Την ανάγκη ζώνης ειρήνης και σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα διακηρύσσει η σύνοδος του ΟΣΕΠ

Την ανάγκη να γίνει η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, τονίζουν οι ηγέτες που πήραν μέρος στην 25η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Στη διακήρυξη, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα και αποτελείται από 25 άρθρα, τονίζεται ότι οι μετέχοντες επαναβεβαιώνουν τη θέλησή τους να ενεργήσουν σε πνεύμα φιλίας και καλής γειτονίας και να ενισχύσουν, με αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, τον διάλογο και τη συνεργασία, ανάμεσα στις χώρες -μέλη. Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για οικονομική συνεργασία των χωρών -μελών του ΟΣΕΠ και αυτό προβλέπει να γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η διακήρυξη αναφέρεται, ακόμα, στο προσφυγικό πρόβλημα και, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, οι ηγέτες σημειώνουν έκταση της παρούσης προσφυγικής κρίσης όπως αυτή ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία είναι άνευ προηγουμένου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είμαστε αποφασισμένοι, τονίζεται στη διακήρυξη, να επιδείξουμε αίσθημα αλληλεγγύης και συνεργασίας για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων των προσώπων, τα οποία φεύγουν από τις χώρες τους των μεταναστών και των προσφύγων, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και περαιτέρω. Σημειώνεται ακόμα η επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους. Τέλος, στη διακήρυξη, υπογραμμίζεται η σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες του ΟΣΕΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζεται η επαναβεβαίωση της δέσμευσης για μια ρεαλιστική αμοιβαία επωφελή συνεργασία, ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες του ΟΣΕΠ.
 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.