Τελεσίδικη απόφαση: Πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ οφείλει η ΑΕΠΙ σε δημιουργούς

Της Κατερίνας Κατή
Αυτό διατάσσει τελεσίδικη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, που εκδόθηκε… 21 χρόνια μετά την προσφυγή, την οποία είχαν υποβάλλει στην επιτροπή ανταγωνισμού, το 1996, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.
Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση (υπ΄ αριθμόν 1103/2017) είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18%, στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5 %).
Συμπερασματικά η ΑΕΠΙ, η Διοίκηση της οποίας ελέγχεται σήμερα για τη διάπραξη σωρείας κακουργηματικών πράξεων, οφείλει από το 2003 και μετά, να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς. 
Σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις, το ποσό που οφείλει να επιστρέψει,υπολογίζεται αναδρομικά σε πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.
Το δικαστήριο αναγνωρίζει ακόμα με την απόφαση του, ως καταχρηστική πρακτική την παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
«Η απόφαση αυτή αποτελεί μια δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών, αν και οφείλεται στους ελάχιστους που διεξήγαγαν αυτόν τον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, χωρίς να καμφθούν, με πρώτο τον Σταύρο Ξαρχάκο» δήλωσε ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, Γιωργανδρέας Ζάννος, προσθέτοντας:
«Εκτός από τη σημαντική μείωση των προμηθειών με αναδρομική ισχύ και την υποχρέωση αναλυτικής λογοδοσίας, εξαιρετικά σημαντική είναι η κρίση του Δικαστηρίου που επιβάλλει στην ΑΕΠΙ να συμμετέχουν οι δημιουργοί στη λήψη των αποφάσεων για τον κανονισμό διανομής, τα αμοιβολόγια και τα πολιτιστικά κονδύλια. Δυστυχώς, η απόφαση ήρθε καθυστερημένα, 21 χρόνια μετά την καταγγελία (1996), στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου μέτοχοι και διοίκηση έχουν φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα της πτώχευσης και ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις.
Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει. Είναι ολοφάνερο ότι οφείλει το Κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει η ΑΕΠΙ, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς», επισημαίνει επίσης.
{googleads}

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.