα από τη μονάδα εντατικής θεραπείας του Τζανείου. Και δεν με βγάζουν. Ο νόμος δεν εφαρμόζεται μόνο σε μένα. Με κρατάνε μέσα για να μην ακουστούν όλα αυτά.
• Επί της ουσίας των αδικημάτων δεν απαντάτε.
Θα τα ακούσετε στη Βουλή. Το μισό διοικητικό συμβούλιο στον Ερυθρό ήταν άνθρωποι του υπουργείου επί κυβέρνησης Σαμαρά. Τέσσερα μέλη είχε ο Ερυθρός Σταυρός, τρία μέλη ο υπουργός. Θεώρησαν ότι είμαι χούφταλο, πράγματι μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή, αλλά μερικοί δεν με ξέρουν και νομίζουν ότι στη φυλακή θα με φιμώσουν.
Μπορούσα να είχα βγει από την πρώτη βδομάδα και ένας δικηγόρος μού είπε «πες σε ποιον ανήκε αυτή η offshore», δεδομένου ότι δεν είναι δική μου, «και βγαίνεις αμέσως». Του λέω «πού θες να ξέρω εγώ;». Οτι αυτή η offshore διακίνησε δικά μου χρήματα είναι δεδομένο, αλλά εγώ δεν έχω ιδέα ποιανού είναι. Κάποιοι μου έλεγαν τότε «έλα, μωρέ, πες το όνομα ενός πεθαμένου».
• Τι έγινε με τα νοσήλια;
Θα τα πω αναλυτικά στην επιτροπή, θέλω να τους έχω μπροστά μου, να τους βλέπω όλους στα μάτια. Τα 50 άτομα που γράφονται είναι ελάχιστος αριθμός, θα ακουστούν πολύ περισσότερα, όπως και για τους διορισμούς που γίνονταν και τι μου ζητούσαν.
Μέχρι που να φύγει ο Λοβέρδος, από τους αρχιτέκτονες της άλωσης του «Ντυνάν», το διοικητικό συμβούλιο από το 2006 και μετά συνδιοικούνταν με το Δημόσιο. Και αντιπρόεδρος ήταν πάντα εκπρόσωπος του υπουργού, με αποκλειστικές αρμοδιότητες για όλα τα οικονομικά. Η συνευθύνη ήταν για όλα τα μέλη του συμβουλίου.
• Θα πείτε τα ονόματα στη Βουλή;
Ναι, είναι άνθρωποι των ΜΜΕ, επιχειρηματίες, πολιτικοί, πάρτε τον κατάλογο των δικαστών για τα ρουσφέτια του Αθανασίου κτλ. Εκτός από αυτά τα 50 ονόματα, είναι περίπου 17.000 αυτοί που είχαν εκπτώσεις. Οι περισσότεροι ήταν από την κοινωνική υπηρεσία, μη δημιουργούμε εντυπώσεις.
• Δεν έχετε τεράστια ευθύνη για όλο αυτό που περιγράφετε ενώ εσείς ήσασταν πρόεδρος;
Υπάρχει ευθύνη για το διοικητικό συμβούλιο, που ήταν ενήμερο. Ημασταν κοινωφελές ίδρυμα και έπρεπε να κάνουμε εκπτώσεις και καλά κάναμε σε χιλιάδες περιπτώσεις φτωχών.
Ομως κάποιους άλλους όχι απλά δεν έπρεπε να τους αφήσουμε, αλλά έπρεπε να τους κυνηγήσουμε. Οταν έρχεται ένας πρωθυπουργός ή κάποιος μεγάλος και σου λέει «ευχαριστώ, Ανδρέα μου, φεύγω, γεια σου», παίρνεις κανονικά ένα πολυβόλο και τον κυνηγάς να πληρώσει.
• Ναι, αλλά δεν έγινε.
Δεν έγινε. Θα το θεωρήσω άδικο για μένα εάν δεν εξεταστούμε κατ’ αντιπαράσταση με όλους τους υπουργούς που αναφέρω επώνυμα. Θέλω να με βλέπουν, όπως και οι αρχηγοί των κομμάτων τους. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ τίποτα από κανέναν.
Ολοι αυτοί με εκλιπαρούσαν για χάρες. Κεντρικό ρόλο στα θέματα του Ερυθρού έπαιζε διαρκώς το υπουργείο Ανάπτυξης επί Χατζηδάκη με διαταγές Αντ. Σαμαρά-Κων. Μητσοτάκη.
Μπορώ να αποδείξω πως εκτελεστικός βραχίονας και άμεσος συνομιλητής των ενδιαφερομένων (από τον Σάλλα μέχρι τους εργαζομένους) για το «Ντυνάν» ήταν ο Νότης Μηταράκης.
Ο ίδιος αλληλογραφούσε με την ομάδα του μάνατζμεντ διότι ήταν πολύ φίλος και συμφοιτητής ενός στελέχους μας. Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, δεν δέχθηκε ποτέ να με δει.
• Γιατί θέλετε απέναντί σας τους πολιτικούς αρχηγούς;
Θέλω να πουν όλοι αν με ξέρουν προσωπικά. Τους ξέρω όλους τους πολιτικούς. Μόνο ο Κώστας Καραμανλής και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μου ζήτησαν ποτέ τίποτα.
• Πολιτικά ανήκετε στη Ν.Δ.;
Ε, όχι, με διέγραψαν γιατί συνεργάστηκα με τον Γεννηματά. Δεν ψήφισα κανένα κόμμα δύο φορές συνεχόμενα παρά μόνο αν ήταν Καραμανλής επικεφαλής της Ν.Δ. Με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αδωνι και πολλά στελέχη της Δεξιάς είχα από στενές έως αδερφικές σχέσεις. Ο Κυριάκος είναι πολύ μικρότερός μου αλλά με ξέρει καλά.
Ενα θα σας πω: Τα μέλη των εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού άλλαζαν όλα κατά καιρούς, ένα μέλος δεν άλλαξε ποτέ. Ποτέ! Η κυρία Σάκη Κυπραίου (σ.σ.: εξ απορρήτων γραμματέας του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη).
• Αφού δεν είχατε στενές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί ζητάτε να έρθει απέναντί σας;
Γιατί ερχόταν ως μελλοντικός διάδοχος να κοιτάει στον τομέα της Υγείας, τι γίνεται στο νοσοκομείο κ.λπ. Και βεβαίως είχαμε αποκτήσει μια οικειότητα. Κυριάκο τον έλεγα εγώ, πρόεδρο με έλεγε αυτός. Αυτά μέχρι που μπήκα φυλακή.
Αδωνις Γεωργιάδης
«Με φώναξε ο φίλος μου, ο Αδ. Γεωργιάδης, και μου λέει: «Ανδρέα, δεν σε θέλουν οι δεξιοί». «Ασε τις βλακείες», του λέω. «Θέλει να βάλει κι ο Σαμαράς τους δικούς του», μου απαντά ο Αδωνις»
Ανδρέας Λοβέρδος
«Μέχρι που να φύγει ο Λοβέρδος, από τους αρχιτέκτονες της άλωσης του «Ντυνάν», το διοικητικό συμβούλιο από το 2006 και μετά συνδιοικούνταν με το Δημόσιο»
Μάκης Βορίδης
«Πέντε μέρες πριν από τον πλειστηριασμό, ο Βορίδης πέρασε μια τροπολογία η οποία κάλυψε με επιπλέον ασυλία όχι μόνο για τυχόν σφάλματα ή παρατυπίες προηγούμενων αιρετών διοικήσεων αλλά σκανδαλωδώς και για πράξεις και παραλείψεις και επί των ημερών τους»
Αντώνης Σαμαράς
«Ο Σαμαράς εξαφανίστηκε από ένα σημείο και μετά, ενώ μου είχε στείλει τον Κ. Μπούρα λέγοντάς μου: «Ανδρέα μου, σου στέλνω τον άνθρωπό μου». Εκτοτε δεν τον ξαναείδα τον Σαμαρά»
Nότης Μυταράκης
«Εκτελεστικός βραχίονας και άμεσος συνομιλητής των ενδιαφερομένων (από τον Σάλλα μέχρι τους εργαζομένους) για το «Ντυνάν» ήταν ο Νότης Μηταράκης. Ο ίδιος αλληλογραφούσε με την ομάδα του μάνατζμεντ διότι ήταν πολύ φίλος και συμφοιτητής ενός στελέχους μας»

http://www.efsyn.gr/arthro/oli-i-istoria-itan-gia-na-arpaxei-ntynan-o-sallas

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.