Ευρωεκλογές: Η βιτρίνα των ποσοστών και η αλήθεια των αριθμών

Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει ως γνωστόν από το ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου να κατεβάσει εντυπωσιακά τον πήχη όσον αφορά τη Ν.Δ. στα επίπεδα των ευρωεκλογών του 2019.

Και φτάσαμε, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, να «θεωρούμε» αυτονόητο ότι, αν πιάσει το 33% την Κυριακή, αυτό εκτός από εκλογική (καθώς στην αντιπολίτευση βάζουν έως και την τελευταία στιγμή τα χέρια και βγάζουν τα μάτια τους) θα είναι και πολιτική νίκη…

Επειδή όμως ακόμα και στο «παρά ένα» όλοι οι ειδικοί προβλέπουν αποχή ρεκόρ, ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων αποκτά μια νέα επικαιρότητα που μεθαύριο μπορεί να μας κάνει όλους να τρίβουμε τα μάτια μας και οι πανηγυρισμοί στο Μέγαρο Μαξίμου να αποδειχθούν εντελώς τζούφιοι!

Δεν υπάρχει, φυσικά, κανείς που αμφισβητεί ότι η Ν.Δ. θα έχει προβάδισμα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι στοιχηματικές εταιρίες πρώτη φορά «ασχολούνται» με τα ποσοστά και όχι με την κατάταξη των κομμάτων. Όπως είναι όμως και η πρώτη φορά που την Κυριακή το βράδυ θα κοιτάμε περισσότερο από τα ποσοστά τους απόλυτους αριθμούς….

Ως «μετρ» της επικοινωνίας και της προπαγάνδας πάντως οι μαξιμιλιανοί ήδη σπέρνουν δεξιά και αριστερά ότι, αν και «φρέναρε» δημοσκοπικά η Ν.Δ. τις προηγούμενες ημέρες, με ένα 32,5%-33% θα είναι «όλα καλά». Θα είναι;

Καταρχάς, ακόμα και στην (εντελώς θεωρητική) περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί στα επίπεδα του περσινού Ιουνίου, το «32,5%-33%» για τη Ν.Δ. σε ψήφους μεταφράζεται από περίπου 1,69 εκ. έως 1,72 εκ. ψηφοφόρους. Δηλαδή τουλάχιστον 400.000 λιγότερους από τις προηγούμενες εκλογές. Κι αυτό ισοδυναμεί με κοντά στο 20% της «γαλάζιας» εκλογικής δύναμης. Δεν είναι και μικρή απώλεια, σωστά;

Αυτό είναι το καλό σενάριο. Οι δημοσκόποι ακόμα και χθες -μόλις 48 ώρες πριν από το φινάλε- έλεγαν ότι, αντί η συσπείρωση των κομμάτων να έχει ανέβει αναλογικά με όλες τις αναμετρήσεις του παρελθόντος, δεν θα είναι έκπληξη η αποχή να φτάσει στο 55%.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό μεθαύριο, για αυτό το «32,5%-33%» που …πανηγυρίζει προκαταβολικά το Μαξίμου θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες γύρω στους 1,48 εκατ. ψηφοφόρους της Ν.Δ. Μια απλή αφαίρεση μας δίνει ότι (θα) είναι περίπου 635.000 λιγότεροι από πέρυσι. Στην περίπτωση αυτή οι απώλειες θα είναι της τάξης του 30%. Με άλλα λόγια, σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους του περασμένου Ιουνίου θα έχουν γυρίσει μέσα σε μόλις ένα χρόνο την πλάτη στο κυβερνών κόμμα…

Και βεβαίως υπάρχει προς απάντηση και το ακόμα πιο θανατηφόρο ερώτημα: Αυτοί οι 400.000-630.000 ψηφοφόροι που θα χαθούν για τη Ν.Δ. θα επιλέξουν την αποχή ή ένα μέρος τους και την «αρνητική ψήφο»;

Να καταμετρηθούν οι ψήφοι!

Οι εκλογές της Κυριακής πραγματοποιούνται σε μάλλον σαθρό έδαφος. Πλείστες ελλείψεις και αμφίβολης εγκυρότητας κανονισμοί, καθιστούν υποχρεωτική την εγρήγορση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πρώτον, οι εκλογικοί κατάλογοι, με βάση τους οποίους προσέρχονται να ψηφίσουν οι πολίτες, δεν γνωρίζουμε εάν είναι ενημερωμένοι, καθώς πιθανότατα περιλαμβάνεται άγνωστος αριθμός ονομάτων που δεν αντιστοιχούν σε εν ζωή ανθρώπους. Όταν όμως οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι έγκυροι, τότε η εκλογική διαδικασία έχει εξ αρχής πρόβλημα.

Δεύτερον, η επιστολική ψήφος καταργεί de facto τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και παραβιάζει τον βασικό κανόνα, δηλαδή την πλήρως ελεύθερη έκφραση της βούλησης του ψηφοφόρου.  Η ελευθερία αυτή διασφαλίζεται μόνον με τη φυσική παρουσία του πολίτη στο παραβάν, όπου πρέπει να προσέλθει μόνος και εν αδυναμία μόνον με τη συνοδεία του δικαστικού αντιπροσώπου. Απαγορεύεται ρητά να συνοδεύεται πολίτης στο παραβάν από φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα. Αυτή η βασική αρχή παραβιάζεται από την επιστολική ψήφο, διότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως διασφάλιση πως ο συγκεκριμένος εκλογέας που ψηφίζει επιστολικά το κάνει με απολύτως ελεύθερη βούληση. Τα κόμματα πρέπει να μην αποδεχθούν επιστολικές ψήφους στις επόμενες εκλογές, ούτε καν για τους ομογενείς. Όποιος επιθυμεί να ψηφίσει θα πρέπει να προσέρχεται στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα της ομογένειας.

Επιπλέον δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο γίνεται ο έλεγχος της διπλοψηφίας. Εάν δηλαδή κάποιος ετεροδημότης, που είναι γραμμένος στον σχετικό κατάλογο, αφού ψηφίσει επιστολικά προσέλθει και ψηφίσει κανονικά στο εκλογικό τμήμα, ποιος ακριβώς τον ελέγχει; Γίνονται διασταυρώσεις; Πότε; Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων

Τρίτον, η συλλογή και έκδοση των αποτελεσμάτων έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση με απευθείας ανάθεση σε μια ιδιωτική εταιρεία. Κανείς δεν γνωρίζει εάν η κεντρική εφορευτική επιτροπή εκλογών επιβλέπει αυτή τη διαδικασία.

Τέταρτον, όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, πλην ίσως της ΝΔ και του ΚΚΕ, δεν έχουν τη δυνατότητα συγκέντρωσης και καταμέτρησης όλων των αποτελεσμάτων της επικράτειας. Επομένως αρκούνται στα αποτελέσματα που δίνει το υπουργείο, μέσω της ιδιωτικής εταιρείας. Δεν ισχυριζόμαστε πως το υπουργείο νοθεύει τα αποτελέσματα, ούτε πως η εταιρεία δεν γνωρίζει τη δουλειά της. Η παρουσία της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο είναι ασφαλώς αρκετή για να διασφαλίσει πλήρως την εκλογική διαδικασία. Όμως, παρόλα αυτά, παραμένει το αντικειμενικό γεγονός πως τα κόμματα δεν έχουν δικό τους μηχανισμό ελέγχου των αποτελεσμάτων.

Πέμπτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, είχε προ μηνών ζητήσει την παρουσία διεθνών παρατηρητών στις εκλογές. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Το ερώτημα είναι το εξής: για να ζητήσει παρατηρητές ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει κάτι να τον έχει ανησυχήσει και επομένως τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει επ΄αυτού;

Μετά από όλα αυτά, είναι προφανής η ανάγκη τα κόμματα και κυρίως τα κοινοβουλευτικά, να φροντίσουν για τον πλήρη έλεγχο όλων των αποτελεσμάτων, από όλα τα εκλογικά τμήματα. Πρέπει δηλαδή να έχουν στα χέρια τους, το ίδιο βράδυ των εκλογών, μέσω των αντιπροσώπων τους στα εκλογικά τμήματα, το συνολικό και κατά τμήμα εκλογικό αποτέλεσμα.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, εάν δηλαδή δεν καταφέρουν να έχουν δικά τους εκλογικά αποτελέσματα, τότε δεν έχουν άλλη λύση από το να ζητήσουν επίσημη επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων τη Δευτέρα το πρωί, μέσω των πρακτικών Νο2 που έχουν καταθέσει οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Το αίτημα αυτό προς την κεντρική εφορευτική επιτροπή εκλογών, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, θα διασφαλίσει πλήρως την εκλογική διαδικασία και θα επιβεβαιώσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.