Δυνατή Ελλάδα

Αυξήθηκαν οι ροές προσφύγων και μεταναστών – Ενίσχυση 180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα στέλνει η Κομισιόν

Συνολικά 1.968 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου το φετινό Μάρτιο. Συγκεκριμένα από αυτούς οι 1.369 πέρασαν στη Λέσβο, 541 στη Σάμο και μόλις 58 στη Χίο. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2018 είχαν μεταβεί 1.504 άνθρωποι και τον Φεβρουάριο 997.

Από την άλλη πλευρά τον Μάρτιο το 2017 στο βόρειο Αιγαίο έφτασαν 1.407 πρόσφυγες και μετανάστες (336 στη Λέσβο, 824 στη Χίο και 247 στη Σάμο). Τέλος τον Μάρτιο του 2016 είχαν περάσει 8.604 (3.277 στη Λέσβο, 3.614 στη Χίο και 1.713 στη Σάμο).
Χρηματοδότηση 180 εκατ. ευρώ για τη στέγαση προσφύγων στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Χρ. Στυλιανίδης στον Αλ. Τσίπρα Χρηματοδοτική στήριξη ύψους 180 εκατ. ευρώ για τη στέγαση προσφύγων σε αστικές περιοχές στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης σε συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, ανεβάζοντας τη συνολική συνεισφορά της ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό στα 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Επίτροπος συναντήθηκε με τον Αλ. Τσίπρα νωρίτερα σήμερα και του μετέφερε “την ισχυρή δέσμευση Κομισιόν για στήριξη της Ελλάδας για ανάγκες προσφύγων στο έδαφός της”.

Ο ίδιος “ευχαρίστησε τους πολίτες και τις ελληνικές αρχές για την υποδοχή και φροντίδα προς τους πρόσφυγες”.

Η χρηματοδότηση καλύπτει την αναβάθμιση προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση (ΕΣΤΙΑ), μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια στους πρόσφυγες για την εξεύρεση καταλυμάτων σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, καθώς και τακτική χρηματική βοήθεια μέσω ειδικής χρεωστικής κάρτας.

Όσον αφορά τη βοήθεια του προγράμματος EΣTIA σε μετρητά στόχος είναι να συμπεριλάβει 45 000 άτομα μέχρι τα μέσα του 2018.

“Αυτό τους παρέχει δυνατότητα επιλογής και τους επιτρέπει να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους με αξιοπρέπεια, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία”, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η σημερινή νέα χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ θα επιτρέψει τη δημιουργία 27 000 θέσεων στέγασης σε αστικές περιοχές μέχρι τα τέλη του 2018.

Το μεγαλύτερο μέρος των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων θα είναι σε πόλεις και κωμοπόλεις της ηπειρωτικής χώρας ενώ περίπου 2 000 θέσεις θα βρίσκονται σε ελληνικά νησιά.

Αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα συμμετέχουν επίσης στο εν λόγω πρόγραμμα.

“Τα προγράμματά μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αποτελούν ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Εξακολουθούμε να κάνουμε πράξη την ισχυρή δέσμευσή μας για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες στην Ελλάδα ώστε να τους εξασφαλίσουμε μια πιο ασφαλή, κανονική και αξιοπρεπή ζωή, και να διευκολύνουμε την ένταξή τους στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι χειροπιαστά και η ζωή των ανθρώπων αυτών έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Ιδιαίτερο φόρο τιμής αποτίω στους Έλληνες πολίτες και τους δημάρχους, οι οποίοι υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες στους δήμους τους με μεγάλη κατανόηση και φροντίδα”, δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που δρομολογήθηκε τον Ιούλιο του 2017 με την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποτελεί τη μεγαλύτερη ενωσιακή επιχείρηση βοήθειας στη χώρα η οποία συνάδει με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την απομάκρυνση των προσφύγων από τους καταυλισμούς. Με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα περισσότερες από 23 000 θέσεις στέγασης σε αστικές περιοχές, ενώ εγκαινιάστηκε ένα σύστημα χρηματικής βοήθειας που εξυπηρετεί περισσότερους από 41 000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

Σημειώνεται δε ότι έξι άλλες συμβάσεις έχουν υπογραφεί με το Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων, το Arbeiter-Samariter-Bund, τους Γιατρούς του Κόσμου, τον ισπανικό Ερυθρό Σταυρό και τις ελληνικές ΜΚΟ Μετάδραση και το Χαμόγελο του Παιδιού για την αντιμετώπιση πιεστικών ανθρωπιστικών αναγκών στην Ελλάδα, όπως η στέγαση, η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, η ψυχοκοινωνική στήριξη, η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, η άτυπη εκπαίδευση, η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας για υγειονομική περίθαλψη και προστασία.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.