Για την Ευρώπη των πολιτών και της ειρήνης

ΣΗΜΕΡΑ Σάββατο, 25 Μάρτη του 2017, με αφορμή την εξηκοστή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ), θα πραγματοποιηθεί στην ιταλική πρωτεύουσα Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε). Οι ηγέτες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της  Κυπριακής Δημοκρατίας,  συγκεντρώνονται στη Ρώμη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου δράσης αλλά και λειτουργίας κρίνεται αναγκαίο για ένα οργανισμό όπως η Ε.Ε., ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ένωση, οι ηγέτες της θα κληθούν να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για έξοδο από την Ένωση, την αυξανόμενη απαξίωση από τους πολίτες έναντι της Ε.Ε., αλλά και την ενίσχυση της ακροδεξιάς, υπάρχει ανάγκη επαναξιολόγησης δράσεων και πολιτικών.
Παράλληλα, είναι προφανές πως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το αίσθημα ανασφάλειας που είναι κυρίαρχο στις ευρωπαϊκές χώρες. Η ανασφάλεια, που προκαλείται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις ( όπως πρόσφατα στην καρδιά του Λονδίνου), δεν είναι άσχετη με τα όσα συμβαίνουν, πολιτικά και κοινωνικά στην Ευρώπη αλλά και στα άλλα σημεία του πλανήτη. 
ΤΙΣ προάλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσίασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη «Λευκή Βίβλο» για το μέλλον της Ευρώπης. Παρουσίασε, όπως είναι γνωστό,  πέντε σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ε.Ε. Προτείνεται η  συνέχιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων,  η Ε.Ε. να περιορισθεί στην Ενιαία Αγορά και η Κομισιόν να καταστεί ένας απλός διαχειριστής της πολιτικής αυτής, η δημιουργία της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Στα σενάρια και η πορεία εμβάθυνσης της Ε.Ε. ενώ προτείνεται, επίσης,  όπως τα κράτη μέλη αποφασίζουν να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως θα αρχίσει ένα διάλογος εντός της Ε.Ε. για το μέλλον της. Πού θα καταλήξει ο διάλογος κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Το  μέλλον της Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να περιοριστεί ποσώς σε κάποια σενάρια που έχουν εκπονήσει οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Είναι ανάγκη οι ηγέτες των κρατών-μελών να αφουγκραστούν τις κοινωνίες τους. Τις ανησυχίες, τις αγωνίες και τα προβλήματά τους. Οι πολίτες είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο και αυτοί θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος για τη «νέα Ευρώπη». Εάν δεν ληφθούν υπόψη, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει εγκλωβισμένοι στα προβλήματα της και στην κρίση που βιώνει, οικονομική και θεσμική. Είναι ίσως γι αυτό που η Διακήρυξη της Ρώμης ( που έχει ήδη ετοιμασθεί) πρέπει να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. Η Ε.Ε. πρέπει να προστατεύει πρωτίστως τους πολίτες της, να διασφαλίζει την κοινωνική ηρεμία και την ανάπτυξη, την ευημερία. Αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτός ήταν ο προορισμός της Ευρώπης όταν ιδρυόταν πριν από 60 χρόνια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.