Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις – Τέσσερις νεκροί από τη συντριβή του ελικοπτέρου


Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς ένα ελικόπτερο τύπου “Χιούι” UH-1H της Αεροπορίας Στρατού συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας σκοτώνοντας 4 αξιωματικούς ενώ μία γυναίκα αρχιλοχίας νοσηλεύεται σοβαρά τραυματίας στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 7.25 το πρωί, στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Απογειώθηκε από τη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο και κινήθηκε στην 110 πτέρυγα μάχης όπου αφού προσγειώθηκε, επέβησαν στελέχη της πρώτης στρατιάς. Ακολούθως στις 7.38 απογειώθηκαν για την προγραμματισμένη πτήση και τότε υπήρξε απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο. Ακολούθησε απώλεια ίχνους ραντάρ από τον τοπικό σταθμό της πολεμικής αεροπορίας. Ο προβλεπόμενος χρόνος προσγειώσεις ήταν 8.50. Όταν διαπιστώθηκε ότι δεν προσγειώθηκε, ξεκίνησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εντοπισμού και διάσωσης».
https://www.youtube.com/watch?v=xppJEquEt2crn
Στις έρευνες συμμετείχαν ένα ελικόπτερο Super Puma από τη Λήμνο, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο από τον Βόλο, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος καθώς και κλιμάκια της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ιωαννίνων και Λάρισας.
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν από τα εναέρια μέσα και άμεσα στο σημείο μετέβησαν κλιμάκια του στρατού αλλά και της πυροσβεστικής.
Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τα ονόματα των αδικοχαμένων στρατιωτικών
Στη δημοσιότητα έδωσε το ΓΕΕΘΑ τα ονόματα των στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στο στρατιωτικό ελικόπτερο που έπεσε στο Σαραντάπορο.
«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.
Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».
Οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου
Τις πρώτες εικόνες από το μοιραίο ελικόπτερο το οποίο κατέπεσε στο Σαραντάπορο, δημοσίευσε το Kozanimedia.gr.
Στο ελικόπτερο επέβαιναν 5 αξιωματικοί, με τους 4 δυστυχώς να είναι νεκροί και τη μία γυναίκα που επέβαινε σε αυτό να έχει μεταφερθεί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Αυτός είναι ο υποστράτηγος που έχασε τη ζωή του στην πτώση του ελικοπτέρου
Ο Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της Στρατιάς, υποστράτηγος Ιππικού Τεθωρακισμένων, κατάγονταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου και ήταν ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες που έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου σε δύσβατη περιοχή στην Ελασσόνα.
Ο Κρητικός υποστράτηγος ανέλαβε στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος).
Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από τον Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009.
Αυτή είναι η μοναδική επιζήσασα από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου
Η αρχιλοχίας της Αεροπορίας Στρατού, Βασιλική Πλεξίδα, είναι η μοναδική επιζήσασα από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στα σύνορα των νομών Λάρισας και Κοζάνης με τα υπόλοιπα 4 μέλη του πληρώματος να χάνουν τη ζωή τους.
Η αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα εντοπίστηκε τραυματισμένη και εκτός κινδύνου και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης. Κατάγεται από τα Τρίκαλα και διαμένει στο Βόλο καθώς υπηρετεί στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Αυτός είναι ο συνταγματάρχης που έχασε τη ζωή του στην πτώση του ελικοπτέρου
Ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους στην πτώση του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Νικήτα, προστάτη των εφέδρων αξιωματικών που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, όπου παρέστη ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου καταθέτοντας στεφάνι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.