Πλειάδα σοβαρών ερωτημάτων εγείρονται γύρω από την υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία στη Λαμία.
Τα ερωτήματα στοχεύουν τον επιχειρηματία Γιώργο Γιαννίτση. Είναι ο βασικός μέτοχος της «Γιαννίτσης Group», με τη θυγατρική της «Γιαννίτσης Logistics» να έχει προμηθεύσει τα επικίνδυνα γεύματα.
Το εργοστάσιό του έπιασε φωτιά λίγες ώρες πριν την έλευση κλιμακίου του ΕΦΕΤ για τη διενέργεια ελέγχου των γραμμών παραγωγής των συγκεκριμένων γευμάτων. Γεγονός που οδηγεί σε περίεργες σκέψεις αν και βέβαια δεν έχει εκδοθεί ακόμα το σχετικό πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφορικά με τα αίτια της πυρκαγιάς.
Ο επιχειρηματίας με καταγωγή από την Αγία Παρασκευή Τρικάλων παραμένει άφαντος, αν και οι εταιρείες του έδιναν ισχυρό παρών σε διαγωνισμούς προμήθειας γευμάτων φορέων του δημοσίου. Ο ίδιος φέρεται δε, να έχει ισχυρά ερείσματα στην τοπική κοινωνία της Λαμίας.
Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεργασία της «Γιαννίτσης Logistics» με τον ΟΠΕΚΑ θα διακοπεί μέχρι το υγειονομικό και ο ΕΦΕΤ ελέγξουν την επιχείρηση και επαναξιολογήσουν την άδεια λειτουργίας.
Να θυμίσουμε ότι εντολή για τη διερεύνηση της υπόθεσης και πιθανής σχέσης μεταξύ της δηλητηρίασης και της πυρκαγιάς έδωσε ο Άρειος Πάγος.
Η «Γιαννίτσης Group» και η ΠΑΣΕ ΒΙΠΕ
Ο Γιώργος Γιαννίτσης είναι επίσης Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Εγκατεστημένων στη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας και β΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕ- ΒΙΠΕ). Είναι μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), ενώ το 2022 εξελέγη στη θέση του Συμβούλου Διοικητικού Συμβουλίου ΣΒΘΣΕ. Αποτελεί επίσης στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Η «Γιαννίτσης Group», η οποία απασχολεί περισσότερους από 200 υπαλλήλους, αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση καθώς, το Δ.Σ. του Ομίλου απαρτίζεται επίσης από τη σύζυγό του, Χριστίνα Μουστάκα και τα δύο τους παιδιά, Ιωάννη και Αθανασία.
Στενός «συνεργάτης» του Δημοσίου
Η Γιαννίτσης Group έχει αναλάβει ένα μεγάλο αριθμό έργων από το ελληνικό Δημόσιο που αφορούν κυρίως τη σίτιση σε νοσοκομεία και σχολεία.
Ειδικότερα, πάντα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας έχει αναλάβει:
• Τη σίτιση των ασθενών και εφημερευόντων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επί σειρά ετών.
• Τη μίσθωση του εστιατορίου- κυλικείου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με φαγητά self service, έτοιμα γεύματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των ιατρών και του διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου.
• Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Πολυκλινικής Λαμίας.
• Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Μαιευτικής Πολυκλινικής Τρικάλων.
• Tη διακίνηση τροφίμων στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και συγκεκριμένα σε σχολεία σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Άμφισσας, του Καρπενησίου, και του Δομοκού για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2016 έως και σήμερα.
• Την προμήθεια έτοιμων γευμάτων για την κάλυψη των συσσιτίων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
• Την προμήθεια ειδών κυλικείου και καντίνας στο κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας.
• Τη σίτιση των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι.
• Την εκμετάλλευση των κυλικείων των κτιρίων του Τ.Ε.Ι ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στη Λαμία και τα Ψαχνά Ευβοίας.
• Την προμήθεια τροφίμων παιδικών σταθμών στη Λαμία.
• Την σίτιση των μαθητών του μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας επί σειρά ετών.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η Γιαννίτσης Logistics διατηρεί το «FRESH CATERING» στο οποίο παρασκευάζονται καθημερινά έτοιμα γεύματα με στόχο την κάλυψη διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, ομιλιών και συνεδρίων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη βιοτεχνία «ΓΑΣΤΡΑ», στα εργαστήρια της οποίας παράγονται τα δικά της χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα. Η εταιρεία διαθέτει επίσης πιστοποιήσεις ISO 22000 και ISO 14001.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας που είναι δημοσιευμένος στο ΓΕΜΗ, ο καθαρός τζίρος του Ομίλου εταιρειών «Γιαννίτσης Group» για το 2022 κινήθηκε στα 7,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος σημαντικά από τα 5,8 εκατ. ευρώ του 2021, ενώ και τις δύο χρονιές εμφανίζει οριακή κερδοφορία, 1.890 και 7.483 ευρώ αντίστοιχα. Παράλληλα, οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 2,3 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία διαθέτει 260.000 μετοχές οι οποίες είναι μοιρασμένες κατά 132.600 στην κόρη του Γιώργου Γιαννίτση, ενώ ο ίδιος διατηρεί τις υπόλοιπες, ήτοι 127.400.
Οι αγωγές που εκκρεμούν
Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2022 που είναι αναρτημένα στο ΓΕΜΗ, εκκρεμούσαν αγωγές υπέρ και κατά του ομίλου ύψους, 2,08 εκατ. ευρώ και 139.836 ευρώ αντίστοιχα.
Με βάση τον ισολογισμό της Γιαννίτσης Logistics που είναι δημοσιευμένος στο ΓΕΜΗ τρεις δικαστικές αποφάσεις εκκρεμούν για την εταιρεία:
• Αγωγές της εταιρείας έναντι τρίτου, με σύνολο ζητηθείσας αποζημίωσης από την Γιαννίτσης Logistics στα ευρώ 4.158.932 ευρώ. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι πιθανότητες να ευδοκιμήσουν οι αγωγές είναι υψηλές.
• Αγωγές τρίτων κατά της εταιρείας, με σύνολο ζητηθείσας αποζημίωσης 1.622.107 ευρώ. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι αγωγές θα απορριφθούν.
• Ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας συνολικού ποσού 3.124.544 ευρώ.
Η εταιρεία διαθέτει δύο υποκαταστήματα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.
Το μεγάλο deal με τη ΔΕΛΤΑ
Ο Γιώργος Γιαννίτσης είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ και πριν από μερικούς μήνες, όταν πούλησε το 100% των μετοχών της COLD SIN, εταιρείας στην οποία διατελούσε Διευθύνων Σύμβουλος, στον όμιλο Vivartia, μια συμφωνία η οποία σήμανε την επιστροφή της ΔΕΛΤΑ στο χώρο του παγωτού.
Η COLD SIN αποτελεί τον επίσημο εθνικό διανομέα παγωτών της εταιρείας Mars Hellas Α.Ε., επίσημο διανομέα των παγωτών της εταιρείας General Mills A.E. (Häagen-Dazs) και αποκλειστικό διανομέα της Sammontana SPA για την Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από ένα δίκτυο 12.000 ψυγείων που καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Η COLD SIN ήταν εκείνη την εποχή ο 4ος παίκτη στο παγωτό μετά τις Unilever, Froneri (κοινοπραξία της Nestle και της βρετανικής R&R) και Κρι Κρι του Παναγιώτη Τσινάβου.
Πηγές της ΔΕΛΤΑ ανέφεραν τότε στον ΟΤ πως η κίνηση αυτή δεν «μεταφράζεται» σε επαναφορά του σήματος της Δέλτα Παγωτού, αλλά ήταν μέρος μιας στρατηγικής του «χτισίματος» ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου προϊόντων στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της ΔΕΛΤΑ σε μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα καλής διατροφής παράλληλα με την παραγωγική της αναδιάρθρωση μέσω και στοχευμένων εξαγορών.
Σωρεία καταγγελιών από γονείς
Η ιστορία ξεκίνησε μετά από τη μαζική τροφική δηλητηρίαση τουλάχιστον 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία, οι οποίοι κατανάλωσαν σχολικά γεύματα που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία «Γιαννίτσης Logistics», μέλος του «Γιαννίτσης Group», του επιχειρηματία Γιώργου Γιαννίτση, με τους γονείς να προχωρούν σε δεκάδες μηνύσεις για το περιστατικό.
Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Λαμίας Μαρία Ζωγράφου, μιλώντας στον Lamia Polis 87.7, καλεί τους γονείς να καταθέσουν στο αστυνομικό τμήμα για το συμβάν. Παράλληλα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της περιοχής, ένας μικρός αιρθμός ενηλίκων φέρεται να εμφάνισε επίσης συμπτώματα, καθώς πολλές φορές τα γεύματα αυτά καταναλώνονται και από άλλα μέλη της οικογένειας.
«Το παιδάκι μου μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα που έφαγε το φαγητό από το πακέτο (μακαρόνια με κιμά) διπλώθηκε από τον πόνο στο στομάχι κι άρχισε τους εμετούς. Είχε αλλάξει το χρώμα του», περιέγραψε στην τοπική ιστοσελίδα μητέρα 8χρονης που δοκίμασε από τα επίμαχα σχολικά γεύματα.
«Εμένα πηγαίνει ο γιος μου στο Δημοτικό, όμως το φαγητό το δοκίμασε η 3χρονη κόρη μου κι αμέσως άρχισε τους εμετούς», δήλωσε άλλη μητέρα παιδιού που παρουσίασε τα ίδια συμπτώματα. «Σήμερα κιόλας θα υποβάλλω μήνυση», λέει από την πλευρά του πατέρας 8χρονου που πέρασε όλη την προηγούμενη ημέρα με εμετούς και διάρροιες και την τελευταία στιγμή δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με την εξέταση των δειγμάτων που έγινε από τον ΕΟΔΥ, στα σχολικά γεύματα εντοπίστηκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου.
Η πυρκαγιά
Τα γεγονότα περιπλέχθηκαν περισσότερο μετά από μια πυρκαγιά σε χρονική συγκυρία λίγο πριν υπάρξει επίσημη εξέταση του ΕΦΕΤ στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της εταιρείας, εξέταση η οποία ματαιώθηκε μετά το συμβάν.
Όπως δήλωσε στον Alpha ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνιος Ζαμπέλας, «πήγε κλιμάκιο το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο, γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία που αφορούσε τη γραμμή παραγωγής γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται κάθε μέρα, καθημερινές. Παρ’ όλα αυτά πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε κλιμάκιο να πήγαινε και να βλέπαμε γενικά το πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής των γευμάτων. Δυστυχώς βέβαια μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται».
Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία με παραγγελία της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας ζητά να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.
Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Λαμιέων, Αχιλλέας Τζουβάρας, σε δηλώσεις του στο Lamia Polis ξεκαθάρισε από την ώρα που έγινε η επέμβαση της πυροσβεστικής η φωτιά περιορίστηκε στην μονάδα logistics και δεν επεκτάθηκε στον πίσω χώρο.
Πηγή: ΟΤ