Δημοσκόπηση – κόλαφος για Μητσοτάκη: Οι Έλληνες στη σωστή πλευρά της Ιστορίας;

Στο ναδίρ βρίσκεται η υποστήριξη των Ελλήνων στο πρόσωπο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, σε πλήρη αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζει ενεργά την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση της Ipsos -δείγμα με 26.000 ερωτηθέντες σε 18 κράτη της ΕΕ- μόλις το 25% των Ελλήνων έχει θετική άποψη για τον Zelensky, με μόνο την Ουγγαρία να εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό, ήτοι 15%.
Σε ό,τι αφορά στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ, 28%, αλλά παραμένει χαμηλό. Μόνο στη Βουλγαρία ο Ρώσος πρόεδρος είναι πιο δημοφιλής, με 37% να εκγράζει θετική άποψη.
Μεγάλη είναι η υποστήριξη στην Ελλάδα για τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, με 55% να έχει θετική άποψη, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz παρουσιάζει αντίστοιχο ποσοστό μόλις 21% στη χώρα μας.

Γενικότερα, το 47% των Ευρωπαίων έχει θετική γνώμη για τον Zelensky, ενώ το 32% έχει αρνητική γνώμη.

Παράλληλα, το 21% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αρκετά για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρώτα θέματα της ειδησεογραφίας τα τελευταία δύο χρόνια.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είναι ο πιο αρεστός ηγέτη από τις οκτώ ευρωπαϊκές προσωπικότητες που εξέτασε η Ipsos.
Προκύπτει όμως και ένα άλλο δεδομένο, όπως αναλύει το Euronews: οι «θετικές» και οι «αρνητικές» αξιολογήσεις για το πρόσωπό του παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.
Στη Σκανδιναβία και την Ιβηρική Χερσόνησο, ο Zelensky λαμβάνει τις περισσότερες “θετικές” αξιολογήσεις: 81% στη Φινλανδία, 74% στη Σουηδία, 72% στη Δανία και την Πορτογαλία και 64% στην Ισπανία. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ουγγαρία (60%), την Ελλάδα (57%) και τη Βουλγαρία (56%) έχουν “αρνητική” γνώμη για τον Ουκρανό πρόεδρο. Άλλες χώρες όπου η “αρνητική” άποψη υπερτερεί της “θετικής” είναι η Σλοβακία (50% έναντι 26%), η Αυστρία (47% έναντι 33%), η Ιταλία (41% έναντι 32%) και η Τσεχία (37% έναντι 36%).

Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή των εθνικών κυβερνήσεων: η Giorgia Meloni της Ιταλίας και ο Petr Fiala της Τσεχίας είναι ισχυροί υποστηρικτές της Ουκρανίας και υπερασπίζονται το καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόσφατα, η Τσεχική Δημοκρατία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την προμήθεια 800.000 πυρομαχικών για το Κίεβο σε ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα.
Μια άλλη αξιοσημείωτη περίπτωση είναι η Γερμανία, ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Γερμανοί απέχουν πολύ από τη συναίνεση στις εκτιμήσεις τους: Το 41% έχει “θετική” γνώμη για τον Zelensky και το 36% “αρνητική”.
Στη Ρουμανία, όπου οι αγρότες διαμαρτύρονται για τα φθηνά, χωρίς δασμούς, σιτηρά από την Ουκρανία, η διαίρεση της κοινής γνώμης είναι εξίσου εντυπωσιακή: το 49% δηλώνει πως έχει θετική άποψη για τον Ουκρανό πρόεδρο και και το 40% αρνητική άποψη.
Η Πολωνία, μια χώρα που έχει δει πιο έντονες διαμαρτυρίες για το ίδιο θέμα, βρίσκεται ωστόσο στο στρατόπεδο των “θετικών” (57%) και όχι των “αρνητικών” (24%).

Οι απόψεις των Ευρωπαίων για τον Putin

Η δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews/Ipsos εξετάζει τις θετικές και τις αρνητικές γνώμες των Ευρωπαίων πολιτών για τον Ρώσο πρόεδρο.
Συνολικά καταγράφει τις περισσότερες αρνητικές απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Επί του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα το 79% έχει αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο της Ρωσίας, το 10% έχει θετική γνώμη για αυτόν και το 11% απαντά ότι δεν γνωρίζει αρκετά.
Οι αρνητικές κρίσεις για τον Ρώσο πρόεδρο πέφτουν κάτω από το όριο του 60% μόνον σε τέσσερις χώρες: την Βουλγαρία (49%), την Σλοβακία (56%), την Ουγγαρία (57%) και την Ελλάδα (59%).
Στον αντίποδα βρίσκονται η Φινλανδία (94% λέει “αρνητικά”), η Σουηδία (το 91% λέει “αρνητικά”), η Δανία (91%), Πολωνία (91%), Ισπανία (90%), Πορτογαλία (89%), Ολλανδία (88%) ) και η Γαλλία (80%).
Οι πιο θετικές απόψεις για τον Βλαντιμίρ Πούτιν καταγράφονται, σύμφωνα με την έρευνα, στη Βουλγαρία με το 37% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη.
Ακολουθεί η Ελλάδα με το 28% των πολιτών να εκφράζουν θετική άποψη για τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Macron και οι υπόλοιποι ηγέτες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έρχεται δεύτερος στην κατάταξη των πιο συμπαθών, με το 41% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι έχει “θετική” γνώμη γι’ αυτόν, έναντι 34% που έχει “αρνητική”. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Γάλλοι είναι οι πιο σκληροί επικριτές, με ένα επιβλητικό 62% να επιλέγει την “αρνητική” και μόλις το 28% τη “θετική” άποψη.
Η δημοτικότητα του Macron αποτελεί πλειοψηφικό συναίσθημα στη Ρουμανία (57%), την Ελλάδα (55%), τη Γερμανία (53%), τη Δανία (52%) και την Ολλανδία (50%).

Πιο αδιάφορος είναι ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz: το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι “δεν γνωρίζει αρκετά” για τον άνθρωπο που διοικεί τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ενώ το 29% εκφράζει “θετική” γνώμη και το 33% “αρνητική”. Τέσσερις χώρες ξεχωρίζουν ως προς την αντιπάθειά τους προς τον 65χρονο σοσιαλιστή: η Γερμανία (61% δηλώνει “αρνητικά”), η Αυστρία (47%), η Ελλάδα (45%) και η Πολωνία (39%).

Η Giorgia Meloni της Ιταλίας και ο Donald Tusk της Πολωνίας προστατεύονται πάρα πολύ από την περιφρόνηση με την επιλογή “δεν ξέρω αρκετά” (43% και 50%, αντίστοιχα). Ως αποτέλεσμα, κανείς από τους δύο δεν μπορεί να πει ότι είναι ιδιαίτερα συμπαθής ή αντιπαθής. Εκτός Ιταλίας, ο Meloni αντιμετωπίζει αντιπάθεια μόνο στην Ισπανία, όπου το 44% έχει “αρνητική” γνώμη. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερωτηθέντες στη Ρουμανία εγκρίνουν θερμά τον Meloni (54%), τον Sánchez (49%) και τον Tusk (53%), παρόλο που όλοι τους προέρχονται από πολύ διαφορετικό υπόβαθρο.

Αναλυτικά:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-05_185457.png

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-05_185511.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-05_185522.png

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-04-05_185531.png
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.