Επεκτείνεται έως το τέλος του 2017 η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Διασώζονται επίδομα γάμου και μια σειρά από άδειες


Διασώζονται το επίδομα γάμου και μια σειρά από άδειες και εργασιακά κεκτημένα, μετά την ομόφωνη συμφωνία ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για την επέκταση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ως το τέλος του 2017.

Η σημερινή συνάντηση «διαταράχτηκε» από ένα κείμενο συμφωνίας ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, το οποίο εμφανίστηκε κατά τη συνεδρίαση και προκάλεσε την αποχώρηση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη.

Στο κείμενο διατυπώνονταν οι προθέσεις των δύο πλευρών (ΓΣΕΕ και ΣΕΒ) για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, μέσω πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χωρίς να γίνεται λόγος για τον κλάδο του εμπορίου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β.Κορκίδης σχολιάζοντας το σχέδιο που προτείνεται, δήλωσε πως «προτεραιότητα των κοινωνικών εταίρων στα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ δεν θα έπρεπε να είναι το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, ούτε οι τεχνικές ομάδες «επανεκκίνησης» επιχειρήσεων, ενώ θεωρώ πλεονασμό την αναφορά στα αυτονόητα όπως υγεία και ασφάλεια στην εργασία, καταπολέμηση του ρατσισμού και αδήλωτη εργασία.

Η ΕΣΕΕ ξεκάθαρα δηλώνει θετική στην ισχύ της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2017, ώστε να διασωθούν τόσο η σύμβαση, όσο και οι θεσμικοί όροι της που περιλαμβάνουν τα βασικά επιδόματα.

«Μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων του τόπου, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όπου η διαπραγμάτευση στα εργασιακά είναι ανοικτή και δύσκολη, είναι πάντα χρήσιμη», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης, εκφράζοντας τους φόβους του ότι θα θεσμοθετηθούν όλες οι αλλαγές προς το χειρότερο που προτείνουν οι θεσμοί. Απαισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά δήλωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.