Τα τρομακτικά στοιχεία για το δημογραφικό και οι ευρωεκλογές

Με ατζέντα που προβλέπει παροχές και επιδόματα (αύξηση του επιδόματος μητρότητας για όλες τις κατηγορίες), προστασία στις πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε νέα ζευγάρια (στο ζήτημα της στέγης) συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτοιμος όμως να δώσει τη μάχη για το δημογραφικό είναι και ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι το ΠαΣοΚ έφερε τρεις φορές τροπολογία για το επίδομα μητρότητας και «τρεις φορές μάς το αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία, μέχρι να το κάνει πράξη πριν από μερικές εβδομάδες».

Η κυβέρνηση αναμένεται το καλοκαίρι να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό (ήδη το έχει προαναγγείλει η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη). Τα στοιχεία για το δημογραφικό είναι όντως τρομακτικά: Ο αριθμός των γεννήσεων που καταγράφηκαν το 2023, είναι ο μικρότερος που καταγράφηκε ποτέ. Για τα τελευταία 91 χρόνια, από το 1932, οι γεννήσεις το 2023 είναι λιγότερες από 73.000, για την ακρίβεια 72.244. Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5% από το 1987 και μετά.

Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού, και μείωση την τελευταία 25ετία έως και ενάμισι εκατομμύριο. Το 1962 σε κάθε γυναίκα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο 2,30 γεννήσεις. Η μείωση του πληθυσμού κάτω των 65 ετών θα είναι 1,8 εκατ. άτομα.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.