Μητσοτάκης: Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας – Οι κοινές δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ

Τη χαρά του που βρίσκεται στην Πολωνία εξέφρασε αρχικά κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Ντόναλντ Τουσκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «έχω πολύ σημαντικούς πολιτικούς αλλά και προσωπικούς λόγους να είμαι χαρούμενος κάθε φορά που επισκέπτομαι την Πολωνία. Όπως γνωρίζετε, η σύζυγός μου είναι και από την Πολωνία. Έχει και πολωνική καταγωγή. Επομένως, όταν έρχομαι στην Πολωνία, αισθάνομαι ότι έρχομαι σε μια χώρα με έντονους οικογενειακούς δεσμούς, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία και χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε για τη δική μας σχέση, αλλά και για τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία.

Είμαστε πλέον στον τρίτο χρόνο αυτής της απρόκλητης παράνομης επίθεσης της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.

Ο αντίκτυπος είναι αισθητός φυσικά εδώ στην Πολωνία. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον πρωθυπουργό Τουσκ, αλλά και στον πρόεδρο που ήταν χθες στο Βίλνιους, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τις Τρεις Θάλασσες, ότι θα συνεχίσουμε τη σθεναρή μας στήριξη προς την Ουκρανία, οικονομικά αλλά και στρατιωτικά για όσο καιρό χρειαστεί».

Για το μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας ότι «είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω μαζί σας τις κοινές προκλήσεις που αφορούν στην παράνομη μετανάστευση. Πράγματι, βρισκόμαστε σε διαφορετικές γωνιές της ηπείρου, με διαφορετικές προκλήσεις που απορρέουν από τη γεωγραφική μας θέση. Όμως οι αρχές είναι κοινές, το είπε αυτό και ο Ντόναλντ.

Πρέπει να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας. Τα σύνορα δεν είναι απλά σύνορα των χωρών μας, αλλά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι σημαντικό το ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναγνωρίζουμε τη σημασία των εξωτερικών συνόρων. Πρέπει να είναι στο δικό μας χέρι ως κυρίαρχα κράτη, να αποφασίζουμε ποιος θα μπαίνει στη χώρα μας και να μην το κάνουν αυτό οι διακινητές. Απαιτείται λοιπόν στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας. Ανταλλάξαμε κοινές εμπειρίες στο πώς αντιμετωπίζεται αυτή η πραγματικά πολύ περίπλοκη κατάσταση, αυτό το περίπλοκο πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο ανέφερε σύμφωνα με την ΕΡΤ ως προς τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις, είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον δείπνο χθες με κάποιους από τους συναδέλφους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενόψει και της νέας στρατηγικής ατζέντας, η οποία θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Συμφωνούμε νομίζω και οι δύο ότι η άμυνα, η ασφάλεια πρέπει να είναι πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Πολωνία, ξοδεύουν αρκετά πάνω από το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα επομένως πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών που αφορούν την κοινή άμυνα της Ευρώπης. Μπορεί αυτό να περιλαμβάνει μια μορφή κοινού δανεισμού ή άλλες πρωτοβουλίες για την άμυνα. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συζητηθεί μετά τις επόμενες ευρωεκλογές».

«Και μιλώντας γι’ αυτές τις εκλογές. Είμαστε επίσης δύο ηγέτες από την ίδια πολιτική οικογένεια, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στις πρωτοβουλίες της Ευρώπης στον επόμενο εκλογικό κύκλο, είτε αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια, είτε την ανταγωνιστικότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είτε, για παράδειγμα τον αγροτικό τομέα. Η πράσινη μετάβαση πια είναι απολύτως απαραίτητη, πρέπει ωστόσο να γίνει σε έναν ρυθμό που δεν θα είναι καταστροφικός για τους αγρότες μας. Πρέπει να τους δώσουμε τον χρόνο να προσαρμοστούν.

Δεν πρέπει να νιώθουν ότι απειλούνται από την πράσινη μετάβαση. Και αν γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αυτές θα πρέπει να γίνουν. Και νομίζω ότι είναι ακόμα ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τους Πολωνούς πυροσβέστες

«Θα ήθελα να ολοκληρώσω με αυτό που ανέφερε ο Ντόναλντ ως προς την παρουσία των Πολωνών πυροσβεστών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε χαρακτηριστικά:

«Πραγματικά είμαστε ευγνώμονες. Η Ελλάδα αντιμετώπισε πέρυσι σημαντικές φυσικές καταστροφές και οι Πολωνοί φίλοι μας ήταν εκεί για να μας στηρίξουν. Και εξετάζουμε έναν μηχανισμό βάσει του οποίου κάποιοι Πολωνοί πυροσβέστες θα μπορούσαν να είναι μόνιμα σταθμευμένοι επί κάποιες εβδομάδες, επί κάποιους μήνες στην Ελλάδα, σε περίπτωση κάποιας άλλης επείγουσας κατάστασης. Και πιστεύω ότι είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Επομένως, εκφράζω και πάλι την ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της Πολωνίας σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μου».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Σε ευχαριστώ λοιπόν και πάλι Ντόναλντ για τη θερμή υποδοχή, για το καλωσόρισμα. Έχουμε πολλά να πούμε επίσης στις διμερείς μας συζητήσεις για την οικονομική μας συνεργασία. Πρέπει να σημειώσω ότι 1,3 εκατομμύρια Πολωνοί τουρίστες έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και πολλοί Έλληνες τουρίστες που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Πολωνία και θέλουμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί. Απευθύνω ανοικτό κάλεσμα να διαλέξει ο πολωνικός λαός και πάλι την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ πάρα πολύ που υποδέχθηκε τόσο εμένα όσο και την ομάδα μου».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.