Καρώνης: «Ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο».
Μετά από σχεδόν 2,5 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με θύματα 57 επιβαίνοντες στο μοιραίο τρένο, κατατέθηκε στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη το πολυαναμενόμενο πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτρη Καρώνη.
Η πραγματομωσύνη η οποία υιοθετεί πλήρως το πόρισμα της Πυροσβεστικής στηρίχθηκε σε αυτοψίες, βίντεο, βιβλιογραφίες για το θέμα της πυρόσφαιρας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εκείνη σχηματίστηκε από τα έλαια των μηχανών.
Ωστόσο να μην «βιαζόμαστε»: Τα βασικά και πλέον κρίσμα ερωτηματικά παραμένουν για την εθνική τραγωδία και είναι εκκωφαντικά:
Γιατί συγκρούστηκαν τα τρένα;
Ποιος ευθύνεται για την απώλεια των άτυχων αυτών ανθρώπων που δεν γύρισαν ποτέ σπίτι τους;
Και ποιος θα τιμωρηθεί για τις τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις που παραμένουν ακόμα στον ελληνικό σιδηρόδρομο;
Ερωτηματικά που «βαραίνουν» τη Δικαιοσύνη, η οποία καλείται να αποφανθεί επί του συνόλου των στοιχείων και όχι μόνο μιας επιμέρους (και φυσικά αξιοσέβαστης) επιστημονικής έρευνας.
Ευθύνες που θα πρέπει να αποδοθούν για την μνήμη των 57.
Ευθύνες που θα σώσουν τους επόμενους πολίτες…
Επί του σημερινού θέματος:
Το εν λόγω πόρισμα Καρώνη καλέστηκε να εντοπίσει την αιτία της δημιουργίας της πυρόσφαιρας μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών απαντώντας σε 7 ερωτήματα:
1] Δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) από την ίδια τη σύσταση των υλικών των δειγμάτων που αναλύθηκαν;
2] Δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) από τα φορολογικά και λοιπά στοιχεία-έγγραφα φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας;
3] Δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) από τα υλικά κατασκευής των συγκρουσθεισών επιβαταμαξών, φορταμαξών και ηλεκτραμαξών;
4] Δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους (Γ.Χ.Κ.) από τη σύσταση και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών (Μ/Σ) των Ηλεκτραμαξών των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών;
5] Σε τι κατά την γνώμη του οφείλεται το καταγραφέν από τις κάμερες φαινόμενο «πύρινης σφαίρας» («fireball») και με ποιο μηχανισμό εκδηλώθηκε αυτό;
6] Είναι δυνατή η καύση του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών (Μ/Σ) των Ηλεκτραμαξών των συγκρουσθεισών αμαξοστοιχιών; Εάν ναι, υπό ποιες συνθήκες;
7] Να επισημάνει – υποδείξει ό,τι άλλο κρίνει βάσει των επιστημονικών του γνώσεων και των διαπιστώσεών του ως σημαντικό.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα πόρισμα που αναμενόταν από τον Ιανουάριο 2025, ωστόσο προηγήθηκε αυτό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Μέσα από 132 σελίδες ο καθηγητής του ΕΜΠ αναλύει και στηρίζει – όπως αναφέρει- την πραγματογνωμοσύνη του σε δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτοψίες και λήψη υλικών από το χώρο του δυστυχήματος, διεθνή επιστημονικά δεδομένα, συγκρίσεις και αξιολογήσεις.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι τα έλαια των μηχανών (έλαια σιλικόνης) υπο τις συνθήκες του δυστυχήματος μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα καθώς κρίνεται ότι από τον πραγματογνώμονα ότι το έλαιο αυτό μπορεί υπό θερμοκρασίες 330 βαθμών και άνω να αναφλέγεται.
Σε τι κατά την γνώμη του οφείλεται το καταγραφέν από τις κάμερες φαινόμενο «πύρινης σφαίρας» («fireball») και με ποιο μηχανισμό εκδηλώθηκε αυτό, o Δημήτρης Καρώνης αναφέρει:
Πιθανό ενδεχόμενο
Στη συνέχεια προσθέτει ότι δεν «πρέπει να παραληφθεί η αναφορά στον σχηματισμό εύφλεκτων ουσιών από τη διάσπαση των ελαίων σιλικόνης σε συνθήκες ηλεκτρικού τόξου».
«Τα προϊόντα διάσπασης λόγου τόξου περιλαμβάνουν υδρογόνο, μεθάνιο, αιθάνιο, αιθυλένιο, ακετυλένιο και μονοξείδιο του άνθρακα»
Κάνοντας αναφορά στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ «που έχει διευρευνήσει διεξοδικά το τραγικό συμβάν, καταγράφηκαν στα βίντεο 3 έντονες αναλαμπές που χαρακτηρίζονται ως ηλεκτρικό τόξο […]. Με βάση τις ανωτέρω παρατηρήσεις ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος , είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο».
«Από τη διάρρηξη των τοιχωμάτων του μετασχηματιστή της επιβατικής αμαξοστοιχίας (η μόνη που ανεφλέγη) εξήλθε όχι μόνο έλαιο, αλλά και τα αέρια που προέκυψαν από τη διάσπαση του ελαίου σιλικόνης.
Το υδρογόνο και το ακετυλένιο έχουν πολύ χαμηλή ελάχιστη ενέργεια έναυσης (minimum ignition energy, MIE), ευρέα όρια αναφλεξιμότητας και υψηλή ταχύτητα φλόγας.
Τα πολύ ευρέα όρια αναφλεξιμότητας των δύο αερίων σημαίνουν ότι είναι πολύ εύκολο να σχηματιστεί αναφλέξιμο μίγμα στον αέρα. Η χαμηλή ενέργεια έναυσης και τα ευρέα όρια αναφλεξιμότητας των δύο αερίων σημαίνουν την ευκολία έναυσής τους ακόμη και από τους σπινθήρες από την τριβή των τροχιών στις σιδηροτροχιές».
Για τη καύση ελαίου σιλικόνης
Σε ερώτηση που τίθεται σχετικά με το εάν είναι δυνατή η καύση του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών και εάν ναι, υπό ποιες συνθήκες, ο κ. Καρώνης απαντά:
«Όσον αφορά την καύση, τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στον χώρο υπερβεί τους 300 βαθμούς Κελσίου και εν συνεχεία να καούν. (…)
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η θερμοκρασία του μετασχηματιστή θεωρείται υπερβολική όταν υπερβαίνει τους 155 βαθμούς Κελσίου στην περιέλιξη του μετασχηματιστή και τους 90 βαθμούς στο υγρό σιλικόνης.
Επομένως, η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90 βαθμών και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Άρα, όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας».
Σχετικά δε με την πιθανότητα η έκρηξη να οφείλεται σε κάποιο άλλο εύφλεκτο υλικό ο κ. Καρώνης αναφέρει ότι για να υπάρξει πυρόσφαιρα όπως αυτή που καταγράφηκε στα βίντεο θα απαιτούνταν καύσιμο από 2.300 έως 3.100 kg .
Επικαλούμενος την αυτοψία της ελληνικής αστυνομίας, τα έγγραφα της Hellenic Train και τα βίντεο που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία, ο κ. Καρώνης αναφέρει ότι δεν «φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας».
Τα συμπεράσματα
Αρνητική για έκρηξη και η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή ΕΜΠ Τσακιρίδη για τα κομμάτια του τρένου των Τεμπών
Δεύτερη πραγματογνωμοσύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών έγινε σήμερα γνωστή.
Μετά την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρη Καρώνη, που αναφέρει ότι τα έλαια των μηχανών, δηλαδή, τα έλαια σιλικόνης τα οποία υπό τις συνθήκες του δυστυχήματος μπορεί να δημιουργήσαν πυρόσφαιρα και επισημαίνει ότι το έλαιο αυτό μπορεί υπό θερμοκρασίες 330 βαθμών και άνω να αναφλέγεται, ήρθε η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Πέτρου Τσακιρίδη.
Ειδικότερα, αρνητική υπήρξε και η πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που εξέτασε για λογαριασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τα υπολείμματα (τμήματα του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής), προκειμένου να αποφανθεί, αν είχαν ενδείξεις από φωτιά (έκρηξη) ή είχαν μόνον χτυπήματα (αλλοιώσεις) λόγω της σύγκρουσης.
Ο καθηγητής της Σχολής Μεταλλουργών -Μεταλλειολόγων του Πολυτεχνείου Πέτρος Τσακιρίδης, παρέδωσε στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη την πραγματογνωμοσύνη του και σύμφωνα με το συμπέρασμά του από την αυτοψία στην περιοχή Κουλούρι που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο πραγματογνώμονας καθηγητής καταλήγει ότι τα κομμάτια του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής που εξετάστηκαν και από όλα τα δείγματα που ελήφθησαν, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι δεν είναι καμένα, δεν δηλώνουν δηλαδή έκρηξη ή φωτιά, αλλά φέρουν μόνον παραμορφώσεις από χτυπήματα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση των τρένων.
Τέλος, η πραγματογνωμοσύνη του κ. Τσακιρίδη, μελετάται απόν εφέτη ανακριτή και δόθηκε όπως και η πραγματογνωμοσύνη του κ. Καρώνη στους συνηγόρους των συγγενών των θυμάτων.