Ημέρα της Μητέρας 2017: Γιατί ένα λευκό γαρύφαλλο αρκεί ως ύμνος στη μητρότητα

Πότε λέμε φέτος, χρόνια πολλά στις μανούλες; – Ένα λευκό γαρύφαλλο είναι ένδειξη τιμής στην αγνότητα
Οι μητέρες τιμώνται τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μαΐου, ως εκ τούτου φέτος λέμε «χρόνια πολλά» στις 14 Μαΐου.
Ο εορτασμός στις ΗΠΑ άρχισε από τον 20ο αιώνα και δεν συνδέεται με τις γιορτές για τη Μητέρα που προυπήρξαν σε διάφορες χώρες από αρχαιοτάτων ετών.
Η αρχή για τον εορτασμό έγινε το 1908, όταν η Άννα Τζάρβις έκανε μια σχετική τελετή για τη μητέρα της σε εκκλησία της Δυτικής Βιρτζίνια.
Η εκστρατεία της για καθιέρωση εορτής της μητέρας είχε αρχίσει από το 1905, ένα χρόνο μετά το θάνατο της μητέρας της, η οποία υπήρξε ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης και περιέθαλπε τραυματισμένους στρατιώτες του αμερικανικού εμφυλίου.
Η κόρη της θέλησε να τιμήσει το έργο της και να καθιερώσει ειδική μέρα.
Ωστόσο αρχικά η Γερουσία των ΗΠΑ, το 1908 απέρριψε το αίτημα να καθιερωθεί επίσημα ο εορτασμός.
Η Τζάρβις πάντως παρότι «πρωταγωνίστησε» στις προσπάθειες για την καθιέρωση της γιορτής, διαφωνούσε με την εμπορική διάσταση που άρχισε σταδιακά να δίνεται στη γιορτή και παρακινούσε τους ανθρώπους να γράφουν γράμματα αγάπης στις μητέρες τους και όχι να αγοράζουν υλικά αγαθά.
Μάλιστα, η γιορτή μάλιστα της Μητέρας αρχικά συνδέθηκε με τα γαρύφαλλα και μάλιστα με τα λευκά που συμβολίζουν την αγνότητα.
Η Τζάρβις ωστόσο διαφώνησε με την πώληση γαρυφάλλων από την οργάνωση των γυναικών που είχαν παιδιά στον πόλεμο, θεωρώντας ότι γίνεται για εμπορικούς λόγους και συνελήφθη για διατάραξη ησυχίας.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου).
Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.
Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα.
Η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδελφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.