Πύρρειος νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα-Πως ψήφισαν οι Τουρκοι του εξωτερικού

Με οριακή πλειοψηφία το «Ναι» επικράτησε του «Όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.
Με καταμετρημένο το 99,97% των ψήφων και με μόλις 51 κάλπες -από το σύνολο των 17.456- να απομένει να ανοιχτούν, το “ναι” προηγείται με ποσοστό 51,41%, έναντι 48,59% για το “όχι. Μέχρι στιγμής, η εκστρατεία υπέρ του “ναι” έχει συγκεντρώσει 1,38 εκατομμύρια περισσότερες ψήφους.
Πύρρειος νίκη Ερντογάν στο δημοψήφισμα - Σοβαρό ζήτημα νομιμότητας εγείρει η αντιπολίτευση - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ
Όχι στον Ερντογάν είπαν στα μεγάλα αστικά κέντρα
Όπως μεταδίδει η Daily Sabah, το “όχι” επικράτησε στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων.
Στην Κωνσταντινούπολη το ποσοστό του “όχι” είναι 51,35%, έναντι 48,65 για το “ναι”.
Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά στην Άγκυρα υπέρ του “όχι” με 51,15% έναντι 48,85%.
Στη Σμύρνη ωστόσο, οι ψηφοφόροι είπαν βροντερό όχι στη συγκέντρωση υπερεξουσιών από τον Ερντογάν ψηφίζοντας “όχι” σε ποσοστό 68,80%.
Πως ψήφισαν οι Τουρκοι του εξωτερικού
Νίκη του Όχι  εκτός Τουρκίας στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ασία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Ελλάδα, όχι όμως στη Γαλλία και τη Γερμανία που επικράτησε το ΝΑΙ. Είναι η πρώτη φορά από το 1993 που ο Ερντογάν χάνει εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.
Στιγμιότυπο 2017-04-16, 8.27.13 μμ
Για σοβαρό ζήτημα νομιμότητας κάνει λόγο η αντιπολίτευση
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε «νοθεία». Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων, όπως έγινε γνωστό από την ηγεσία του.
Επίσης, το CHP αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος καταγγέλλοντας την τροποποίηση που έγινε την τελευταία στιγμή στον εκλογικό κανονισμό, με την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα των εκλογικών τμημάτων.
Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως οι αρχές «κατέστησαν θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος» και «επισκίασαν την απόφαση του έθνους».
Ο ίδιος επισήμανε ότι εκείνοι που υποστήριξαν το «ναι» στο δημοψήφισμα ενδεχομένως παραβίασαν τα όρια του νόμου.
Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.
IMG_6708
O εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι μια σαφής ένδειξη ότι η τουρκική κοινωνία είναι διχασμένη.
Ο αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι το γεγονός ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ οι ηγέτες του κόμματός του βρίσκονται στην φυλακή και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επισκιάζουν τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.
Άλλωστε, όπως τονίζεται από το κόμμα, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.
σγονασ
«Όχι» από τους Τούρκους που διαμένουν στην Ελλάδα
Κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισε η πλειοψηφία των απόδημων Τούρκων που διαμένουν στην Ελλάδα. Με καταμετρημένο το 63,4% των ψήφων στη χώρα μας, το «ναι» λαμβάνει 20,8% (106 ψήφους) και το «Όχι» 79,2% (403 ψήφους).
“Όχι” ψήφισαν και οι Τουρκοκύπριοι στα Κατεχόμενα
Με μεγάλη διαφορά επικράτησε στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου το «Όχι» στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, μετά την καταμέτρηση των ψήφων στην Τουρκία, ανακοινώθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι 43,39% υπέρ του «Ναι» και 56,61% υπέρ του «Όχι».
Η ψηφοφορία είχε διεξαχθεί στα Κατεχόμενα από τις 5 έως τις 9 Απριλίου και σε αυτή είχαν πάρει μέρος Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι και τουρκικής υπηκοότητας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.