Όλο το παρασκήνιο: Τι σκέφτεται και τι σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας μετά το Eurogroup

Χωρίς συνολική συμφωνία, παρά με την…υπόσχεση για εκταμίευση της δόσης και με την εκκρεμότητα του χρέους να παραπέμπεται για τις 15 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε το χθεσινό eurogroup και η αγωνία των κυβερνητικών  παρατείνεται.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επείγονται για μία «συνολική αλλά και καθαρή λύση», όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Και στο κομβικό αυτό σημείο που βρίσκονται πλέον οι συζητήσεις, κάνουν λόγο για «μεγάλη πρόοδο» και επισημαίνουν ότι “συνεχίζεται η προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές”.
Με πρώτη προτεραιότητα ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος να αποτελέσει το «κλειδί» για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης , που θα βοηθήσει κατ’ επέκταση τους κυβερνητικούς να στηρίξουν και το νέο πολιτικό τους αφήγημα για… αλλαγή σελίδας στην οικονομία μετά την ψήφιση των σκληρών μέτρων.
Παρασκήνιο: πιέσεις από το Βερολίνο στο Eurogroup
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης του Eurogroup ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από τη γερμανική πλευρά για μια συμφωνία που δεν θα έδινε όμως καθαρή λύση, και που πιθανόν να μετέθετε το πρόβλημα. Καθώς όπως λένε παράγοντες με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, μπορεί να προσδιορίζονταν τα μεσοπρόθεσμα σε τέτοιο βαθμό που όμως να μην κάλυπτε το ΔΝΤ.
Μάλιστα, η εν λόγω πρόταση, δεν βρήκε σύμφωνους ούτε την  Κομισιόν, ούτε την Ιταλική , τη Γαλλική και βέβαια ούτε την ελληνική αποστολή.
To μήνυμα Τσακαλώτου
Όπως είπε σε δηλώσεις του ο υπουργός ΟικονομικώνΕυκλείδης Τσακαλώτος: “το ζήτημα του χρέους είναι πολύσοβαρό- η συμφωνία ήταν ότι θα ξεκαθαρίζαμε τώρα τα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοσθούν στο τέλος τουπρογράμματος. Προσπαθήσαμε να ρίξουμε φως στο ζήτημα των αγορών”, είπε προσθέτοντας πως υπάρχει διάστασηαπόψεων.
Ωστόσο, κατέληξε πως “όλοι κατάλαβαν ότι θα πρέπει να πάμε σε συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδας”.
Πολιτικές επαφές Τσίπρα
Τέλος, η κυβέρνηση περιμένει εντός της ημέρας ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως οι πολιτικές επαφές του πρωθυπουργού θα πυκνώσουν. Ήδη άλλωστε είναι σε ‘ανοικτή γραμμή’ με Ευρωπαίους ηγέτες και όχι μόνο, ενώ επίκειται να έχει επαφές στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με Μέρκελ,Μακρόν και πιθανότατα με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.