Στην Σούδα το αεροπλανοφόρο Αΐζενχάουερ – Δείτε εικόνες

Το επιβλητικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) βρίσκεται στον Κόλπο της Σούδας, έχοντας επιστρέψει από τον κόλπο της Ερυθράς Θάλασσας, όπου επιχειρούσε τους τελευταίους 8 μήνες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις εικόνες που δημοσιεύει σήμερα το enikos.gr, τραβηγμένες από φωτογράφο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, φαίνεται το κλάσης Nimitz αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) να προσεγγίζει τον ντόκο στην Σούδα, «στη βάση που παραδοσιακά αποτελεί στρατηγικό ορμητήριο για κάθε δραστηριότητα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, και όχι μόνο σε αυτήν», όπως την έχει χαρακτηρίσει το Αμερικανικό Πεντάγωνo.

Ήταν στις 28 Απριλίου, όταν τον πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο είχε καταπλεύσει πάλι στην Σούδα πριν επιστρέψει στην Μέση Ανατολή στις 2 Μαΐου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εντεινόμενες απειλές από τους Χούθι της Υεμένης, που έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο με τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το αεροπλανοφόρο έδεσε στις 25 Ιουνίου στον προβλήτα Κ-14, τον μοναδικό στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να παράσχει υποστήριξη σε αεροπλανοφόρο αυτού του μεγέθους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στο Μαράθι της Σούδας για πέντε ημέρες, έως τις 29 του μήνα.

Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ είναι το δεύτερο της κλάσης «Νίμιτς», το οποίο καθελκύστηκε το 1975 και εισήλθε σε υπηρεσία το 1977. Παρά την ηλικία του, το πλοίο διατηρεί εντυπωσιακές δυνατότητες, καθώς μπορεί να μεταφέρει μέχρι 90 αεροσκάφη.

Έχει πλήρωμα που πλησιάζει τα 5.800 άτομα, εκ των οποίων περίπου 3.400 είναι καθαρά το πλήρωμα του πλοίου, ενώ σε περίπου 2.400 ανέρχεται το πλήρωμα που υπηρετεί στην αεροπορική πτέρυγα που μεταφέρει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.