Η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

H παρέλαση ξεκίνησε με την Φιλαρμονική «Νικόλαος Μάντζαρος» από την Κέρκυρα που ήρθε στην Αθήνα με πρόσκληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια. Στη συνέχεια ακολούθησαν τμήμα αναπήρων πολέμου, τμήμα νοσηλευτευτριών διασωστών του Ερυθρού Σταυρού, ενώ στα συνέχεια τα μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρακολουθήστε όλη την παρέλαση

Η επετειακή διέλευση του Supermarine Spitfire συνοδεία αεροσκάφους F-16

Η πρώτη επετειακή διέλευση του Supermarine Spitfire σε σχηματισμό με αεροσκάφος F-16, κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα.

Το εμβληματικό αυτό αεροσκάφος ανακατασκευάστηκε και επανήλθε σε πτήσιμη κατάσταση με δωρεά του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ» και του Ιδρυτή του, Παναγιώτη Πήτερ Λιβανού.

Το Supermarine Spitfire, σύμβολο της Βρετανικής Αεροπορίας χρησιμοποιήθηκε από τη RAF και τις συμμαχικές αεροπορίες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη όλων των εποχών.

Τα μαχητικά αεροσκάφη «έσκισαν» τον Αττικό ουρανό

Στην στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, εμφανίστηκαν και Rafale, F-4 PHANTOM, M-346.

Rafale και F-16 Viper είναι τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Ελλάδα, τα οποία πέταξαν πάνω από την Αθήνα λόγω του εορτασμού της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, στις 25 Μαρτίου 1821.

Τα πρώτα Α/Φ Μ-346 παραλήφθηκαν τον Μάιο του 2023, με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ήδη αυτή την στιγμή εκπαιδεύονται σε αυτά οι πρώτοι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

«Σείστηκε η γη» από τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης του Μηχανοκίνητου Πεζικού

«Σείστηκε η γη» από τα οχήματα του Μηχανοκίνητου Πεζικού, κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου 1821.

Το Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) MARDER 1A3 είναι γερμανικής προέλευσης και αποκτήθηκε το 2022 από τον Ελληνικό Στρατό για να αποτελέσει το κύριο όχημα μάχης του Πεζικού.

Το Μηχανοκίνητο Πεζικό, που αποτελεί τον πλέον αποφασιστικό παράγοντα επιτυχίας στο πεδίο της μάχης µε την πολυπλοκότητα των αποστολών που μπορεί να αναλάβει. Καταστρέφει και αιχμαλωτίζει τις εχθρικές δυνάμεις με πυρά, κίνηση και κρούση ενεργώντας ημέρα και νύχτα, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, επί παντός εδάφους.

Η διέλευση των Αναπήρων Πολέμου που γεμίζει υπερηφάνεια

Η στιγμή της διέλευσης των Αναπήρων Πολέμου που συγκινεί τα πλήθη, κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας για την 25η Μαρτίου 1821.

Τιμητική θέση στην παρέλαση, όπως πάντοτε, έτσι και σήμερα, έχουν εκείνοι που άφησαν στα πεδία των μαχών τη σωματική τους ακεραιότητα – κι αυτοί είναι οι Ανάπηροι Πολέμου.

Αιώνια είναι η τιμή και ο σεβασμός του Λαού προς αυτούς, για το μεγαλείο της θυσίας τους. Η στιγμή αυτή αποτελεί το ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης.

Ελικόπτερα γέμισαν τον ουρανό της Αθήνας

Τον ουρανό της Αθήνας γέμισαν ελικόπτερα ΑΗ-64 APACHE 1, OH-58D KIOWA WARRIOR, UH-1H, NH90 και CH-47D CHINOOK, κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου 1821.

Ανήκουν στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορία Στρατού, η οποία αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Στρατού Ξηράς, στην τρίτη διάσταση.

Τα ΑΗ-64 APACHE (ΑΠΑΤΣΙ) είναι επιθετικά ελικόπτερα, εξοπλισμένα με τελευταίας γενιάς οπτικά και οπλικά συστήματα, ικανά να αιφνιδιάσουν και να πλήξουν στόχους του εχθρού γρήγορα και αποφασιστικά, ημέρα και νύχτα.

Αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, και αποτρεπτικό παράγοντα για οποιονδήποτε επιβουλέα.

Το πέρασμα της Προεδρικής Φρουράς

Την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων άνοιξε η Προεδρική Φρουρά. Προηγήθηκε η Σημαία και ακολούθησε ο Λόχος Ευζώνων, κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας για την 25η Μαρτίου 1821.

Οι Εύζωνές μας, ένα διαχρονικό σύμβολο, που στέκεται αγέρωχο απέναντι στην ιστορία και τιμά νυχθημερόν τους ήρωες της, παραμένουν όλο το 24ωρο, άγρυπνοι φρουροί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης του Έθνους σε όλους εκείνους που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Οι Εύζωνες, προέρχονται από εθελοντές οπλίτες, επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια ήθους, παράστασης, συμπεριφοράς και μετά από απαιτητική εκπαίδευση, φέρουν τη δοξασμένη αυτή στολή, επιλέγονται δε μέσα από μια αυστηρή διαδικασία Αποτελούν την τιμητική φρουρά της Α.Ε. του/της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην αποστολή τους, συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τη φύλαξη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, η τιμητική φρούρηση του Προεδρικού Μεγάρου, η απόδοση τιμών στην στην Α.Ε. τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αρχηγούς ξένων κρατών, καθώς και σε πρέσβεις ξένων χωρών κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων τους στον/στην Πρόεδρο.

Η Προεδρική Φρουρά έχει την ευθύνη της έπαρσης και της υποστολής της ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες, καθώς επίσης και η συμμετοχή τμημάτων Ευζώνων στον εορτασμό εθνικών επετείων και σε άλλες πανηγυρικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ιδιαίτερα κατά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Δείτε φωτογραφίες

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.