Κοζάνη: Δείτε τη στιγμή που ανατινάζουν με εκρηκτικά τους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας στον ΑΗΣ Καρδιάς (βίντεο)

Οι υπεύθυνοι συντήρησης γκρέμισαν με εκρηκτικά τους ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας στον ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη, στον παλιό και εμβληματικό σταθμό της ΔΕΗ ο οποίος εδώ και λίγα χρόνια έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία του. 

Έπειτα από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς Κοζάνης κατέβασε το 2021 οριστικά τους διακόπτες. Ο ΑΗΣ Καρδιάς είναι η δεύτερη λιγνιτική μονάδα που απέκτησε η ΔΕΗ έπειτα από εκείνη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και η λειτουργία του συνδέθηκε με την ολοκλήρωση του εξηλεκτρισμού της χώρας, την ενεργειακή αυτονομία και τη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Το 1975, σε μια περιοδεία του στην Κοζάνη, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής περιηγήθηκε στις νεότευκτες εγκαταστάσεις και στα κοντρόλ λειτουργίας του σταθμού με τις δύο μονάδες που είχε κατασκευάσει η γαλλική Alsthom και για την εποχή θεωρούνταν από τις πλέον σύγχρονες στη λιγνιτική βιομηχανία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το αρχείο του ΑΗΣ Καρδιάς, ο ατμοηλεκτρικός σταθμός, από την ημέρα της λειτουργίας της πρώτης μονάδας και για 47 χρόνια αδιαλείπτως, σημείωσε ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με 293.464.797 MWh. Τρία χρόνια μετά το λουκέτο, καταστράφηκαν οι ταινιόδρομοι που είχαν απομείνει, με τον τρόπο που φαίνεται στο βίντεο του kozanimedia.gr

Στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, στις εκτάσεις που καταλαμβάνει ο σταθμός έχει αποφασιστεί από τη ΔΕΗ ότι θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και φυσικού αερίου, που θα τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια τις τηλεθερμάνσεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.