Δολοφονία Λυγγερίδη: Χούλιγκαν φέρεται να εργάζονταν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός

Σοκαριστικές αποκαλύψεις έρχονται στο «φως» από την ογκωδέστατη δικογραφία για τα περιστατικά οπαδικής βίας και τη δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη.

Από τη δικογραφία προκύπτουν ενδείξεις ότι οι οργανωμένοι χούλιγκαν που έχουν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, είχαν σχέσεις με «αξιωματούχους» της ομάδας Ολυμπιακού. Ανάμεσα στα αδικήματα που έχουν τελεστεί με οπαδικά κίνητρα και αναφέρονται στη δικογραφία είναι μεταξύ άλλων, ανθρωποκτονίες, εμπρησμοί, ξυλοδαρμοί, κλοπές, ληστείες εκβιασμοί κλπ.

Μάλιστα, στη δικογραφία αναφέρεται ότι μέλη της οργάνωσης είχαν οικονομικά οφέλη από τη δράση τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τρεις από τους κατηγορούμενους έχουν ζητήσει να μπουν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, προκειμένου να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Από τις μέχρι τώρα καταθέσεις προκύπτει ότι «κεφάλια» της εγκληματικής οργάνωσης πιθανόν είναι στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Αθλητικού Σωματείου «Ολυμπιακός Σύλλογος Φιλάθλων Πειραιώς».

Στη δικογραφία αναφέρονται ονόματα που έχουν διαπιστεύσεις από τον Ολυμπιακό και τη Super League και οι οποίοι φέρονται να είναι ηγετικά στελέχη στην εγκληματική οργάνωση. Οι ίδιοι φέρεται ότι έδιναν εντολή στα υπόλοιπα μέλη να προκαλούν επεισόδια σε αγώνες.

Μάλιστα, γίνεται αναφορά στον αγώνα Ολυμπιακός-ΑΕΚ, στις 23 Απριλίου του περασμένου έτους, μέσα στο γήπεδο «Καραϊσκάκης». Εκεί ένας εκ των κατηγορουμένων φέρεται να έδωσε εντολή για να γίνει ντου στον αγώνα και να επιτεθούν κατά των αστυνομικών. Αντίστοιχα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, κορυφαίο στέλεχος του Ολυμπιακού, φρόντισε να ανοίξει η πόρτα στην κερκίδα για να εισβάλλουν οι χούλιγκαν στον αγωνιστικό χώρο του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Βόλο, τον Δεκέμβριο του 23.

Μεταξύ άλλων, στη δικογραφία αναφέρεται ότι κάποια από τα ηγετικά στελέχη φέρεται να διατηρούν και εργασιακή σχέση «ακόμη και χωρίς να παρέχουν πραγματική εργασία» σε διάφορους οργανισμούς του όπως ο Δήμος Πειραιά, η ΠΑΕ Ολυμπιακός και η μπουτίκ της ομάδας.

Ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία με δόλο άσκησε ο εισαγγελέας

Ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία με δόλο άσκησε ο εισαγγελέας πρωτοδικών που μελέτησε την ογκωδέστατη δικογραφία των 5.000 σελίδων και στην οποία εμπλέκονται συνολικά 158 άτομα.

Οι περισσότεροι από τους 76 συλληφθέντες πλέον αντιμετωπίζουν βαρύτατες, κακουργηματικές κατηγορίες καθώς ασκήθηκαν διώξεις για ανθρωποκτονία, για συναυτουργία σε ανθρωποκτονία (για όσους βρέθηκε πυρίτιδα στα χέρια τους) και για ψυχική συνδρομή σε ανθρωποκτονία, σε όσους συμμετείχαν στα επεισόδια στου Ρέντη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη.

Οι έρευνες συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να διευρυνθεί τόσο το κατηγορητήριο όσο και ο κύκλος των κατηγορουμένων, ανάλογα με τις πρώτες απολογίες.

Υπενθυμίζεται ότι για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την καταδίκη των 12 κατηγορουμένων επιβάλλοντας την ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Νωρίτερα, οι 67 συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στον Εισαγγελέα από την ΓΑΔΑ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι κατηγορούμενοι κατά τη μεταγωγή τους μόλις είδαν τις κάμερες, άρχισαν να βρίζουν και να κάνουν χειρονομίες. «Ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, που@@@ γιοι, με τα Τέμπη δεν ασχολείστε» φώναζαν μεταξύ άλλων.

Από τα 60 άτομα που έχουν συλληφθεί, τα έμπειρα στελέχη της Αστυνομίας, έχουν ταυτοποιήσει πολλά από αυτά σε 11-12 περιπτώσεις οπαδικής βίας.

Συγκεκριμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις εξής κατηγορίες:

  • Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (πέντε άτομα)
  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Συνέργεια στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Εκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και τον θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
  • Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
  • Εκβίαση με απειλής βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.
  • Διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο.
  • Εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση.
  • Διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη.
  • Βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματική βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.
  • Κλοπή κατά συναυτουργία.
  • Παράνομη οπλοκατοχή.
  • Παράνομη οπλοφορία.
  • Οπλοχρησία κατά εξακολούθηση
  • Παράνομη κατοχή κροτίδων.
  • Προμήθεια κατοχή ναρκωτικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Επτά άτομα από την εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν και την κατηγορία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, υπόθεση που θα διαχωριστεί ως προς την ποινική της εξέλιξη.
  • Επίσης άλλα επτά πρόσωπα, με συλληφθέντες 3 εξ αυτών, εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς να εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση. Ενας συλληφθείς, πατέρας εμπλεκόμενου, θα δικαστεί στο Αυτόφωρο.
  • Την υπόθεση θα χειριστεί ο 9ος ανακριτής με τέσσερις ανακρίτριες που θα βοηθήσουν στο έργο του μεταξύ των οποίων μια ανακρίτρια ανηλίκων και μία ναρκωτικών.

Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Tους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης, από την πρώτη στιγμή, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μην χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Ειδικότερα, προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.

Για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 60 ατόμων.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.

Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.