Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν: Πώς αποτιμούν οι δυο πλευρές τη συνάντηση

Αναφορά στο τι συζητήθηκε μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Το καλό είναι ότι και οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Τουρκία, είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα με τον πιο ανοιχτό τρόπο και σε κατάλληλες βάσεις», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, προσθέτοντας ότι με τον ομόλογό του συζήτησαν πολλά θέματα που αφορούν στον τομέα της ασφάλειας, ιδιαίτερα στο πρόβλημα του Αιγαίου και στο πρόβλημα των μειονοτήτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου που παρουσιάστηκε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, θετική είναι η αποτίμηση της συνάντησης και από την ελληνική πλευρά, με την ελληνική κυβέρνηση να στρέφει το βλέμμα στα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Αθήνα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι οι διμερείς μας σχέσεις αποδραματοποιούνται και κανονικοποιούνται, εξηγώντας ότι ενώ οι διαφωνίες παραμένουν και μάλιστα σε ζητήματα μείζονα, ο ελληνοτουρκικός διάλογος συνεχίζεται ανεπηρέαστος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν προετοιμάσει ενδελεχώς το χθεσινό ραντεβού και η Αθήνα γνώριζε εκ των προτέρων την ευαισθησία της Άγκυρας σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δείπνησαν για σαράντα πέντε περίπου λεπτά μόνο με τους διερμηνείς τους.

Στα προσεχώς, Γεραπετρίτης και Φιντάν θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Δεν αποκλείεται εκεί να έχουμε κι ένα τετ α τετ κορυφής, όχι όμως με το σχήμα του Βίλνιους. Αυτό θα έρθει στα μέσα Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη κι εκεί θα διερευνηθεί αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να δοθεί σινιάλο ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για την ΑΟΖ.

Τέλος, το Ανώτατο Συμβούλιο ανάμεσα στις δύο χώρες θα λάβει χώρα προς το τέλος του έτους στην Άγκυρα. Στόχος είναι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί άλλος ένας κύκλος ελληνοτουρκικών ραντεβού ως προς τους τρεις πυλώνες: πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.