Επίσκεψη Τσίπρα στην Κίνα: Ελλάδα και Κίνα μοιράζονται ένα κοινό όραμα για το μέλλον – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο χώρες που βρίσκονται μεν γεωγραφικά μακριά, συνδέονται όμως με δεσμούς φιλίας και αλληλοεκτίμησης” σημείωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, με αφορμή την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πεκίνο. Πρόσθεσε παράλληλα ότι “η Ελλάδα και Κίνα δεν μοιράζονται μόνο ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό όραμα για το μέλλον, που θα βασίζεται στην καλύτερη γνώση τους ενός για τον άλλον”.
Σημείωσε παράλληλα την ελπίδα, ότι με την προώθηση των σύγχρονων ελληνικών σπουδών στην Κίνα, η χώρα μας θα συνεχίσει να γοητεύει το φιλομαθή, όπως τον χαρακτήρισε, κινεζικό λαό, αποκαλύπτοντας σε αυτόν τον ανεξάντλητο πλούτο της, με απτά οφέλη στις διμερείς σχέσεις.
“Οι δύο χώρες είναι κοιτίδες αρχαίων πολιτισμών και την ίδια στιγμή ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία, με το βλέμμα στο μέλλον.” τόνισε ο κ. Τσίπρας.
“Ο πολιτισμός, η παιδεία και οι επιστήμες, από κοινού με τις επαφές και ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτών, αποτελούσαν τη βάση του παραδοσιακού Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε Κίνα και Ευρώπη, με τον ελληνικό χώρο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις σχέσεις αυτές” επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
“Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και ερευνητικών θεσμών, που μπορούν να εξυπηρετήσουν με συνέπεια και διάρκεια, ιδίως μέσω των νέων ανθρώπων, την κοινή στρατηγική στόχευση: την πληρέστερη κατανόηση, ειδικά της σύγχρονης, Ελλάδας και Κίνας. Κατανόηση μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού τους, κάτι που αποτελεί στόχο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών” τόνισε ο κ. Τσίπρας.
“Μέσω παρόμοιων ερευνητικών θεσμών, αναδεικνύεται το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο και πώς το κεφάλαιο αυτό -η «ήπια ισχύς», όπως το χαρακτήρισε- μπορεί να καταστεί επωφελές, όχι μόνο για τη διμερή συνεργασία αλλά και ευρύτερα.” συνέχισε.
Παίρνοντας αφορμή από την πρωτοβουλία, «Μία Ζώνη –Ένας δρόμος», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αμοιβαία επωφελής συνεργασία, στο πλαίσιο και της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, δεν μπορεί παρά να εδράζεται, όπως και στο παρελθόν, στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις επαφές μεταξύ των πολιτών, κυρίως δε, μεταξύ των νέων ανθρώπων.
Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός υπό τους ήχους του «Ζορμπά». «Γεια σας, καλώς ορίσατε», είπαν στα ελληνικά φοιτητές και φοιτήτριες που κρατούσαν σημαίες των δύο χωρών ενώ η πανεπιστημιακή χορωδία τραγούδησε, επίσης στην ελληνική, το «Ένα το χελιδόνι», του Μίκη Θεοδωράκη. “Είναι μια υποδοχή που θα μας μείνει αξέχαστη” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=NdQkaVtOkEwrn

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.