600 ΔΙΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ αέριο κρύβει η Κρήτη

Στην Κρήτη το μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο
Αλήθεια τι θα απαντούσατε αν σας έλεγαν ότι η Ελλάδα διαθέτει περισσότερο φυσικό αέριο από το Κατάρ και ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο μπορεί να βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Κρήτης;
Τί θα λέγατε αν μαθαίνατε ότι η χώρα μας μπορεί να έχει έσοδα 600 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στη θάλασσα ή στη στεριά;
Φαντάζουν εξωπραγματικά τα προηγούμενα. Είναι, όμως, απολύτως ακριβή, σύμφωνα με επιστήμονες ειδικούς σε θέματα υδρογονανθράκων. Που σημαίνει ότι η χώρα μας είναι πράγματι ένα σύγχρονο Ελ Ντοράντο, φράση που στο παρελθόν κάποιοι χλεύαζαν.
Και ξέρετε τι θα μπορούσε να σημάνει η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα; Το πρώτο και απτό είναι πως δεν θα υπήρχε κανένας κίνδυνος για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, καθότι προβλέπεται ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος από τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθεί στο ασφαλιστικό σύστημα (μόνο από το κοίτασμα στα δυτικά του Πατραϊκού κόλπου θα εισρεύσουν στα ταμεία 4,5 δισ. δολάρια).
Σημαίνει επίσης, ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα, θα εξαλειφθεί πλήρως η ανεργία, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας καλά αμειβόμενες, θα δημιουργηθεί σφριγηλός βιομηχανικός κλάδος. Και βεβαίως αν υιοθετηθεί το μοντέλο της Νορβηγίας και όχι της Νιγηρίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να προοδεύσει επενδύοντας στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Στα αυτιά ορισμένων ηχεί σαν παραμύθι. Μόνο που έγκριτοι επιστήμονες και το ενδιαφέρον των πολυεθνικών κολοσσών φανερώνει πως δεν πρόκειται για μυθοπλασία, αλλά για δυνατότητες οι οποίες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Το πολύ κακό, για να μην πούμε το έγκλημα, είναι πως από το 1996 μπήκε ταφόπετρα στις έρευνες για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Και χρειάστηκε η αποφασιστική και θαρραλέα στάση του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη για να ξεθαφτεί και να ξεκινήσει η προσπάθεια για την αξιοποίηση αυτού του υ θησαυρού που θα αλλάξει τη μοίρα της χώρας (μία ματιά με τα τεκταινόμενα στην Κύπρο και θα καταλάβετε ότι η ισχύς που προσδίδει στη χώρα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική).
Δυστυχώς ήρθαν τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Πάνο Σκουρλέτη που για ιδεοληπτικούς λόγους καθυστέρησαν για δύο χρόνια τις αναθέσεις για έρευνες και αξιοποίηση. Σκεφτείτε για παράδειγμα ποια θα ήταν η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας με τους δανειστές αν δυτικά του Πατραϊκού κόλπου το γεωτρύπανο είχε εντοπίσει το κοίτασμα των 150 εκατομμυρίων βαρελιών, πράγμα που θα επιχειρήσει στο τέλος του 2019 ή αρχές του 2020. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ο καθοριστικός ρόλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στις επενδύσεις για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που συνέγραψαν οι Τερέζα Φωκιανού (Πρόεδρος & Δ.Σ. FLOW Energy S.A. πρώην Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΔΕΠ-ΕΚΥ) και ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος (Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών), αναφέρεται πως η επεξεργασία των στοιχείων έδειξε πως νοτιοδυτικά της Κρήτης και στα σύνορα της Ελληνικής με τη Λιβυκή ΑΟΖ υπάρχει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο.
Οι δύο επιστήμονες ανέφεραν ότι η γεωφυσική εταιρεία των ΗΠΑ «ΙΟΝ» εξετέλεσε πρόσφατα σεισμικές καταγραφές στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης στο νότιο Ιόνιο πέλαγος μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος ενώ ταυτόχρονα επεξεργάστηκε εκ νέου μαζί με την Εταιρεία Spectrum παλαιότερες σεισμικές καταγραφές στην ίδια περιοχή. Οι δύο εταιρείες ερμήνευσαν και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης του συνόλου των καταγραφών αυτών στο Λονδίνο.
Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπίστωσαν ότι νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο «αντίγραφα» του κοιτάσματος «ΖΟΡ». Ο πρώτος στόχος βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum εμφανίζεται να είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το «Βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.000 km2.
Είναι φανερό ότι εφόσον ένας τέτοιος στόχος επιβεβαιωθεί με περαιτέρω λεπτομερέστερες έρευνες στο μέλλον και εμφανίσει πληρότητα φυσικού αερίου παρόμοια με το κοίτασμα ΖΟΡ, τότε ο στόχος αυτός θα μπορούσε να περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm).
Εάν λάβουμε δε υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars των Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε διαπιστώνουμε ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα μπορούσε να βρίσκεται το Νο.1 μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!!!
Αλλά εκτός από την Κρήτη υπάρχει και το Ιόνιο για το οποίο σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος εκτιμά ότι στο Ιόνιο υπάρχει αμύθητος θησαυρός υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο 150 δισ. ευρώ σε 25 ως 30 χρόνια, τουτέστιν 5 δισ. ευρώ το χρόνο, όταν αξιοποιηθούν όλα τα κοιτάσματα.
Συνεχίζοντας την παράθεση στοιχείων που αποκαλύπτουν το μέγεθος του θησαυρού θα αναφέρουμε ότι ένα χρόνο πριν από το βήμα του Med Petroleum Summit που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς είπε ξεκάθαρα ότι το φυσικό αέριο στην Κρήτη (στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού) υπολογίζεται μεταξύ 3 και 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών. Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο τα κοιτάσματα ανέρχονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.
Εκτός από την Κρήτη και στο Ιόνιο φαίνεται ότι κρύβεται ένας πραγματικός θησαυρός. Οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα βασίζονται στις ομοιότητες που έχουν οι περιοχές της δυτικής Ελλάδας με εκείνες της περιοχής όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο.
Αλλά και στις αντίστοιχες ομοιότητες που υπάρχουν στις περιοχές νότια της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων Καλυψώ και Ονησιφόρος στην Κύπρο.
Κάπως έτσι υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα τα αποθέματα είναι σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο τουλάχιστον 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Παράλληλα, τα κοιτάσματα για το πετρέλαιο υπολογίζονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.
Τα κρατικά κέρδη από τα κοιτάσματα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 600 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών. Υπάρχουν αναφορές ότι, τα χρήματα αυτά μπορούν να αρχίσουν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την έναρξη υπογραφής των συμβάσεων εκμετάλλευσης.
Για να συμπληρώσουμε την οικονομική σημασία και επίδραση στη χώρα μας θα αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μελέτες, από το κοίτασμα των 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στα δυτικά του Πατραϊκού κόλπου, η ετήσια αύξηση στο ΑΕΠ της χώρα για 25 χρόνια θα είναι της τάξης του 1 ως 1,5%.
Οι εκτιμήσεις του Γιάννη Μπασιά συμπίπτουν με τη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολου αλλά και με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Environmetal Science and Engineering». Στην τελευταία μάλιστα υπολογιζόταν πως στην Ελλάδα υπάρχουν 4 τρισ. κυβικά ποδών φυσικού αερίου (ισοδύναμο με περίπου 3 δισ. Βαρέλια πετρέλαιο). Τώρα, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η πρώτη γεώτρηση νοτιοδυτικά της Κρήτης θα γίνει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Δρ. Γιάννης Μπασιάς, στα μέσα του 2020. Πάντως, ο Αντώνης Φώσκολος υποστηρίζει ότι είναι πολύ μεγαλύτερες οι ποσότητες του φυσικού αερίου που αναμένονται. Μόνο στα 3 από τα 16 υποθαλάσσια κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης τις εκτιμά σε 16.8 τρισ. κυβικά μέτρα.
Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Φώσκολου, ενώ η μεγίστη ανέρχεται 27,2 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου μεταφραζόμενες σε ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου αντιστοιχούν η μεν ελάχιστη σε 108 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου η δε μεγίστη σε 175 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου. Μυθικές ποσότητες.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης θα αναφέρουμε ότι τα πραγματικά αποθέματα της Σαουδικής Αραβίας είναι λιγότερα από 100 δισ. βαρέλια.
Το 20% της αξίας των κοιτασμάτων το παίρνει το δημόσιο και το 5% η Περιφέρεια Κρήτης. Επίσης, θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τουλάχιστον 50 χρόνια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.