Αντιδράσεις των κομμάτων για το τουρκικό δημοψήφισμα

Τις δικές τους εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος, εκφράζουν από χθες το βράδυ πολιτικοί και εκπρόσωποι των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου. 

«Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Στη δήλωσή του, ο Γ. Κουμουτσάκος σημειώνει ότι «με το σημερινό δημοψήφισμα η Τουρκία προχωρά σε μια σοβαρή συνταγματική αλλαγή. Η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός. Εμείς στην Ελλάδα», υπογραμμίζει, «προσβλέπουμε σε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Εδραιωμένες στον αμοιβαίο σεβασμό, στο διεθνές δίκαιο και στις ισχύουσες διεθνείς Συνθήκες. Σε διμερείς σχέσεις που θα διέπονται από τις αρχές της καλής γειτονίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών. Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά. Προσβλέπουμε, τέλος, σε μια Τουρκία που, όχι μόνον θα διατηρήσει, αλλά και θα μπορέσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Ευρώπη της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει η δήλωση Κουμουτσάκου.

Την ελπίδα ότι “η οριακή πλειοψηφία” του κ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα θα τον οδηγήσει “σε μεγαλύτερη συναίνεση και όχι σε περισσότερο αυταρχισμό”, εκφράζει με ανακοίνωση του, ο επικεφαλής του κόμματος “Το Ποτάμι”, Σταύρος Θεοδωράκης.

“Το χθεσινό δημοψήφισμα στην Τουρκία με το οριακό του αποτέλεσμα κατέδειξε ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν σουλτάνοι και ότι ο λαός της Τουρκίας εκφράστηκε με ωριμότητα” δηλώνει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει:

“Ο Ερντογάν οφείλει να προσέλθει σε διάλογο και να επιδιώξει τη συναίνεση με την αντιπολίτευση. Επίσης να σταματήσει τις άναρθρες κραυγές κατά της Ευρώπης και για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Η Ελλάδα θέλει καλή γειτονία και ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, χωρίς αναθεωρητισμούς και βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.